Banner 980x90

Streika dēļ Rīgā vairākos uzņēmumos un iestādēs darbinieki ieradušies ar bērniem

Riga24.lv
Riga24.lv

Skolotāju un bērnudārza pedagogu streika dēļ vairāku uzņēmumu un iestāžu darbinieki uz darbu bija ieradušies kopā ar saviem bērniem, liecina aģentūras LETA novērojumi.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja IT uzņēmuma SIA "Visma Enterprise" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Brīvība, uzņēmums parūpējies, lai vecāki varētu netraucēti strādāt, vienu no sapulču telpām pārvēršot par bērnu rotaļu istabu. Desmit bērni dienu pavadīja, zīmējot, krāsojot, spēlējot spēles un skatoties filmas uz ekrāna, kas citkārt tiek izmantots nopietnu biznesa prezentāciju demonstrēšanai.

Bērnu izklaidētājas lomā bija iejutusies personāla daļas asistente Ivanda. Pēc viņas domām, bērniem tas ir jauks piedzīvojums, jo ir taču interesanti pašiem pabūt tajā mistiskajā vietā, kur mamma vai tētis pavada tik daudz laika. Arī vecāki ir priecīgi, ka nav jāuztraucas par mazā cilvēka nodarbināšanu un ik pa brīdim var iegriezties ar mazuli apsveicināties.

Telekomunikāciju operatora "Bite" sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Tjarve aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmumā ir aptuveni pieci bērni, kas ir vairāk nekā parasti, kad ir varbūt viens, divi. Tjarve pastāstīja, ka "Bitei" ir atvērtais birojs, kur var nākt arī ar suņiem un papagaiļiem, un neviens neko neteiks. "Šodien bērni vienā biroja galā spēlējas ar mantiņām vai kaut kādiem "gadžetiem", šad tad atnāk uz otru galu parunāties, pabraukājas ar skrejriteņiem," stāsta Tjarve, norādot, ka uzņēmums nekā īpaši šajā dienā paredzamajam bērnu pieplūdumam nav gatavojies.

"Latvijas Mobilā telefona" preses pārstāve Elīna Lidere sacīja, ka tie vecāki, kuriem nebija citu iespēju, bērnus paņēmuši līdzi uz darbu, bet citi paņēmuši brīvdienu. Tādu neesot daudz, bet daži ir. Atsevišķa bērnu stūrīša uzņēmumā nav, un bērni laiku pavada vecāku tuvumā.

Kā aģentūrai LETA atzina AS "Latvijas balzams" pārstāve Dana Hasana, uzņēmumā, kurā tiek ražots alkohols, pastāv nerakstīts likums, ka bērnu līdz 18 gadu vecumam atrašanās biroja telpās nav vēlama. Izņēmums neesot arī šodiena. Tomēr, tā kā skolotāju streika dēļ vairākiem darbiniekiem ir radušās problēmas ar bērnu pieskatīšanu, viņi izmanto savas atvaļinājuma dienas.

Arī Rīgas domē pedagogu streika dienā atsevišķi darbinieki darbā ieradušies, līdzi ņemot atvases. Kā novēroja aģentūra LETA, vismaz divi Sabiedrisko attiecību nodaļas un tehniskie darbinieki darbā bija ieradušies ar bērniem. Sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniece aģentūrai LETA pastāstīja, ka meitas skolā vecākiem ieteikts bērnus streika dienā uz skolu nevest, taču, ja šādas iespējas nav, skolā būšot skolotāji, kas pieskatīs.

Finanšu ministrā (FM) aģentūru LETA informēja, ka, zinot par pedagogu brīdinājuma streiku, FM darbiniekiem, kuriem ir mazi bērni, tika piedāvāta iespēja vai nu paņemt atvaļinājumu, vai izmantot iespēju strādāt no mājām. Šīs iespējas izmantojuši tikai daži FM darbinieki, tāpēc ministrijas darbu pedagogu streiks nav ietekmējis.

Kā liecina aģentūras LETA novērojumi, bērnus uz darbu līdzi ir paņēmuši vairāki Ārlietu ministrijā un Tieslietu ministrijā strādājošie, bet Ekonomikas ministrijā ar bērnu ieradies tikai viens darbinieks.

Tikmēr arī vairākos uzņēmumos un iestādēs aģentūrai LETA atzina, ka pedagogu streika ietekme neesot jūtama. Piemēram, VAS "Latvijas Dzelzceļš" skaidroja, ka bērnu masveida klātbūtne streika dēļ uzņēmumā nav vērojama un tikai kāds rets vecāks bērnu paņēmis līdzi uz darbu, savukārt uzņēmumā "Pasažieru vilciens" skaidroja, ka nav informācijas, ka kāds vecāks būtu atprasījies no darba skolotāju streika dēļ un arī uz biroju vecāki savus bērnus nav ņēmuši līdzi. Arī "Latvenergo" sacīja, ka darbinieki savus bērnus uz darbu līdzi neesot ņēmuši.

Kā aģentūrai LETA atzina SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris, uzņēmumā nav nācies saskarties ar situāciju, ka skolotāju un arī bērnudārzu audzinātāju streika dēļ lielai daļai veikalu darbinieku nebūtu, kur atstāt pieskatīšanai bērnus. Viņš skaidroja, ka darbs veikalos ir maiņās, kas nozīmē, ka tie darbinieki, kuri jau iepriekš bija informēti par streiku savu atvašu mācību iestādēs, jau iepriekš veica izmaiņas darba grafikā.

SIA "Rimi Latvia" pārstāve Inga Bite atzīmēja, ka kopumā "Rimi Latvia" pārvaldīto veiklu tīklā strādā vairāk nekā 1500 darbinieku, kuriem ir bērni vecumā no diviem līdz 17 gadiem. Līdz ar to var teikt, ka skolotāju un bērnudārza darbinieku streiks ir atstājis nelielu iespaidu uz darba maiņu plānošanu, piemēram, veikala darbiniekiem lūdzot savai vadībai atbilstoši saplānot darba grafiku, lai tiem darbiniekiem, kuriem tas nepieciešams, būtu iespēja pavadīt šo dienu kopā ar savu atvasi.

Abi tirgotāji norādīja, ka veikalos nav novērots, ka būtu būtiski pieaudzis to apmeklētāju skaits, kuri veikalā ierodas ar bērniem.

Jau vēstīts, ka notiek izglītības darbinieku streiks. Streikā piedalās gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)