Banner 980x90

Ušakovs: Nevienā citā pasaules pilsētā 9.maiju nesvin tā, kā Rīgā

Nevienā citā pasaules pilsētā 9.maijs netiek atzīmēts tā, kā tas tiek darīts Rīgā, sestdien pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā teica Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), sveicot sanākušos tā dēvētajā uzvaras dienā.

Krievu valodā teiktajā uzrunā Ušakovs norādīja, ka Rīgā ik gadu uzvaras dienas pasākumus pie pieminekļa "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" apmeklē aptuveni ceturtdaļa pilsētas iedzīvotāju, kas, pēc mēra domām, ir pat vairāk nekā Krievijas galvaspilsētā Maskavā.

"Neesmu pārliecināts, ka pat Maskavā ceturtdaļa iedzīvotāju piedalās uzvaras svētkiem veltītajos pasākumos," sacīja Rīgas mērs.

Ušakovs uzsvēra, ka "tiem simtiem tūkstošu rīdzinieku, kuri atzīmē uzvaras dienu 9.maijā, tie ir īsti tautas svētki".

"Mūsu svētki 9.maijā - tās ir skumju un prieka asaras, tā ir mīlestība un cieņa pret veterāniem, tas ir prieks, ka vislielākais pasaules ļaunums tika uzvarēts," sacīja galvaspilsētas mērs.

Ušakovs pauda, ka šī diena katram ir ģimeņu, kā arī tuvinieku un dārgu cilvēku vēsture.

Mērs stāstīja, ka vecmāmiņa nāk no nelielas Kubaņas pilsētas Jeiskas, kur viņa pusaudzes gados dzīvoja nacistiskās Vācijas okupācijas gadus. Mērs atsauca atmiņā bērnībā dzirdētu vecmāmiņas stāstu par to, kā nacisti esot nogalinājuši kāda bērnunama bērnus un viņu audzinātājas. Tajā pašā gadā nacisti esot nogalinājuši arī viņa vecvectēvu.

"Otrā pasaules kara vēsture man ir tēva un vecmāmiņas stāstītais. Tā ir abi mani vectēvi, kas cīnījās frontē. Tā ir manas ģimenes atmiņa," sacīja Ušakovs.

Viņš ir pārliecināts, ka ģimenes atmiņa nav atkarīga no politiskās konjunktūras, ģeopolitiskās situācijas vai ideoloģiskas propagandas. Un ģimenes atmiņu nekad un nekādos apstākļos nedrīkst nodot, uzsvēra Ušakovs.

"Tāpēc mēs vienmēr 9.maijā svinēsim Uzvaras dienu," piekodināja mērs.

Ušakovs atgādināja, ka 20.gadsimts bija nežēlīgu režīmu un cietsirdīgu diktatūru laiks. Tieši pagājušajā gadsimtā cilvēku valodā ienāca tādi vārdi kā holokausts, genocīds, koncentrācijas nometnes, masu represijas, masu deportācijas, norādīja Ušakovs.

Latvijā, kura līdzās citām Eiropas valstīm cieta kara laikā, ne pēc nostāstiem zina, kas ir, piemēram, represijas vai deportācijas, tādēļ cilvēku pienākums ir vienmēr atcerēties un godināt visu pagājuša gadsimta režīmu upuru piemiņu, uzsvēra Ušakovs.

"Taču mēs nekad nedrīkstam aizmirst, ka nacisms bija absolūtais ļaunums. Un briesmīgāka režīma nav bijis cilvēces vēsturē. 9.maijā mēs svinam uzvaru pār absolūto ļaunumu," šīs dienas nozīmi skaidroja Ušakovs, piekodinot, ka vectēvi, kas uzveica "absolūto ļaunumu", uz visiem laikiem paliks izcili varoņi.

Kā norādīja Ušakovs, sagadījies, ka 9.maijs ir arī Eiropas diena, bet ideja par vienoto Eiropu radās tieši pēc Otrā pasaules kara, lai Eiropā nekad vairs nebūtu kara. tagad Eiropā atkal karo, tādēļ viņš vēlēja, lai piedzīvojam to brīdi, kad "mēs Eiropā atkal būsim kopā - gan Eiropas Savienība, gan Krievija, gan Ukraina", un Eiropā vairs nebūs karu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)