Banner 980x90

Ušakovs pārmet liekulību pedagogu algu reformas īstenošanā un sola papildu atbalstu pedagogiem

Nils Ušakovs/ Foto: Sintija Zandersone/ LETA
Nils Ušakovs/ Foto: Sintija Zandersone/ LETA
Rīgas pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs (S) nav apmierināts ar pedagogu atalgojuma reformu un sola papildu atbalstu pašvaldības izglītības darbiniekiem.

Piektdien, 26.augustā, uzrunājot pašvaldības izglītības darbiniekus, Ušakovs norādīja, ka katru reizi jauns mācību gads nāk ar jauniem izaicinājumiem. Viņš uzsvēra, ka astoņu gadu laikā bijuši brīži, kad vajadzēja pieņemt nepopulārus lēmumus, optimizējot skolas.

"Šis gads atšķiras ar to, ka ir ļoti daudz liekulības," pārliecināts Ušakovs.

"Reformā mums stāsta, ka būs ļoti labi, bet mēs redzam, ka tā nebūs, redzam, ka būs sliktāk. Nav grūti īstenot nepopulārus lēmumus, ja ir skaidrs, kāpēc to vajag," sacīja politiķis, uzsverot, ka šoreiz šādas skaidrības nav, jo Rīgas pedagogi reformas rezultātā zaudēs.

Ušakovs skaidroja, ka Rīgas dome drīzumā nobalsos par likmju palielināšanu līdz 680 eiro, tomēr viņš uzsvēra, ka ir svarīgi saprast, ka šī summa ir par 40 stundu darba slodzi nedēļā. Ušakovs pauda, ka Rīgā pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi turpinās strādāt ierastās 30 stundas, tomēr tas vienlaikus nozīmē pavisam niecīgu algu palielinājumu.

"No Rīgas domes pedagogiem nāks klāt vēl 50 eiro," solīja Ušakovs. Tāpat viņš solīja pedagogiem vēl arī citus ieguvumus, ko plāno nodrošināt pašvaldība. Tikšot paplašināts sabiedriskā transporta atlaižu saņēmēju loks - pedagogi, kā arī skolu tehniskais un atbalsta personāls varēs iegādāties mēnešbiļetes par 16 eiro.

"Redzam, ka vidēji pedagogs zaudēs ap 100 eiro. Redzam, ka mazākumtautību skolas zaudēs, internātskolas, nelielas skolas, izglītības iestādes apkaimēs. Minot vārdu "optimizācija", kas jau bija iepriekš, - tā var draudēt mazākumtautību skolām, internātskolām," brīdināja Ušakovs. Viņam nav skaidrs, ko ar īstenoto reformu vēlas panākt Izglītības un zinātnes ministrija un ko tā sagaida no Rīgas.

Ušakovs pārliecināts, ka tagad būs grūti pielāgoties jaunajai atalgojuma sistēmai. Tomēr dome, redzot aktuālo situāciju, piedāvās sistēmu, kā uzlabot situāciju mazākumtautību skolās, internātos, apkaimju skolās.

Rīgas dome no nākamā gada 1.janvāra atkal piedāvās veselības apdrošināšanas skolotājiem.

Vienlaikus mērs uzsvēra - ja visi ierosinājumi nedos rezultātu, tad dome varētu vēl vērsties Satversmes tiesā. Šāda vēršanās būtu saistīta ar to, ka Rīgā vienam skolēnam no valsts budžeta tiks tērēti 68 eiro, bet citur valstī - 72 eiro.

"Nav nekāda loģiska un racionāla skaidrojuma, kāpēc Rīgā uz vienu skolēnu tiks tērēts par četriem eiro mazāk," sacīja mērs.

Kā vēstīts, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" teica, ka Rīgas dome plāno vēsrsties Satversmes tiesā jau otrdien, 30.augustā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)