Banner 980x90

Vienkāršā patiesība par palmu eļļu

Pixabay
Pixabay
Palmu eļļa ir bieži pieminēta kā bieds komerciālo produktu valstībā. Tā ir it visur: cepumos, matu kopšanas produktos, zobu pastās, saraksts ir nebeidzams, bet cik kaitīga tā ir un ko derētu iegaumēt?

Galvenais ir saprast par kura veida palmu eļļu iet runa. Pastāv kokosriekstu eļļa, kura pēdējo gadu laikā ir kļuvusi īpaši izslavēta ar savu daudzpusējo pielietojumu skaistuma industrijā, uzturā un ne tikai. Savukārt galvenos pārpratumus izraisa tā sauktā palmu eļļa, kuru izmanto visos iespējamajos produktos, kurus Jūs lietojat. Šī eļļa ir pieejama divos variantos, nākot no viena un tā paša koka, atšķiras vienīgi pārstrādāšanas process. 

Sarkanā palmu eļļa ir viena no vērtīgākajām eļļām lietošanai uzturā un skaistumkopšanā. Tā satur bagātīgus antioksidantu, A un E vitamīnu krājumus un tā aizkavē novecošanās procesu, kas ir galvenais iemesls, kāpēc šī eļļa ir izplatīta skaistuma industrijā. Eļļu iegūst tvaicējot sarkanos palmu augļus, izspiežot un filtrējot. Pateicoties dabīgajai apstrādei, eļļa nezaudē savas vērtīgās vielas un saglabā sarkano krāsu. Jebkuru eļļu, kuru lietojat var aizstāt ar sarkano palmu eļļu, tā ir universāla. 

Savukārt otrs šīs eļļas kaitīgais veids ir rafinēta eļļa, kura ir frakcionēta un balināta. Šīs apstrādes laikā eļļa zaudē savas vērtīgās īpašības, tai skaitā bagātīgo antioksidantu daudzumu un nebūtu ieteicama uzturā. Lētās cenas dēļ, tā ne tikai iekaro veikalu plauktus, atrodot savu ceļu pārtikas un higiēnas precēs, bet atsevišķās valstīs tiek izmantota arī degvielas sastāvā. Katru gadu milzīgas mežu platības tiek iznīcinātas, lai radītu jaunas palmu plantācijas.

Vēl viena veida eļļa, kuru iegūst no tā paša koka, ir sarkano augļu kauliņu eļļa, kurai ir krietni mazāk vērtīgo vielu nekā auglī, kā arī tai nepieciešama ķīmiska apstrāde un tai ir ilgs glabāšanās mūžs, kas to padara tik populāru pārtikas ražotāju vidū. Arī no šīs eļļas vajadzētu izvairīties, jo tajā nav veselīgu elementu. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)