Banner 980x90

Velobraucējiem – aktuālākais ceļu satiksmes noteikumos

Viens no pirmajiem pavasara vēstnešiem noteikti ir velosipēdists. Velosipēds ir ne tikai lielisks aktīvas pārvietošanās rīks, bet arī atstāj pozitīvu ietekmi uz cilvēka veselību un fizisko sagatavotību. 

Lielai daļai iedzīvotāju tas kalpo arī kā transports uz darbu un no darba vietas. Nav svarīgi, vai pārvietojies pa pilsētas šaurajām ieliņām vai dodies izbraukumā gar šosejas malu – tev obligāti jāievēro ceļu satiksmes noteikumi. 

Kas, velosezonai iesākoties, ir aktuālākais tieši velosipēdu vadītājiem? 

Tehniskais stāvoklis

Pirms izved savu riteni velosezonas atklāšanas braucienā, pārliecinies par tā tehnisko stāvokli. Došanās izbraucienā ar drošības standartiem neatbilstošu velosipēdu var beigties diezgan nepatīkami. 

Bremžu pārbaude
Sāc sava velosipēda apskati ar bremžu pārbaudi. Vai tās ir kārtīgi noregulētas? Atceries, ka bremžu problēmas ir bīstamas un var radīt nopietnus ievainojumus velosipēda vadītājam. Pēc bremžu noregulēšanas, turpini ar bremžu kluču apskati. Ja uz tiem redzamas nolietojuma pazīmes vai pat defekti, ieteicams tos nomainīt. Svarīgi atcerēties arī par paša riteņa regulāru mazgāšanu, jo netīras un eļļainas bremzes ātrāk nodilst. 

Riteņu pārbaude
Neaizmirsti arī par riteņu pārbaudi. Tieši riteņu diski ir tie, kas nodrošina tava velosipēda stabilitāti. Kā tos pārbaudīt? Vienkārši apgāz riteni otrādi un pagriez tā pedāļus tukšgaitā. Ja riteņi griežas taisni un bez ļodzīšanās, viss ir kārtībā. 

Ceļu satiksmes noteikumos minēts, ka velosipēdam vienmēr ir jābūt labā tehniskā stāvoklī. 

Vadītāja apliecība
Kad esi pārliecinājies par sava riteņa tehnisko stāvokli, padomā par velosipēda vadītāja apliecības nepieciešamību. Gan velo apliecība, gan eksāmens ir pilnīgi bez maksas. Vadītāja apliecība ir obligāta, ja piedalies ceļu satiksmē! 

Apliecība nav nepieciešama tikai tādos gadījumos, ja:
● esi ieguvis autovadītāja vai motocikla vadītāja tiesības;
● ar velosipēdu pārvietojies tikai pa privātām teritorijām, piemēram, māju pagalmiem.

Nav svarīgi, vai pārvietojies pa braucamo daļu vai veloceliņu – vadītāja apliecība ir vajadzīga jebkurā gadījumā. Arī velosipēda reģistrācija CSDD datubāzē nav obligāta, taču atceries, ka zādzības gadījumā reģistrētu transportlīdzekli būs vieglāk atrast. 

Braucēja redzamība
Viens no svarīgākajiem punktiem ceļu satiksmes noteikumos velosipēdistam ir velosipēda vadītāja redzamība. Braucējam ir jālieto atstarojošie elementi. 

Velosipēda aprīkošana
Neaizmirsti arī par pašu velosipēdu, kuram ir jābūt aprīkotam ar gaismas lukturīšiem. Priekšā jāatrodas baltas gaismas lukturim, aizmugurē – sarkanam. Velobraucējam ir jābūt labi redzamam gan dienā, gan tumšajā diennakts laikā. 

Liela daļa nelaimes gadījumu, kuros iesaistīti velosipēdisti, visbiežāk rodas tieši velosipēdista sliktās redzamības dēļ. Pasargā sevi un aprīko savu braucamrīku ar vajadzīgajām gaismām un papildu atstarotājiem riteņa spieķos un pedāļos. Parūpējies arī par atstarojošajiem elementiem savā apģērbā. 

Ietve vai veloceļš
Tava drošība ir lielā mērā atkarīga no tevis paša. Ielāgo, ka velosipēdistam primāri  jāpārvietojas pa tam paredzēto infrastruktūru. Gadījumā, ja tādas nav, velosipēdistiem paredzēts pārvietoties pa brauktuvi. Pārvietoties pa ietvi var tikai izņēmuma gadījumos. 

Šie izņēmuma gadījumi ir:
● remonts;
● laika apstākļi;
● šaura brauktuve;
● pārlieku intensīva satiksme.

Atceries, ka uz ietves priekšroka vienmēr dodama gājējiem. Tev jāpārvietojas ar atbilstošu ātrumu, lai netraucētu gājēju kustību. 
Ņem vēra, ka uz ietves jebkurā brīdī var parādīties negaidīts šķērslis, piemēram, suns vai strauji virzienu mainošs bērns. 

Izmaiņas ceļu satiksmes noteikumos
Ja esi aktīvs velosipēdists, noteikti atceries, ka ir svarīgi pašam sekot līdzi izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos. Noteikumu nezināšana neatbrīvos tevi no iespējamā soda. 

Gājēju pārejas šķēršošana
Viens no nesenākajiem jauninājumiem noteikumos ir tas, ka velosipēdists drīkst šķērsot gājēju pāreju, nenokāpjot no braucamrīka, ar nosacījumu, ka braukšanas ātrums nepārsniedz gājēju iešanas ātrumu. Tas ir apmēram 4 līdz 6 km/h. 

Sabiedriskā transporta joslas izmantošana
Vēl viens no jauninājumiem nosaka to, ka velosipēdists drīkst pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslu, ja ir redzama attiecīgā ceļa zīmju kombinācija. Jābrauc pēc iespējas tuvāk joslas labajai malai un jāatceras par drošības līdzekļu lietošanu.

Ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem ir jāievēro, un tu kļūsi ievērojami pasargātāks no jebkāda veida satiksmes nelaimes gadījumiem. 

Atsvaidzini savas zināšanas un nodod tās tālāk arī citiem velosipēdistiem – pasargā sevi un citus no nepatīkamām traumām. Esi atbildīgs vadītājs, respektē citus satiksmes dalībniekus un ievēro noteikumus, lai satiksme kļūtu drošāka mums visiem!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)