Banner 980x90

Trīs sestdienas - mākslas "Mobilās darbnīcas" pieturām

Trīs sestdienas rudenī – 21., 28.septembrī un 5.oktobrī – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāle Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) aicina uz  "Mobilās darbnīcas" pieturām Ilmāra Blumberga personālizstādē "Es nemiršu, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv teic LNMM Reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.

Radošās aktivitātes dažāda vecuma interesentiem ļaus personiskāk iepazīt mākslinieka daiļrades un biogrāfijas aspektus, pašiem radot darbus līdzīgā tematikā un tehnikā.

Ilmāra Blumberga mākslas centrālais temats ir personiskās sajūtas un dzīves epizodes, kas ir priekšplānā arī šajā izstādē un atspoguļojas dažādos darbu ciklos un izteiksmes medijos – gleznās, grafikās, objektos, instalācijās, grāmatās. Ekspozīcijā skatāmi ap 100 darbu, kas aicina iepazīt autora daiļradi no 20.gadsimta 70.gadiem līdz mūsdienām. Ironiskais domu gājiens un dzēlīgais, niansētais otas triepiens caurvij mākslinieka pašportretus un vizualizētus atmiņu fragmentus, kas ataino eksistenciālas pārdomas un emocionālus pārdzīvojumus. Radošās darbnīcas izstādē piedāvās trīs nedēļas nogales pavadīt, veidojot sajūtu grāmatas, zīmējot pašportretus un savos darbos interpretējot Ilmāra Blumberga radītos simbolus un tēlus.

21.septembris plkst.15.00
Sajūtu grāmata "Es esmu viens"
Izstādes sadaļa izstāžu zāles Arsenāls 2.stāvā iekļauj 13 grāmatas no rokas lējuma papīra, kas satur Ilmāra Blumberga iecienītos tēlus un simbolus, biogrāfiskas atsauces, kā arī raksturīgo izliekto un nepārtraukto līniju. Noskaņu un sajūtu grāmatas veidosim uz tonētām akvareļu lapām, vizualizējot asociācijas un risinot katrs savu stāstu, kuru darbnīcas vadītāja, māksliniece Diāna Dimza-Dimme, palīdzēs ietērpt tēlainā mākslas valodā.

Līdzi ņemamie materiāli: tuša, zīmuļi (melni, balti), otas, smilšpapīrs, lupatiņas, dzēšgumija.

28.septembris plkst.15.00
Lielformāta sajūtu pašportrets

Grāmatu ekspozīciju izstāžu zāles Arsenāls 2.stāvā aptver lielformāta tušas un ogles darbi no sērijas "Zīmējumi uz ziloņpapīra" (2003–2005), kuri ataino dažādu amorfu būtņu aprises vai zemapziņas vīzijas, kas skatītāju rosina uz individuālām, dziļi personiskām pārdomām. Gleznotāja melnbalto darbu ielokā veidosim savu pašportretu, uz lielformāta akvareļu papīra pludinot krāsas un tušu, faktūru modelējot ar sāli un to papildinot ar lineāru grafīta zīmējumu. Mūsu reālo izskatu izteiksim caur emocionālo stāvokli, sajūtām, pārdzīvojumiem, ilgām un sapņiem.

Līdzi ņemamie materiāli: tuša, zīmuļi (melni, balti), guaša un akrila krāsas, otas, ogle, smilšpapīrs, sāls.

5.oktobris plkst.15.00
Darbnīca "Kalpotājs"

Kalpotāja jeb Pazemīgā figūra Ilmāra Blumberga mākslā pirmo reizi parādās 1990. gadu sākumā un kopš tā brīža tiešā vai netiešā veidā ir saskatāma meistara radošajās izpausmēs – gleznās un scenogrāfijā. Kā personificēts un reizē vispārcilvēcisks tēls Kalpotājs ir klātesošs arī  "Es nemiršu" ekspozīcijā. Nodarbības ievaddaļā apspriedīsim šī personāža idejisko daudznozīmību, vērojot, kā to darījis autors, un tad ar trafareta palīdzību pārnesīsim figūru uz A1 formāta lapām, interpretējot tēlu subjektīvā zīmju un krāsu valodā. Katrs varēs sevi iemiesot Kalpotāja tēlā, radot tam unikālu vidi, pēc izvēles iekļaujot kompozīcijā arī kolāžas elementus – sev nozīmīgas fotogrāfijas vai rakstu kopijas.
Līdzi ņemamie materiāli: ūdenī šķīstošas krāsas, flomāsteri, zīmuļi, otas, dzēšgumija, fotogrāfijas vai to kopijas, tekstu izdrukas (piemēram, ar svarīgiem, zīmīgiem, tuviem citātiem, frāzēm, idejām u.c.).

"Mobilā darbnīca" ir LNMM izstāžu zāles Arsenāls piedāvājums un aicinājums dažādu vecumu interesentiem un grupām – draugiem, ģimenei, skolas biedriem, interešu klubiem – pavadīt brīvo laiku, atzīmēt dzimšanas dienu vai citu nozīmīgu notikumu muzejā radošā, atraisītā gaisotnē, vienlaicīgi apgūstot un izzinot mākslas praksi.

Darbnīca ir lieliska iespēja aktuālās izstādes atmosfērā iegūt vai papildināt prasmes atšķirīgu mākslas veidu un tehniku pielietojumā, pašiem izmēģināt konkrētu mākslinieku darbības paņēmienus un, galvenais, darbojoties grupā izbaudīt kopīgo mākslas darba radīšanas prieku. Darbnīca var būt arī kā komandas saliedēšanas (team building) iespēja jebkuram darba kolektīvam. Dalībnieku skaits grupā: 5–15 cilvēki.

"Mobilo darbnīcu" vada izglītības programmu kuratori Arsenāla izstāžu zāles telpās. Muzeja vestibilā iespējams nobaudīt līdzpaņemtās sviestmaizes un tēju.

Grupas lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 357527 vai rakstot uz e-pastu Laura.Dravniece@lnmm.lv. Darbnīcas cena: 2,00 Ls no personas.
Piesakieties un nāciet baudīt un radīt mākslu muzejā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)