Banner 980x90

Nacionālajā bibliotēkā skatāma igauņu mākslinieka adīto mežģīņu izstāde

Foto: Austra Helēna Žaggere
Foto: Austra Helēna Žaggere
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Konferenču centra vestibilā otrdien, 28.jūnijā tiks atklāta igauņu mākslinieka Riho Tomras adīto mežģīņu izstāde "No diega līdz mākslai", kas būs apskatāma līdz 22.augustam, aģentūru LETA informēja bibliotēkas komunikācijas departamenta direktore Ieva Laizāne.

Izstāde veltīta vācu matemātiķa un mežģīņu adīšanas vecmeistara Herberta Riharda Nīblinga (1903-1966) 110.jubilejai. Mākslinieks Tomra ir viens no nedaudzajiem Nīblinga mantojuma apzinātājiem pasaulē, kurš ada pēc Nīblinga izstrādātajiem paraugiem, shēmas pasūtot Vācijā.

Tomra adītajos darbos pamatā dominē dabas motīvi ar izteiktu matemātikas un mākslas sasaisti. Pārsteidzoši ir tas, ka šie darbi vizuāli nav plakani - tie atklājas vairākās dimensijās. Raudzīšanās uz katru no Tomra adītajiem mežģīņu darbiem ir kā ceļošana laika mašīnā un kā simfonija, kur senatne mijas ar modernismu, laicīgais ar pasaulīgo.

Mākslinieks Tomra dzimis 1963.gada 13.novembrī Rakverē. Mācījies Tallinas 1.vidusskolā, vēlāk Tallinas Politehniskajā institūtā. Kopš 1996.gada viņš vada savu starpvalstu transporta uzņēmumu. Adīt Tomra iemācījās pusaudža gados no savas vecmāmiņas. Kopš tā laika adīšana kļuvusi par viņa brīvā laika hobiju.

Latvijā Tomra adītie darbi ir bijuši izstādīti 2014.gadā Mencendorfa namā, Marka Rotko Mākslas centrā, 2015.gadā Ludzas Novadpētniecības muzejā, Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē un arī Balvu novada muzejā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)