Uzņēmums: PVD nekonstatēja salmonellas baktēriju klātbūtni "Kindercatering" pārtikas produktos vai gatavošanas procesā

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izmeklēšanas rezultāti neuzrāda salmonellas baktēriju klātbūtni SIA "Kindercatering" pārtikas produktos, gatavošanas vietā un procesā, aģentūrai LETA apgalvoja uzņēmuma "Kindercatering" pārstāve Gita Želve.

Uzņēmums saņēmis PVD analīžu rezultātus, kas neuzrādot salmonellas klātesamību ne pārtikas produktos, ne gatavošanas vietā un procesā.

Neskatoties uz analīžu rezultātiem, kas neuzrāda salmonellas baktēriju, PVD veicis padziļinātu izmeklēšanu, lai atrastu visu iespējamo baktēriju klātesamību produktu gatavošanas procesā. Taču arī tā neatklāj iemeslu, kādēļ bērnus skārusi saslimšana ar salmonelozi. Astoņu dienu garie izmeklējumi nav snieguši gaidītās atbildes, kas uzņēmējam liedz efektīvi rast situācijas risinājumu.

"Lai mazinātu bērnu vecāku satraukumu un sīki izskaidrotu analīžu rezultātus, esam lūguši mikrobioloģijas ekspertus sniegt skaidrojumu par izmeklējumos atklātajām baktērijām - par to, kā tās rodas, kur tās sastopamas ikdienā. Balstoties uz analīžu rezultātiem, mūsu pienākums ir kliedēt vecāku uztraukumu un ar faktiem parādīt, ka viņu bērnu veselība netiek apdraudēta," skaidro SIA "Kindercatering".

Slimību profilakses un kontroles centra saņemtie analīžu rezultāti, ko veica Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorija "BIOR", apstiprinājuši, ka SIA "Kindercatering" darbinieki nebija slimības pārnēsātāji.

Uz laiku, kamēr tika veiktas pārbaudes un visas nepieciešamās analīzes, stingrā PVD uzraudzībā uzņēmums pārcēla pārtikas gatavošanu uz jaunām telpām, taču nākamās nedēļas sākumā tiek plānots atgriezties ierastajā darba vidē un ritmā, lai pārtikas piegādes noritētu pēc ierastā grafika.

Jau ziņots, ka PVD laboratorisko izmeklējumu rezultāti norādīja uz higiēnas prasību pārkāpumiem "Kindercatering", līdz ar to tika secināts, ka tā darbība ir apdraudējusi bērnudārza audzēkņu veselību.

Pārbaudes laikā PVD "Kindercatering" virtuves telpās noņēma un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtīja 11 virsmu nomazgājumu, kā arī piecus pārtikas produktu paraugus. Trīs neapstrādātas pārtikas paraugi tika noņemti pie izejvielu piegādātāja un viens mērces paraugs - pirmsskolas izglītības iestādē, kas saņēma gatavus ēdienus no minētā uzņēmuma virtuves.

Divos virsmu nomazgājumu paraugos identificētas patogēnas baktērijas "Bacillus cereus", desmit paraugos - īpaši augsts mikroorganismu skaits, kas saskaņā ar starptautisko praksi norāda uz sliktu higiēnu uzņēmumā. Augstākais mikrobioloģiskā piesārņojuma līmenis konstatēts nomazgājumos no virtuves krāna. Septiņos gadījumos identificētas zarnu nūjiņu grupas baktērijas un vienā gadījumā - zeltainais stafilokoks, kas ir patogēns cilvēka veselībai.

Atsevišķos neapstrādātas pārtikas produktu paraugos ir identificētas patogēnās baktērijas - zeltainais koagulāzes pozitīvais stafilokoks, kā arī jau pieminētās nepatogēnās baktērijas.

Paņemtajos pārtikas un nomazgājumu paraugos salmonellas gan netika konstatētas.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sākta administratīvā lietvedība.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem "Kindercatering" apkalpotajos 27 bērnudārzos reģistrēti 67 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, no kuriem laboratoriski apstiprināti 56.

Tāpat ziņots, ka vairākos privātajos bērnudārzos, kuros ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Kindercatering", tika konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi.