Banner 980x90

Pūcem bažas, ka Rīgas domes plānu dēļ pieaugs iedzīvotāju maksājumi par atkritumu apsaimniekošanu

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Ja Rīgas dome noslēgs līgumu, kā rezultātā atkritumu apsaimniekošanas tirgū būs tikai viens spēlētājs, tad pieaugs rīdzinieku maksājumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, uzskata partijas "Latvijas attīstībai" vadītājs Juris Pūce.

Veidojot kopsabiedrību ar vienu atkritumu apsaimniekotāju uz 20 gadiem, Rīgas dome rada monopolstāvokli atkritumu apsaimniekošanas jomā, par LA viedokli aģentūru LETA informēja politiskā spēka pārstāvis Artūrs Toms Plešs.

Pagājušajā nedēļā Rīgas dome informēja, ka iecerētas būtiskas pārmaiņas atkritumu apsaimniekošanas jomā. Tiek plānots uz 20 gadiem Rīgā izveidot privātu atkritumu apsaimniekošanas monopolistu, izmantojot necaurskatāmu privātās un publiskās partnerības (PPP) projektu. "Šķiet, ka Ušakovs neizprot tirgus ekonomikas pamatprincipus," norāda Pūce, skaidrojot, ka, noteiktā nozarē pastāvot privātajam monopolam, patērētājs ievērojami zaudē, jo nepastāv konkurence.

"Ja Rīgas dome uz 20 gadiem noslēgs PPP līgumu, kā rezultātā atkritumu apsaimniekošanas tirgū būs tikai viens spēlētājs, tas ietekmēs visus rīdziniekus visnegatīvākajā veidā - pieaugs iedzīvotāju maksājumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Turklāt visdrīzāk netiks nodrošināt augsta pakalpojuma kvalitāte," skaidro LA vadītājs.

"Aicinām Rīgas domi pārtraukt necaurskatāmu lēmumu pieņemšanas procesu, publiski paskaidrot minēto ieceri un izvēlēties tādu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas modeli, kas neveido privātu monopolu," uzsver Pūce.

Kā ziņots, Rīgas dome plāno uz 20 gadiem slēgt publiskās un privātās partnerības līgumu, veidojot kopsabiedrību ar vienu atkritumu apsaimniekotāju, kas tikšot darīts, lai veicinātu dalīto atkritumu savākšanu pilsētā.

Paredzēts, ka reformas rezultātā tiks izveidoti 2500 dalīto atkritumu savākšanas punkti un 12 šķiroto atkritumu laukumi. Pašvaldība ir rezervējusi 30 zemesgabalus atkritumu savākšanas punktu izveidei, tāpēc tiks vērtēts, kurus no tiem izmantot paredzētajiem 12 šķiroto atkritumu laukumiem. Tāpat projekta laikā plānota konteineru parka nomaiņa, pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgas teritorijā un transportlīdzekļu parka nomaiņa.

Finanšu aprēķini paredz, ka kopējās investīcijas visā periodā sasniegs 27 miljonus eiro.

Plānots, ka, ieviešot šo modeli, visā 20 gadu periodā ieņēmumi varētu sasniegt 507 miljonus eiro. Pēc 20 gadiem, kad kopsabiedrība beigs darbu, ieņēmumi tikšot sadalīti proporcionāli - 10% nonākšot pašvaldībā, bet 90% - privātajam partnerim. Arī zemesgabali pēc kopsabiedrības darba beigšanas nonāks atpakaļ pašvaldības īpašumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)