Banner 980x90

SPKC pētījums: Vecākiem nav izpratnes par bērnu aptaukošanās problēmām

LETA
LETA
Rīga, 29.maijs, LETA. Vecāki pietiekami neizvērtē liekās ķermeņa masas un aptaukošanās problēmu saviem bērniem, secināts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījumā Latvijā 2015./2016.mācību gadā.

Kā šodien preses konferencē teica SPKC Neinfekciju slimību datu analīzes un pētījumu nodaļas vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule, vecāku viedoklis par savu bērnu ķermeņa masu būtiski atšķiras no mērītajiem antropometriskajiem datiem.

Septiņus gadus vecu bērnu vidū aptaukošanās ir gandrīz 9% no viņiem, savukārt mazāk nekā 1% šo bērnu vecāku apzinās, ka šī problēma pastāv. Tāpat, ja deviņus gadus veco bērnu vidū aptaukošanās ir gandrīz 10% bērnu, to apzinās mazāk nekā 2% viņu vecāku.

Pudule norādīja, ka aptaukošanās problēmā nedrīkst vainot bērnus, par to atbildīgi ir pieaugušie. Turklāt par bērnu veselīgu dzīvesveidu atbildīgi ne tikai bērnu vecāki, bet arī vecvecāki, ģimenes draugi un citi cilvēki, kas iesaistīti bērna dzīvē.

Vienlaikus SPKC pārstāve norādīja, ka par bērnu aptaukošanās problēmu jādomā visai sabiedrībai, tostarp pārtikas ražotājiem, kas saviem bērniem neveselīgo pārtiku nepērk, taču sagaida, ka to iegādāsies citi bērni un viņu vecāki.

Pēc Pudules paustā, Latvijā liekā svara un aptaukošanās problēma nav tik izplatīta kā Rietumeiropas valstīs, tomēr sliktā ziņa esot, ka Latvijā noticis ļoti straujš aptaukošanās pieaugums, un tā ir zīme, ka Latvijai jāuzmanās.

Vienlaikus PVO Neinfekciju slimību profilakses un kontroles Eiropas biroja vadītājs Žoao Breda uzteica Latvijas sasniegto tieši bērnu veselības uzlabošanas jomā, uzsverot, ka Latvijai ir visi instrumenti, tostarp monitoringa un analīzes, lai sasniegtu PVO mērķi līdz 2025.gadam panākt, ka aptaukošanās īpatsvars vairs nepieaug.

Breda norādīja, ka Latvijā ir liels progress aptaukošanās problēmu risināšanā, tomēr Latvijā būtu jāpievērš uzmanība, kā bērniem popularizēt fiziskās aktivitātes. Zinātniski pierādīts, ka bērniem, kuri ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas vairāk, arī mācībās sokas labāk, atzīmēja PVO pārstāvis.

Viņš uzsvēra, ka skolām jānodrošina, ka bērni vismaz stundu dienā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

Jau ziņots, ka no šodienas līdz 31.maijam vizītē Latvijā ieradīsies Breda. Viņa vizītē paredzētas tikšanās ar fiziskās aktivitātes veicināšanas jomā iesaistītajām Latvijas iestādēm un organizācijām, lai apzinātu iedzīvotāju nepietiekamās fiziskās aktivitātes cēloņus un rastu iespējamos risinājumus aktīva dzīvesveida veicināšanai.

Tikšanās plānotas ar VM, Slimību profilakses un kontroles centra, Valsts sporta medicīnas centra, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem, kā arī ar veselību veicinošu skolu, Latvijas Pašvaldību savienības un pašvaldību vadību, universitāšu mācībspēkiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem.

Pēc situācijas izvērtējuma Breda sniegs rekomendācijas turpmākai politikas plānošanai fizisko aktivitāšu jomā, norādīja VM.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)