Banner 980x90

Tiesa apstiprina vienošanos par sodiem "Gan Bei" krimināllietā

Riga24.lv
Riga24.lv
 Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien, 29.jūlijā, apstiprināja vienošanos par prasītajiem sodiem tā dēvētajā "Gan Bei" krimināllietā.

"Gan Bei" saimnieka "Lage Ko" līdzīpašniekam Oļegam Arupam tiesa piesprieda vislielāko sodu - četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, kas ir 37 000 eiro. Uzņēmuma finanšu direktorei un Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) sievai Gaļinai Karmačai tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem bez mantas konfiskācijas, kā arī naudas sodu līdz 33 300 eiro.

Ilonai Višņevskai, Bairmai Dombaevai, Jeļenai Nevickai un Irinai Gusevai tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un deviņiem mēnešiem un naudas sodu līdz 7400 eiro.

Kases aparātus apkalpojošā uzņēmuma "Brio" bijušajam īpašniekam un vadītājam Zalmanam Brio, kurš masu medijos savulaik ticis nodēvēts par šīs shēmas autoru, tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem un naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām. Viktoram Nepko piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu. Savukārt Jonam Genim tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

No SIA "Lage Ko" tiks piedzīts naudas sods 747 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 276 390 eiro, savukārt uzņēmuma īpašumiem uzlikto apgrūtinājumu saglabās līdz soda samaksāšanai. SIA "Lage Ltd" jāsamaksā naudas sods 11 100 eiro apmērā.

Katram no apsūdzētajiem noteikts laika periods, kurā viņiem aizliegts ieņemt amatu kapitālsabiedrības valdē. No visiem apsūdzētajiem solidārā apmērā tiks piedzīti procesuālie izdevumi 70 eiro apmērā.

Pilnais spriedums būs pieejams 12.septembrī. Tiesas spriedumu var pārsūdzēt vai iesniegt protestu desmit dienu laikā pēc pilna sprieduma pasludināšanas.

Visi apsūdzētie vainu atzinuši un pastrādāto nožēlo.

Prokurors bija noslēdzis vienošanos par vainas atzīšanu un sodu ar deviņām fiziskajām personām apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, ar ko Latvijas valsts budžetam nodarīts mantiskais zaudējums kopsummā 957 799 eiro apmērā. Turklāt prokurors noslēdzis vienošanos procesā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām, kuru interesēs izvairīšanās no nodokļu nomaksas bija izdarīta.

Vienošanās noslēgšanas brīdī valsts budžetam nodarītais mantiskais zaudējums ir pilnībā atlīdzināts.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšanu prokuratūrai bija lūgts sākt pret septiņām ar "Gan Bei" saistītām personām, no kurām piecas ir uzņēmuma darbinieki - grāmatveži, IT speciālisti un inkasatori, viena persona ir finanšu direktors un viena - valdes loceklis. Savukārt divas personas bija saistītas ar kases aparātu apkalpošanas uzņēmumu, kas "Gan Bei" piegādāja nelegālo programmatūru, - šī uzņēmuma līdzīpašnieks, kā arī viņa radinieks, kurš nodrošinājis kases aparātu apkalpošanu.

Toreizējais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis iepriekš gan nenosauca, kuri uzņēmumi iesaistīti šajā lietā, vienlaikus atzīstot, ka mediju izvirzītās versijas par lietā iesaistītajiem uzņēmumiem - "Gan Bei" pārvaldītāju SIA "Lage Ko" un kases aparātu sistēmas "Brio" apkalpojošo uzņēmumu - ir bijušas pareizas.

Pērn 10.decembrī Finanšu policijas pārvalde aizturēja septiņus šīs noziedzīgās grupas dalībniekus, tostarp SIA "Lage Ko" finanšu direktori, Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesbiedri Gaļinu Karmaču. Sākotnēji Karmačai tika piemērots apcietinājums, vēlāk viņas drošības līdzeklis tika nomainīts uz aizliegumu izbraukt no valsts. Pēc prokuratūras lūguma Saeima vienbalsīgi arī atļāva veikt kratīšanu Potapkina un Karmačas dzīvesvietā.

"Gan Bei" restorānu pārvaldītāja ir SIA "Lage Ko". SIA "Lage Ko" dibināta 1993.gadā. "Lage Ko" īpašnieki ir Natālija Pavlova - 33,33%, Irēna Līce - 33,33% un Oļegs Arups - 33,33%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)