Banner 980x90

Faktori, kas jāņem vērā, pērkot jaunu matraci

Izvēloties jaunu matraci savai gultai, teju vai jākļūst par pētnieku, jo piedāvājums veikalos šobrīd ir milzīgs, un atrast īsto modeli it nemaz nav viegli. Pieejami dažādi pildījumi, cietības pakāpes un izmēri. Lai arī Tu zinātu, kas jāņem vērā, pērkot matraci, ielūkojies šī raksta turpinājumā.

Mugurkaula novietojums
Salīdzinot matračus savā starpā, Tu noteikti vēlēsies atrast ko tādu, kas nodrošinās ķermenim pietiekamu atbalstu, lai mugurkauls saglabātu dabisku un nemainīgu pozīciju miega laikā. Atbilstošs mugurkaula novietojums nodrošinās muskuļu atslābināšanos, tādēļ no rīta jutīsies atpūties un izgulējies.

Ja lielākoties guli uz sāna, līnijai no asteskaula līdz pat kaklam vajadzētu būt taisnai. Savukārt, ja guli uz muguras, mugurkaulam vajadzētu saglabāt tā dabisko izliekumu, kā rezultātā radīsies nepieciešamība pēc matrača, kas nodrošina nepieciešamo atbalstu muguras lejasdaļai. Tiem, kas guļ uz vēdera, nav tik viegli saglabāt dabisku mugurkaula izliekumu. 

Nav viennozīmīgu atbilžu tam, kāds gultas matrači būs piemēroti visos gadījumos, jo katra cilvēka individuālās īpašības un vajadzības atšķiras, taču ir vērts izpētīt sakarības un padomus atbilstošākā modeļa izvēlē. 

Spiediena mazināšana
Tavs ķermenis saņems labāko atbalstu no matrača, kas spēj vienmērīgi izlīdzināt ķermeņa radīto spiedienu, proti, smagākās ķermeņa daļas, tai skaitā, gurni un pleci, neiegrims pārāk dziļi matracī. Ja tas notiek, pastāv risks, ka matracis Tev nebūs piemērots.

Pielāgošanās
Šis faktors norāda, cik labi matracis reaģē un pielāgojas ķermenim un tā kustībām. Mēs visi miegā mēdzam pakustēties vai grozīties, un ir pietiekami daudz tādu cilvēku, kas guļ nemierīgi, bieži knosoties un mainot pozīciju. Šādos gadījumos pielāgošanās ķermenim būs īpaši svarīga. Matračus plašā izvēlē vari apskatīt https://220.lv/lv/mebeles-un-interjers/gulamistabas-mebeles/matraci.

Kustību pārraidīšana
Šeit runa ir par to, cik efektīvi vai neefektīvi matracis spēj absorbēt cilvēka kustības. Šis aspekts ir īpaši svarīgs, ja vienā gultā guļ divi cilvēki, no kuriem viens, iespējams, bieži grozās, bet otram ir trausls miegs. Lai blakusgulētāja grozīšanos nejustu, izvēlies matraci ar pietiekami augstu kustību absorbciju. 

Cietības pakāpe
Šis ir bieži apspriests aspekts, taču ne visiem pircējiem ir skaidrs, kā izvēlēties sev piemērotāko matrača cietības pakāpi. Pieņemsim, ka matrača cietību vērtē skalā 1–10, kur 10 apzīmē augstāko cietību un 1 – vismīkstāko matraci: 
• tiem, kuri lielākoties guļ uz sāna, ieteicams izvēlēties mīkstāku matraci (pakāpe 3–6), kas ieņem ķermeņa formu un nodrošina nepieciešamo atbalstu gurnu un plecu zonā. Šajā gadījumā laba izvēle būs putu matracis;
• tiem, kas biežāk guļ uz vēdera, labāk derēs nedaudz cietāks matracis (pakāpe 4–7), jo gulēšanas laikā mugurkaulam nepieciešams atbalsts. Vidējas cietības putu matrači būs laba izvēle šajā situācijā, taču derēs arī atsperu matrači;
• tiem, kas ikdienā guļ uz muguras, īpaši jāraugās, lai muguras lejasdaļai tiktu nodrošināts nepieciešamais atbalsts, ko var nodrošināts cietāks matracis (pakāpe 6–8). No mīkstiem matračiem šajā gadījumā ieteicams izvairīties. 

Temperatūras kontrole
Ikviens, kurš meklē labu matraci, vēlas, lai tas gulēšanas laikā spētu novirzīt ķermeņa izstaroto siltumu prom, nevis apkopot to matrača kārtās. Ja tas nenotiek, var veidoties nepatīkama mitruma sajūta, kā arī parādīties svīšana nakts laikā. Lai no tā izvairītos, iesakām izvēlēties matraci, kura materiāls ir īpaši elpojošs un spēj aizvadīt prom ķermeņa siltumu. Jāteic, ka Memory putas nebūs labākā izvēle. Tā vietā prātīgāk izvēlēties lateksa pildījumu.

Vēlies iegādāties jaunu matraci par labu cenu, taču nezini, kur to meklēt? Ienāc 220.lv jau tūlīt!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)