Banner 980x90

Astoņi ieteikumi, kā rūpēties par datu drošību darba vietā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Pieaugot informācijas tehnoloģiju nozīmei cilvēku dzīvē, arvien vairāk tiek runāts arī par datu aizsardzības jautājumiem. Kādi ir datu drošības pamatprincipi un kā parūpēties par datu aizsardzību darba vietā? Par to turpinājumā.

Izprintētos materiālos paņem uzreiz
Ja darba vietā izmanto publiski pieejamu printeri, tad visus izdrukātos materiālus vislabāk paņemt uzreiz. Daudziem ir tendence līdz printerim aiziet vēlāk, taču printerī atstāti dokumenti ir ātrākais veids, kā dalīties ar tur atspoguļoto informāciju ar jebkuru garāmgājēju vai citiem printera lietotājiem. 

Svarīgas lietas glabā aiz slēgtām durvīm
Viens no būtiskākajiem drošības nosacījumiem ikvienā darba vietā – svarīgi dokumenti, ārējais cietais disks (iegādāties var 220.lv interneta veikalā), SIM kartes un citas vērtīgas lietas būtu jāglabā aizslēdzamā atvilktnē vai skapī. Protams, ieviešot šādu sistēmu, jāpārliecinās, ka atslēgas pieejamas visiem uzņēmuma darbiniekiem, kuriem tas aktuāli. 

Seko līdzi, kur atstāj USB atmiņas
Lai parūpētos par datu drošību, jāseko līdzi arī tam, kur tiek glabātas USB atmiņas. Arī tās ieteicams glabāt aizslēgtā atvilktnē vai piekarināt pie atslēgām – tādā veidā iespēja tās pazaudēt būtiski samazinās. 

Darba dienas noslēgumā sakārto savu darba galdu
Darba dienas noslēgumā visus dokumentus, kas satur  trešām personām neizpaužamu informāciju, noliec aiz slēgtām durvīm. Arī darba dienas gaitā svarīgus dokumentus neatstāj nepieskatītus. 

Starp citu, drošības pamatprincipus ievērot ir daudz vieglāk, ja rūpējies par kārtību. Tādēļ, atstājot darba vietu, vienmēr sakārto galdu – pirmkārt, nākamajā darba dienā pie sakārtota un tīra galda piesēsties būs daudz patīkamāk, otrkārt – šāds ieradums palīdz izvairīties no nevēlamas datu noplūdes. 

Pārliecinies, cik drošs ir Tavs dators
Ikvienam uzņēmumā esošam datoram jābūt ar ugunsmūri un pretvīrusu programmatūru. Tikpat svarīgi arī regulāri atjaunināt programmatūru. Ideālā gadījumā par šiem drošības jautājumiem būtu jārūpējas uzņēmuma datortīkla administratoram, taču, ja tāda uzņēmumā nav, tad par sava datora drošību jārūpējas katram pašam. 

Veido datu rezerves kopijas
Ieradums veidot svarīgāko datu kopijas var pasargāt no daudziem nepatīkamiem starpgadījumiem nākotnē, piemēram, no datu pazaudēšanas failu bojājumu rezultātā. Atkarībā no uzņēmuma lieluma un rīcībā esošajiem datiem, par to var būt atbildīgs arī kāds konkrēts darbinieks. 

Datu aizsardzībai izmanto paroles vai citas drošības sistēmas
Vēl viens veids, kā rūpēties par datu drošību, – tos aizsargāt ar paroli. Te jāņem vērā, ka parole jāveido pietiekami sarežģīta – tai vajadzētu sastāvēt no vismaz 10 simboliem un ietvert gan burtus, gan ciparus. Mūsdienās pastāv arī citas datu aizsardzības sistēmas, piemēram, ID kartes. 

Datu aizsardzībai iespējams izmantot arī datu šifrēšanu. Tādā veidā dati nepiederošām personām būs neizlasāmi. Šobrīd pieejamas gan maksas, gan arī bezmaksas datu šifrēšanas programmatūras. 

Ievēro drošas interneta lietošanas pamatprincipus
Mūsdienās plaši tiek runāts arī par drošu interneta lietošanu – tiek rīkotas gan dažādas izglītojošas kampaņas, gan par šo tēmu tiek publicēti dažādi materiāli. Lai nekļūtu par krāpnieku upuri un neradītu zaudējumus ne sev, ne uzņēmumam, veicot darba pienākumus, svarīgi šos pamatprincipus ievērot. Svarīgākie no tiem ir:
• nevērt vaļā aizdomīgus e-pasta failus – tie var būt inficēti;
• neievadīt svarīgu informāciju (personas datus, paroles) neuzticamās interneta vietnēs.
 
Uzņēmumu darbiniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem, jo potenciālais krāpnieks var izlikties par klientu vai kādu augstāk stāvošu personu, kurai vajadzīga kāda svarīga informācija.

Rūpējies par savu un klientu datu aizsardzību, izvēloties drošākās metodes!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)