Banner 980x90

Zaru smalcinātājs privātmājai. Kā izvēlēties piemērotāko?

Zaru smalcinātāji jau pāris gadu nav tikai bagāto saimniecību ekstra. Tas ir instruments, kas jebkurā saimniecībā vai lauku sētā var atvieglot uzkopšanas darbus. Zarus var ne tikai sadedzināt, bet arī pārstrādāt mulčā, kas ir lielisks risinājums, ja vēlies radīt ekoloģisku mēslojumu.

Zaru smalcinātāji tiek galā gan ar zariem, gan vīnogu stiebriem, gan zāli. Tas rada sasmalcinātu kompostu, ko var lieliski izmantot augu un dārzeņu audzēšanā, kā arī visu iepriekš minēto materiālu pārstrādē, neaizņem daudz vietas, kas arī ir kā papildus bonuss. 

Kas jāzina pirms zaru smalcinātāju pirkšanas?
Lai iegādātos savai saimniecībai piemērotāko zaru smalcinātāju, ir jāapzinās, cik bieži aptuveni to vajadzēs lietot. Visdrīzāk, ja konsultētos ar speciālistu, šis būtu viens no pirmajiem jautājumiem. 

Izvēloties zaru smalcinātāju interneta veikalā, pievērs uzmanību tā detaļām, piemēram, ar zaru smalcinātājiem, kam ir ieslīpa piltuve, ir daudz vieglāk strādāt nekā ar tiem, kuriem tā ir taisa. Tāpat arī ņem vērā, ka, ja vēlēsies iegūt dažādu sasmalcināto materiālu, tev jāizvēlas zaru smalcinātājs ar regulēšanas funkcijām, pretējā gadījumā tev būs tikai viena veida pārstrādes opcija. 

Ja interesē tehnika, kas ir jaudīgāka un lielākam apjomam, tad izvēlies zaru smalcinātāju, kam ir vairākas iekraušanas piltuves. 

Papildus bez tehniskās standarta specifikācijas pievērs uzmanību arī zaru smalcinātāja norādītajam trokšņu līmenim  ja trokšņu līmenis pārsniedz 84 decibelus, tad papildus ir jāpiepērk ausu aizsargaustiņas. 

Drošība
Ja pērc tehniku, ar kuru ikdienā strādāsi mājās, tad svarīgs faktors ir lietošanas un darba drošība. Izvēloties zaru smalcinātāju, pievērs uzmanību diviem faktoriem, vai tie ir tevis izvēlētajam aparātam:
• slēdzis, kas neļauj pašai ierīcei atsākt darbu, ja pazūd strāva;
• speciāls zaru vai zāles bīdītājs, kas palīdz nonākt tiem griešanas ierīcē. 

Abas funkcijas var pasargāt no neparedzamām traumām un saglabāt paaugstinātu darba drošību.

Zaru smalcinātājs pēc to profesionālās piederības
Ir trīs veidu kategorijas zaru smalcinātājiem  amatieru, vidējās klases un profesionālie. 

Amatieru zaru smalcinātāji ir aprīkoti ar diskveida nažu sistēmu un tam nāk klāt elektromotors, kura jauda nav lielāka par 1,6 kw. Pērkot šo tehniku, aplūko tehniskajā komplektācijā, kādi naži nāk līdzi  vislabāk, ja tie ir no rūdīta tērauda. Amatieru zaru smalcinātāji arī nav lieli un smagi, parasti vidēji tie ir līdz 20 kg un spēj smalcināt ap 3 cm diametrā platus zarus. Ar šādu jaudu, apmēriem un iespējām zaru smalcinātājs ir piemērots nelielām saimniecībām un maziem praktiskiem dārza kopšanas darbiem. 

Vidējas klases zaru smalcinātāji var būt aprīkoti gan ar elektriskajiem motoriem, gan iekšdedzes dzinējiem. To jauda var būt līdz 2,5 kw. Šai tehnikai ir zobratu frēzes, kas smalcinot tiek galā līdz pat 4 cm platiem zariem. Tā kā vidējas klases zaru smalcinātāji ir piemēroti jau mājām ar nedaudz lielākiem apjomiem dārza darbos, tad tajos ir ierīkotas arī atpakaļgaitas sistēmas, kas spēj atbrīvoties no iesprūdušiem kokiem vai zariem. 

Ja plāno iekopt parkus, augļu dārzus un krūmājus jau profesionālā apmērā, tad vispiemērotākais būtu profesionālas klases smalcinātājs, kas ir daudz jaudīgāks un spēj darboties ilgu laiku. Tie darbojas ar iekšdedzes dzinēju vai jaudīgu trīsfāžu elektromotoru. Šādam aparātam nav problēma sasmalcināt 67 cm resnus zarus, kā arī iekraušanas piltuves ir daudz ietilpīgākas. 

Lai izdodas atrast sev piemērotāko zaru smalcinātāju! Veiksmi dārza darbos!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)