Banner 980x90

Mājās vajadzīga metināšanas iekārta – pēc kā un kādu vislabāk izvēlēties?

Kārtīgā saimniecībā vienmēr ir daudz darba, tāpēc jebkura ierīce, kas palīdz raitāk izdarīt darāmo, ir zelta vērtē. Privātmājā var metināt žogu, vārtus, siltumnīcu, lapeni un citu. Daudzi cilvēki metināšanas ierīces meklē un izvēlas pēc cenu kategorijas, kas nav slikti, tomēr der ielāgot, ka arī metināšanas ierīces ir dažādas un uzsvars uz darāmo darbu mērķi var būt atšķirīgs. 

Šajā rakstā apskatīsim metināšanas iekārtu veidus, to labākās īpašības un darba iespējas, lai Jums būtu vieglāk izvēlēties jauno instrumentu nepieciešamajam darbam.

Metināšanas iekārtas mājsaimniecībai – pamata lietas
Izvēloties metināšanas iekārtu mājsaimniecībai, jāņem vērā tās strāvas iespējas – būtiski, lai tā darbotos 220V energotīklā. Jāņem vērā arī tas, lai ierīce spētu pašaizsargāties no pārsprieguma, kā arī darba sprieguma diapazonam būtu jābūt no 180 līdz 240 voltiem. Ja ierīce spēj darboties tikai uz 215 līdz 225 V, tad labāk mājsaimniecībai tādu nepirkt. Šāda ierīce būtu piemērota vairāk profesionālām darba vietām. 
Mājsaimniecībai nav vajadzīga pārāk jaudīga ierīce – tā ir pietiekama, ja spēj sametināt vismaz līdz 6 milimetriem biezas detaļas, izmantojot atbilstoša diametra elektrodus. 

Metināšanas iekārtas produktivitāti mēdz mērīt un noteikt pēc tas nepārtrauktās darbības ilguma, piemēram, ja ierīci var lietot tikai trīs minūtes un atpūtas režīmā ir jāatstāj uz septiņām minūtēm, tad ierīces raksturojošā produktivitāte ir 30%. Vislabāk ir izvēlēties ierīci, kurai ir iespējami ilgāks nepārtrauktais darbības cikls.

Ne mazāk svarīgs faktors ir arī pieslēguma iespējas, tāpēc būtisks parametrs metināšanas iekārtas izvēlē ir tas, vai to var darbināt arī ar strāvas ģeneratoru, ne tikai elektro pieslēgumu. 

Metināšanas enerģijas avotu veidi
Ir vairāki metināšanas enerģiju avotu veidi – metināšanas transformatori, taisngrieži un inventori. Katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi. 

♦ Metināšanas transformatori
Transformatora metināšanas iekārtas tinumam piegādātais spriegums pakāpeniski samazinās līdz aptuveni 70 voltiem. Kad spriegums samazinās līdz metinātāja iestatītajai vērtībai, metināšanas loks aizdegas. Transformatora metināšanas iekārtas darbojas uz maiņstrāvu. 

Iekārtas plusi
Transformatoriem ir izturīga konstrukcija, un tie var izturēt ievērojamus sprieguma kritumus, kā arī spēj darboties zemas temperatūras apstākļos. Šāda ierīce ir piemērota arī darba vietām ar lieliem putekļiem un netīrumiem. 

Transformatoriem ir plašs strāvu diapazons un iespēja ar tiem metināt par vairākus centimetrus biezu metālu, turklāt tos var iegādāties par ekonomisku cenu. 

Iekārtas trūkumi
Lielākā daļa šādu modeļu svar ne mazāk par 15 kilogramiem, tāpēc ir arī nedaudz grūtāk pārvietojami. Maiņstrāvas dēļ cilvēkam, kurš nav iemanījies ar šādu ierīci strādāt, var sagādāt grūtības stabila loka noturēšanā, tāpēc jābūt drošam, ka spēsiet ar šo iekārtu tikt galā.

♦ Metināšanas taisngrieži
Metināšanas taisngriežu iekārtu maiņstrāva tiek pārveidota par līdzstrāvu un tikai tad to izmanto metināšanai. 

Iekārtas plusi
Šai iekārtai ir stabils metināšanas loks, līdz ar to tam ir daudz vienmērīgāka un kvalitatīvāka šuve. Izmantojot trīsfāžu taisngriezi, rodas vienmērīga fāzes slodze, kas rada stabilus spriegums katrā fāzē. 

Iekārtas mīnusi
Šī tipa iekārtas ir jutīgas pret sprieguma kritumiem un īssavienojumiem, attiecīgi papildus radot problēmas, to mēģinot iedarbināt vienfāzes tīklā. 

Šīs iekārtas ir smagas, tās var svērt no 10 līdz pat 100 kilogramiem, kā arī nav pašas lētākās – cenu kategorija ir, sākot no 150 eiro. 

♦ Metināšanas invertori
Metināšanas invertora iekārtu darbības iespējas atšķiras no abām iepriekšminētajām iekārtām. Iekārtā ir elektriskās shēmas, kas palielina strāvas frekvenci. Palielinoties strāvas frekvencei, iekārta tiek stabilizēta un rodas daudz augstākas kvalitātes elektriskais loks. 

Metināšanas invertori ir vispiemērotākie mājsaimniecībai un iesācējiem metināšanā. 

Iekārtas plusi
Invertora iekārtām ir gluda šuve un stabils loks, turklāt loks nelēkā, pat ja tīkla spriegumā rodas kritums. Iekārtas izmantošanas rezultātā ir arī mazs elektroenerģijas patēriņš, turklāt lietderības koeficients ir tuvu 90%. Tā kā iekārta ir piemērota mājsaimniecībām un privātu metināšanas darbu veikšanai, tās svars ir, sākot no 3 kilogramiem. 

Iekārtas mīnusi
Lai arī iekārta ir piemērota mājsaimniecībām, tās cena svārstās, sākot no 120 eiro. Jāņem vērā arī tas, ka tās ir ļoti jutīgas pret putekļiem, netīrumiem, mitrumu un zemu gaisa temperatūru, tāpēc to noteikti nevajadzētu atstāt ārā vai kādā mitrā šķūnītī. 

Lai arī kādu metināšanas iekārtu Jūs izvēlētos, mājas apstākļos Jums ar šādu ierīci būs ļoti daudz iespēju – jūs varēsiet izveidot kādu praktisku metināšanas darbu, ko, piemēram, ar kompresoru varēsiet vēl nokrāsot. Arī kompresori ir ierīces, kas mājas apstākļos var palīdzēt radīt ļoti veiksmīgus darba rezultātus (uzzināt vairāk)!

Metināšanas iekārtas no 220.lv ir pieejamas ne tikai profesionāliem metinātājiem, bet arī saimniecības vajadzībām un paša spējām apgūt ierīci darbiem mājās. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)