Banner 980x90

Valsts ieņēmumu dienests iegādājies trīs muitas darba suņus 

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Lai muitas kontroles pasākumu īstenošanas procesā nodrošinātu iespēju optimāli iesaistīt muitas kinologus ar darba suņiem, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) šogad turpina veikt pakāpenisku novecojušo darba suņu nomaiņu ar jauniem.

Šī gada oktobrī iegādāti trīs jauni darba suņi, kas tiks apmācīti narkotisko vielu un tabakas izstrādājumu meklēšanā un pēc pamatapmācības kursa beigšanas kinologu vadībā uzsāks darbu Latvijas muitas kontroles punktos, pilsētas informācijas portāls Riga24.lv uzzināja.

Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību nodaļa informē, ka jaunie darba suņi publiskā iepirkuma konkursa ietvaros tika iegādāti Nīderlandē, noslēdzot līgumu ar uzņēmumu "K9 Group Holland B.V". VID Muitas pārvaldes amatpersonas – darba suņu apmācības instruktori – veica uzņēmuma piedāvāto suņu testēšanu, pārbaudot to atbilstību VID izvirzītajām prasībām, lai tos būtu iespējams atbilstoši apmācīt un izmantot darbā dienestā, t.i., darbspējas dažādās vidēs, vēlmi rotaļāties, meklēt un atrast motivācijas priekšmetu, nervu sistēmas stabilitāti un vispārējo veselības stāvokli, fizisko formu, kā arī socializācijas līmeni. Darba suņiem ir jābūt izteiktai vēlmei pēc mantiņas, un šai interesei ir jābūt noturīgai. Tāpat suņiem ir jāspēj aktīvi spēlēties un ilgstoši meklēt motivācijas priekšmetu, jābūt fiziski aktīviem, jāspēj labi izturēt ilgstošu slodzi, kā arī viņi nedrīkst izrādīt bailes vai agresiju pret šāvieniem.

Testēšanas rezultātā VID kinologi kā atbilstošākos darba suņiem izvirzītajām prasībām izvēlējās divus vācu aitu suņus un vienu veimārieti. Iegādāto suņu vecums ir no vienpadsmit līdz divdesmit mēnešiem. Lai jaunie suņi varētu uzsākt darbu muitā, kinologi ar suņiem izies pamatapmācības kursu. Pēc 3,5  mēnešus ilgām apmācībām kinologi ar jaunajiem darba suņiem sāks strādāt muitas kontroles punktos Latgalē un Kurzemē. 2015.gadā kopumā plānota sešu jaunu darba suņu iegāde.

Šobrīd VID Muitas pārvaldē strādā 39 darba  suņi, kas apmācīti narkotisko vielu, tabakas izstrādājumu, kā arī skaidras naudas meklēšanā. Speciāli apmācīti darba suņi ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem cīņā ar  noziedzību un  dod būtisku ieguldījumu muitas noteikumu pārkāpumu atklāšanā. Sadarbojoties ar VID struktūrvienībām un valsts tiesībaizsardzības institūcijām, pēdējos gados muitas kinologi ar darba suņiem sasnieguši būtiskus rezultātus. 2015.gada deviņos mēnešos muitas kinologi ar darba suņiem 535 gadījumos konstatēja un novērsa dažādus normatīvo aktu pārkāpumus. 398 gadījumos konstatēti un izņemti vairāk nekā 5 000 grami dažādu narkotisko vielu, 135 gadījumos ar darba suņu palīdzību atklāta tabakas izstrādājumu nelikumīga pārvietošana un izņemti vairāk nekā 18 miljoni cigarešu un divos gadījumos kinologi ar skaidras naudas meklēšanas darba suņiem konstatējuši skaidras naudas nedeklarēšanu 161 426 eiro vērtībā.

Ņemot vērā darba suņu fizioloģisko novecošanos, lai saglabātu līdzšinējo darba suņu skaitu muitā, 2014.gadā ir uzsākts pasākums – pakāpeniska esošo novecojušo darba suņu nomaiņa, kas nozīmē jaunu darba suņu iegādi un to apmācīšanu specializācijā. 2014.gada novembrī pasākuma ietvaros tika iegādāti četri jauni suņi, kuri jau kopš 2015.gada maija rezultatīvi strādā Latvijas muitā. Kopumā līdz 2016.gada beigām plānota pakāpeniska 16 jaunu suņu iegāde.

Attīstot situācijai atbilstošu muitas kontroles modeli un pilnveidojot valsts ekonomikas aizsardzības sistēmu prioritārajās jomās, darba suņu loma muitas kontroles pasākumos arvien palielinās, tādējādi palielinās arī suņu skaits. 2004.gadā Latvijas muita kā dāvinājumu no Eiropas Savienības dalībvalstu muitas administrāciju apvienības saņēma septiņus darba suņus, līdz tam muitas rīcībā bija tikai četri darba suņi. 2006.gadā Šengenas konvencijas finanšu programmas ietvaros VID iegādājās divdesmit darba suņus, 2008.gadā un 2010.gadā iegādāti astoņi jauni suņi tabakas izstrādājumu meklēšanai, 2011.gadā VID muitas kinoloģijas dienests saņēma vienu darba suni dāvinājumā no Latvijas suņu audzētāja, savukārt 2011.gadā VID iegādājās divus jaunus darba suņus skaidras naudas meklēšanai un 2012.gadā – sešus jaunus suņus tabakas izstrādājumu meklēšanas darbam uz Latvijas Republikas austrumu robežas.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)