Banner 980x90

Valdība atļauj slēgt līgumu par bibliotēkas infrastruktūras būvdarbiem

Valdība otrdien, 19.februārī, nolēma atļaut Kultūras ministrijai slēgt līgumu ar pilnsabiedrību "Nacionālā būvkompāniju apvienība" (NBA) par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem.

Kopējā līgumcena par "Gaismas pils" infrastruktūras būvdarbiem paredzēta 10 768 991 lata apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kā iepriekš uzsvēra Kultūras ministrija, sarunu procedūras rezultātā uzticot "Gaismas pils" infrastruktūras būvdarbus veikt pilnsabiedrībai NBA, tiks samazināti gan valsts budžeta tēriņi, gan arī jaunā LNB ēka tikts pabeigta paredzētajā laikā.

Kultūras ministrija sarunās par LNB infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu veikšanu noslēgusi līgumu ar NBA, ietaupot 1,45 miljonus latu, salīdzinot ar cenu, kuru valstij nāktos maksāt, ja iepriekš izsludinātā atklātā konkursa rezultātā tiktu noslēgts iepirkuma līgums par 12,22 miljoniem latu.

Šo Kultūras ministrijas risinājumu par atbilstošāko ir atzinis arī būvuzraugs "Hill International" un LNB atbalsta biedrība, balstoties uz veikto inženiertehnisko un juridisko analīzi.

Ja nebūtu rasts šāds risinājums un tiktu izsludināts atkārtots konkurss, LNB infrastruktūras būvniecības termiņi tiktu ievērojami pagarināti. Vienlaikus būtu jāpagarina arī LNB ēkas būvdarbu līgums, jo bibliotēkas ēku nav iespējams pabeigt, kamēr nav veikta infrastruktūras izbūve. LNB ēkas būvdarbu un to uzraudzības pagarinājuma izmaksas mēnesī sasniegtu 260 000 latu. Vienlaikus valstij nāktos visu šo laiku vēl papildus maksāt arī par piecu esošo LNB ēku ekspluatāciju.

Savukārt "Sabiedrība par atklātību - Delna" uzsver, ja Kultūras ministrija par 10,77 miljoniem latu slēgs līgumu par LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem, tad lauzīs sadarbības līgumu ar ministriju un apsvērs vērsties Eiropas Komisijā.

"Delnas" direktors Kristaps Petermanis vakar informēja, ka biedrība ir beigusi vērtēt ministrijas ieceri izbūvēt LNB infrastruktūras daļu, to bez konkursa nododot pašreizējam ēkas būvniekam pilnsabiedrībai NBA. No tiesiskā viedokļa šāda rīcība ir būtisks Publisko iepirkumu likuma un tās pamatā esošās Eiropas Savienības direktīvas pārkāpums.

"Delna", kurai juridisko palīdzību sabiedrības interešu aizstāvībai sniedza zvērinātu advokātu birojs "Varul", norāda, ka Publisko iepirkumu likums paredz iespēju uzticēt jau iepriekš nolīgtam būvdarbu veicējam papildu darbus bez atklāta konkursa vai citas uz godīgu konkurenci balstītas iepirkuma procedūras.

Tomēr šādā gadījumā ir jākonstatē vairāki svarīgi nosacījumi, kas minēti likuma 63.pantā, un tie jāinterpretē šauri. "'Gaismas pils"' infrastruktūras sadaļas sakarā nozīmīgākais nosacījums ir "neparedzamu apstākļu" iestāšanās.

"'Delnas'" ieskatā, LNB projekta infrastruktūras sadaļas gadījumā šādi "neparedzēti apstākļi" nav saskatāmi.

Kā izriet gan no Eiropas Savienības, gan Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) sniegtajiem skaidrojumiem, par "neparedzētiem apstākļiem" nav uzskatāmi tādi apstākļi, kas atkarīgi no pasūtītāja vai ko pasūtītājs varēja paredzēt, piemēram, iepirkuma procedūru apstrīdēšana.

Balstoties uz ES tiesas praksi, IUB savās vadlīnijās īpaši norāda, ka par "neparedzētiem apstākļiem" nav atzīstama mainījusies pasūtītāja vajadzība, ietaupīti finanšu līdzekļi vai nepieciešamība iekļauties noteiktā termiņā. Tieši šie argumenti dominē ministrijas sagatavotajā sarunu procedūras pamatojumā, norāda "Delna".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)