Banner 980x90

SPRK: "Augstsprieguma tīkls" atbilst sertificēšanas prasībām

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Elektroenerģijas pārvades uzņēmums "Augstsprieguma tīkls" atbilst sertificēšanas prasībām, un tā veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai ir pietiekami, secinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kas katru gadu izvērtē elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām.

Kā ziņo aģentūra LETA, tāpat tiekot vērtēti pasākumi neatkarības nodrošināšanai un elektroenerģijas sistēmas īpašnieka - uzņēmuma "Latvijas elektriskie tīkli" - spēja ievērot saistības, kas izriet no Elektroenerģijas tirgus likuma.

"Augstsprieguma tīkls" esot ievērojusi Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktās prasības neatkarības nodrošināšanai. SPRK uzmanības lokā nav nonākuši tādi dokumenti vai informācija, kas liecinātu, ka "Augstsprieguma tīkla" rīcībā esošais personāls, tehniskie un finanšu resursi nav pietiekami, lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto pārvades sistēmas operatora pienākumu izpildi, secina komisija.

"Augstsprieguma tīkls" ir izstrādājis un ievēro pārvades sistēmas attīstības desmit gadu plānu un pilda tai Eiropas Parlamenta un Padomes regulā noteiktos pienākumus. Regulatora uzmanības lokā nav nonākusi tāda informācija vai dokumenti, kas liecinātu, ka "Latvijas elektriskie tīkli" nespēj nodrošināt finansējumu pārvades sistēmai vai nespēj sadarboties ar "Augstsprieguma tīklu".

Uzņēmums noteiktajā termiņā pildījis regulatora lēmumā "Par elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora sertificēšanu" ietvertos nosacījumus. "Augstsprieguma tīkls" no "Latvijas elektriskajiem tīkliem" ir pārņēmis pārvades sistēmas pamatlīdzekļu apkalpošanu un uzturēšanu darba kārtībā, pārvades sistēmas attīstību, jaunu tīklu izbūvi, kā arī esošo tīklu pārbūvi un atjaunošanu. Uzņēmums iesniedzis pārskatu par līgumiem, kas noslēgti ar ārpakalpojumu sniedzējiem un informējis par to izvēles pamatojumu.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam pārvades sistēmas operators katru gadu SPRK noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par tā atbilstību sertificēšanas prasībām, tostarp neatkarības prasībām. Savukārt elektroenerģijas sistēmas īpašnieks katru gadu regulatora noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par tā spēju ievērot saistības, kas izriet no Elektroenerģijas tirgus likuma. "Augstsprieguma tīkls" kā vienīgais neatkarīgais elektroenerģijas pārvades sistēmas operators Latvijā tika sertificēta 2013.gadā.

Kā ziņots, 2015.gadā būtiski saruka "Augstsprieguma tīkla" peļņa, turpretī apgrozījums audzis, liecina uzņēmuma nerevidētais saīsinātais finanšu pārskats par pagājušo gadu. Ja 2014.gadā "Augstsprieguma tīkls" nopelnīja 998 309 eiro, tad pērn peļņa saruka līdz 172 186 eiro. Savukārt kompānijas apgrozījums auga no 110,5 miljoniem eiro 2014.gadā līdz 122,66 miljoniem eiro pērn.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)