Banner 980x90

Digitālo ziņu iniciatīvas inovāciju fonds izsludina trešo pieteikšanās kārtu

Pērn, 2016. gadā Digitālo ziņu iniciatīvas inovāciju fonds (atbalsts inovācijām Eiropas ziņu žurnālistikā 150 miljonu eiro apmērā) piedāvāja 51 miljonu eiro 252 ambicioziem digitālās žurnālistikas projektiem 27 valstīs. Šonedēļ uzsākta jau trešā pieteikšanās kārta fonda atbalstam, kurā aicināti iesaistīties arī pretendenti no Latvijas. 

Jau no pirmsākumiem fonda mērķis ir bijis nodrošināt atbalstu bez saistībām ziņu nozares dalībniekiem, kas meklē iespējas (un finansējumu) eksperimentiem. Tas tiek darīts tādēļ, ka "Google" no savas pieredzes zina – ambiciozākās, trakākās idejas bieži vien sākas no kā pavisam neliela. Ar Digitālo ziņu iniciatīvas fondu tiek sniegta iespēja eksperimentēt un uzplaukt jaunām idejām.

Plašāka informācija par iepriekš atbalstītajiem projektiem ir pieejama jaunajā, šonedēļ atklātajā interneta mājaslapā digitalnewsinitiative.com. Lai potenciālajiem pieteikumu iesniedzējiem būtu laiks sagatavoties, šī pieteikumu pieņemšanas kārta būs atvērta sešas nedēļas – līdz 20.aprīlim.

Tiek meklēti projekti, kas demonstrē jaunu domāšanas ievirzi digitālajā žurnālistikā, veicina jaunu uzņēmējdarbības modeļu izveidi vai pat maina to, kā tiek patērētas digitālās ziņas. Iepriekšējā kārtā uz sadarbību tika aicināti mediju pārstāvji gan nozares, gan reģiona ietvaros – un, protams, būtu lieliski, ja šāda tendence turpinātos. Šajā kārtā dalībnieki īpaši tiek aicināti pētīt jaunas iespējas monetizācijai, kas nozarei varētu pavērt jaunas peļņas iespējas.

Digitālo ziņu iniciatīva, kas aizsākās kā "Google" partnerība ar dažām Eiropas ziņu organizācijām, ir pāraugusi veselā ekosistēmā, kurā sadarbojas vairāk nekā 180 organizāciju, lai ar tehnoloģijām un inovācijām, tostarp atvērtā koda projektu "Paātrinātās mobilās lapas" (Accelerated Mobile Pages) un īpašo "YouTube" atskaņotāju izdevējiem, kuru izmanto ziņu portāli visā Eiropā, veicinātu augstvērtīgu žurnālistiku. Digitālo ziņu iniciatīva ir pieejama ikvienam Eiropas digitālo ziņu nozares dalībniekam – gan lieliem, gan maziem, ar pieredzi un jaunpienācējiem. Projekti Tiek meklēti projekti, kas atspoguļo jauna veida pieeju digitālajā žurnālistikā, veicina jaunu uzņēmējdarbības modeļu attīstīšanu vai maina to, kā digitālās ziņas tiek patērētas.

Projekti var būt ļoti eksperimentāli, taču tiem ir jābūt skaidri noteiktiem mērķiem un ievērojamai digitālajai komponentei. Nav obligāti jāizmanto "Google" produkti. Veiksmīgie projekti būs inovatīvi un atstās pozitīvu ietekmi uz oriģinālu digitālo ziņu veidošanu, kā arī ziņu nozares nākotnes ilgtspēju.

Prasības Fonda atbalstam var pieteikties jau esošas izdevniecības, organizācijas, kas darbojas tikai tiešsaistē, jaunizveidotas organizācijas, partnerības un indivīdi no Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīm.

Finansējums Finansējums ir pieejams trīs kategorijās:

• Prototipu projekti: šajā kategorijā var pieteikties organizācijas vai indivīdi, kas atbilst noteiktajām prasībām un pretendē uz finansējumu līdz 50 000 eiro. Šiem projektiem jābūt sākotnējās izstrādes stadijā, kur idejas vēl jāattīsta un hipotēzes jāpārbauda. Šādi projekti tiks izskatīti paātrinātā kārtībā, un projektu kopējās izmaksas tiks segtas pilnībā;

• Vidēja apjoma projekti: šajā kategorijā var pieteikties organizācijas, kas atbilst prasībām un pretendē uz finansējumu līdz 300 000 eiro. Šajā kategorijā tiks segts līdz 70% no projekta kopējām izmaksām;

• Liela apjoma projekti: šajā kategorijā var pieteikties organizācijas, kas atbilst prasībām un pretendē uz finansējumu virs 300 000 eiro. Šajā kategorijā tiks segts līdz 70% no projekta kopējām izmaksām. Maksimālais piešķiramais finansējums šajā kategorijā ir 1 miljons eiro. Izņēmumi noteikumam par maksimālo iespējamo finansējumu būs iespējami liela apjoma sadarbības projektiem (piemēram, starptautiskiem, visu nozari aptverošiem vai tādiem, kuros piedalās vairākas organizācijas) vai tādiem, kas sniedz ievērojamu labumu plašākai ziņu nozares ekosistēmai.

Pieteikšanās Detalizēta informācija, tostarp par prasībām, noteikumiem un nosacījumiem, kā arī pieteikuma anketas atrodamas Digitālo ziņu iniciatīvas jaunajā mājaslapā. Pieteikumi iesniedzami angļu valodā, un pieteikumi pirmajai finansējuma piešķiršanai kārtai tiks pieņemti līdz 2017. gada 20. aprīlim. 

Lai nodrošinātu, ka pieteikumu pieņemšanas un atlases procedūras ir caurskatāmas, īstenotas konsultācijas ar daudziem speciālistiem. Būtiska nozīme ir konfidencialitātei – pieteikumu iesniedzēji nedrīkst dalīties ar uzņēmējdarbībai sensitīvu vai īpaši slepenu informāciju. Detalizēta informācija pieejama Digitālo ziņu iniciatīvas mājaslapā.

Projektu sākotnējo atlasi veiks Projektu komanda, kurā darbosies dažādi nozares profesionāļi un "Google" pārstāvji. Komanda izvērtēs pieteikumu atbilstību prasībām, pieteiktās inovācijas un to ietekmi. Komanda apstiprinās pieteikumus prototipu projektu finansējuma kategorijā un izteiks savas rekomendācijas attiecībā uz vidēja un liela apjoma projektiem Fonda padomei, kura uzraudzīs visu atlases procesu. Par liela apjoma projektiem padome lēmumus pieņems balsojot.

Padomes locekļi:
• Joao Palmeiro, Portugāles Izdevēju asociācijas prezidents un Digitālo ziņu iniciatīvas inovāciju fonda padomes priekšsēdētājs • Alexander Asseily, "State" dibinātājs un izpilddirektors, "Jawbone" dibinātājs
• Miriam Meckel, "WirtschaftsWoche" galvenā redakore
• Arianna Ciccone, Peružas starptautiskā žurnālistikas festivāla līdzdibinātāja un direktore
• Bartosz Hojka, "Agora S.A." izpilddirektors
• Veit Dengler, "Neue Zürcher Zeitung" izpilddirektors
• Rosalia Lloret, Eiropas Interneta izdevēju asociācijas Starpinstitūciju attiecību nodaļas vadītāja
• Bruno Patino, "Sciences-Po" žurnālistikas skolas rektors
• Murdoch MacLennan, "Telegraph Media Group" izpilddirektors
• Bart Brouwers, Groningenas Universitātes žurnālistikas pasniedzējs
• Madhav Chinnappa, "Google" Ziņu un izdevēju daļas Stratēģisko attiecību vadītājs
• Torsten Schuppe, "Google" Mārketinga direktors Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas reģionam
• Ronan Harris, "Google" viceprezidents Nākamie finansējuma saņēmēji tiks paziņoti līdz vasarai. Pieteikumus iespējams iesniegt: https://digitalnewsinitiative.com/dni-fund/apply-for-funding!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)