Banner 980x90

Turlais neiztur uzticības balsojumu un zaudē Rīgas mēra amatu

Rīga, 20.jūn., LETA. Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) nav izturējis uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu.

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts, bet viņa palikšanu amatā atbalstīja 29 domnieki.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu.

Turlais Rīgas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 30.maijā un īsi pēc koalīcijas šķelšanās, kad no partijas "Saskaņa" tika izslēgti četri deputāti, opozīcija rosināja neuzticības balsojumu Turlajam, lai pārliecinātos, vai viņš joprojām ir spējīgs nodrošināt sev vairākuma atbalstu.

Rīgas domes valdošās koalīcijas "šūpošanās" sākās pirms vairākiem mēnešiem, kad ilggadējais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un vicemērs Andris Ameriks (GKR) paziņoja par kandidēšanu Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Vairākus mēnešus priekšsēdētāja pienākumus pildīja Oļegs Burovs (GKR) un valdošā koalīcija norādīja, ka par nākamo pilsētas mēru lems tikai pēc vēlēšanu rezultātu saņemšanas.

Gan Ušakovs, gan Ameriks tika ievēlēti Eiroparlamentā un īsi pēc vēlēšanām "Gods kalpot Rīgai" paziņoja, ka "Saskaņas" mēra kandidātu neatbalstīs. Amatam tika nominēts "Gods kalpot Rīgai" biedrs Turlais, kurš ar vienbalsīgu koalīcijas atbalstu tika ievēlēts par domes priekšsēdētāju.

Rīgas vicemēra amatā "Saskaņa" piedāvāja ievēlēt domnieku Sandri Bergmani (S), taču četri, nu jau bijušie "Saskaņas" deputāti - Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks - pret to iebilda, kā rezultātā tika no partijas un frakcijas izslēgti. Partijas vadība skaidroja, ka minētie deputāti izslēgti "par rupjiem pārkāpumiem".

Visi četri domnieki izveidoja "Neatkarīgo deputātu frakciju" un pauda viedokli, ka Bergmaņa kandidatūru nevis nav atbalstījuši, bet gan gribējuši to rūpīgāk apspriest, jo frakcijas vadība nav devusi nekādus paskaidrojumus - kādēļ izvēlēta šī kandidatūra. Vienlaikus domnieki atklāja, ka konflikts frakcijā briedis jau sen, jo gandrīz desmit gadus Ušakovs to esot vadījis "ar dzelzs roku", neļaujot vairumam deputātu paust savu viedokli.

Tomēr sarunas kuluāros liecina, ka šķelšanās "Saskaņā" notikusi tāpēc, ka domnieki nav spējuši savā starpā sadalīt amatus un ietekmes sfēras.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)