Banner 980x90

Nepieļauj kļūdas, izvēloties kredītu refinansēšanu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Kredītu tirgum attīstoties, daļa no aizņēmējiem agri vai vēlu saprot, ka sākotnēji izvēlētais risinājums ne vienmēr ir bijis pats labākais. Maksājumi liekas pārāk lieli, un aizņemtā nauda jau sen ir iztērēta. Šādā brīdī ir tikai likumsakarīgi meklēt iespējas kā a) samazināt kredīta maksājumus vai b) atbrīvoties no maksājumiem pilnībā. Ne vienmēr to var izdarīt, taču, ja aizdevums ir ņemts brīdī, kad procenti tirgus situācijas ietekmē ir bijuši augstāki nekā patlaban, izdevīgu risinājumu būs vieglāk atrast. 
Šobrīd bankas pamazām aktivizē kreditēšanu un ir gatavas kaut nedaudz pacīnīties par jauniem klientiem. Arī nebanku aizdevēji nesnauž un cenšas palielināt savu tirgus daļu. Rezultātā pārkreditācija patlaban ir reālāka nekā pirms diviem trīs gadiem, taču ne vienmēr tā ir finansiāli izdevīga. Izmantot otru iespēju – pilnībā pārtraukt kredītmaksājumus – parasti var tikai tie, kuriem ir paņemts hipotekārais kredīts un īpašuma tirgus vērtība ir gana augsta. Pārdotot māju vai dzīvokli, reizēm var nomaksāt visus parādus un izvēlēties dzīvot citā mājoklī (nopirkt lētāku vai īrēt). Protams, ir arī tādi kredītņēmēji, kas kādā brīdī sāk būtiski kavēt vai pārtrauc maksājumus pilnībā. Šādās reizēs spēkā stājas līgumā minētie punkti, kas paredz soda naudas, parāda piedziņu tiesas ceļā un citas darbības. Galējā variantā, lai izmuktu no saistībām, var tikt izvēlēta maksātnespēja jeb bankrota procedūra. 
 
Pārkreditēšanās pamatlikums
Pirmais un galvenais, kam jāpievērš uzmanība, ir izmaksas. Samērā reti kāds pāriet pie cita aizdevēja komunikāciju problēmu dēļ. Lielākoties refinansēšanas galvenais iemesls ir vēlme ietaupīt, un, lai to panāktu, ir svarīgi rīkoties precīzi. Jāizvērtē visas izmaksas, nevis tikai ikmēneša maksājuma apmērs. Skaidrības labad ir vērts pierakstīt visas izmaksu pozīcijas uz atsevišķas A4 lapas, sarakstā iekļaujot šādu informāciju: 
komisijas maksa par darījuma noformēšanu; 
pašreizējā līgumā paredzētās saistības par pāriešanu pie cita kreditora;
ikmēneša kredīta maksājuma apmērs (pašreizējais un plānotais); 
citas izmaksu pozīcijas. 
 
Saskaņā ar Latvijas likumiem, visiem nosacījumiem līgumā ir jābūt skaidriem un saprotamiem, turklāt Jūs varat piedāvāt izmaiņas līgumā. Ja ir neskaidri jautājumi, tos nepieciešams izrunāt uzreiz. 
 
Pirms ķerties pie kredītu apvienošanas iespēju izskatīšanas ir jāņem vērā, ka ne vienmēr refinansēšana būs izdevīga. Pirmkārt, ir būtiski, lai kredīta summa būtu pietiekami liela. Pretējā gadījumā komisijas maksa par darījuma noformēšanu vien var būt augstāka nekā finansiālais ietaupījums, ko var gūt, refinansējot savas saistības. Tas nozīmē, ka pārkreditēt vienu ātro kredītu vai patēriņa kredītu, visticamāk, nebūs jēga un labāk ir turpināt maksāt kā līdz šim. Otrkārt, jāņem vērā, ka izmaksas ne vienmēr ir pats svarīgākais. Iespējams, ka pašreizējais kreditors piedāvā izdevīgākus nosacījumus kredītbrīvdienām vai ir gatavs izrādīt lielu pretimnākšanu problēmsituācijās. Katram aizdevējam ir savi noteikumi, un kreditēšanas nosacījumi ir jāskatās kompleksi. 
 
Ja vēlaties pārbaudīt savu tirgus vērtību, varat aizpildīt pieteikumus pārfinansēšanai vairākos uzņēmumos vai bankās. Iespējams, ka tieši šobrīd, kad laika prognoze nesola neko iepriecinošu, ir vērts sasparoties un rīkoties. Vēlākais pāris dienu laikā saņemsiet piedāvājumus savā e-pastā. Situācijās, kad nepieciešams piesaistīt galvotāju vai ķīlu, aizdevējs vēlēsies tikties klātienē, kā arī var prasīt uzrādīt dažādus dokumentus. Jārēķinas, ka, apvienojot kredītus vai vienkārši refinansējot aizdevumu, procedūra var aizņemt vairākas dienas vai nedēļas. Salīdzinot ar parastiem aizdevumiem, tas ir daudz, bet, ja ir reāla iespēja ietaupīt naudu, tas ir gaužām maz, sevišķi situācijās, kad runa ir par aizdevumu, kas jāatmaksā daudzu gadu garumā. 
 
Lai iegūtu papildus informāciju par kredītu apvienošanu, refinansēšanu, maksātnespēju, parādu piedziņu un dažādiem citiem jautājumiem, apmeklējiet kredītņēmēju portālu – www.kreditnemeji.lv. Informācija tiek regulāri papildināta. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)