Banner 980x90

Rīgas brīvostas pārvalde: Osta gatava ārkārtas situācijām

Foto: Agnese Gulbe/ LETA
Foto: Agnese Gulbe/ LETA
Starptautiskajās civilās aizsardzības mācībās Rīgas brīvostas pārvalde apliecinājusi gatavību ārkārtas situācijām, aģentūrai LETA pavēstīja ostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne.

Viņa norādīja, ka pagājušajā nedēļā un nedēļas nogalē Rīgas brīvostas pārvalde un Ostas policija piedalījās starptautiskajās civilās aizsardzības mācības "LatMODEX 2016", kurās imitētu plūdu apdraudējuma risināšanā tika iesaistīti Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības eksperti un komandas.

"Mācību scenārijs imitēja situāciju, kurā pēc intensīvām lietusgāzēm pieaug plūdu draudi, tai skaitā ostas teritorijā, un situācijas risināšanai tiek nolemts ES civilās aizsardzības mehānisma ietvaros lūgt starptautisko palīdzību, kas pasaulē ir izplatīta prakse liela mēroga katastrofās. Mācību mērķis bija pārbaudīt valsts un pašvaldību institūciju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta spējas uzņemt, koordinēt un sadarboties ar starptautisko palīdzību šādu katastrofu gadījumos," skaidroja Leiškalne.

Mācībās piedalījās augstas veiktspējas sūknēšanas komandas no Slovākijas un Vācijas, komanda no Čehijas, kas specializējas cilvēku glābšanas un meklēšanas darbos uz ūdens, un komanda no Vācijas, kas nodrošina loģistiku un mācību dalībnieku izmitināšanu, kā arī ES civilās aizsardzības ekspertu komanda, kuras uzdevums bija apzināt cietušās valsts vajadzības un to risināšanā iesaistīt ES civilās aizsardzības komandas.

"Rīgas brīvostas pārvaldes un Ostas policijas darbinieki piedalījās mācībās 28.oktobrī, kad ES koordinācijas un novērtēšanas ekspertu komandas pārstāvjiem tika sniegta prezentācija par ārkārtas situāciju risināšanu Rīgas ostā plūdu gadījumā atbilstoši ārkārtas situāciju plānam. Pēc sanāksmes ekspertiem tika nodrošināta iespēja veikt Rīgas ostas teritorijas izpēti un iespējamo plūdu novērtējumu, dodoties kopā ar Ostas policijas pārstāvjiem izbraukumā pa ostas akvatoriju. Izpētes laikā eksperti tika informēti par ostas saimniecisko darbību, par Ostas policijas darbībām piesārņojuma gadījumā un vēsturiskajiem piesārņojuma avotiem, kā arī iespējamo plūdu (vējuzplūdu) draudiem," klāstīja Leiškalne.

Pēc viņas teiktā, 28.oktobrī, kad tika imitēti cilvēku meklēšanas un glābšanas darbi uz ūdens Vecdaugavā, Rīgas brīvostas pārvalde iesaistījās mācību vietas sagatavošanā un statistu, kuri imitēja applūstošo teritoriju iedzīvotājus, nogādāšanā uz noteiktajām vietām. Savukārt 29.oktobrī Rīgas brīvostas pārvaldes darbinieki un Ostas policijas pārstāvji nodrošināja mācību norisi brīvostas teritorijā pie Austrumu mola - tika imitēta situācija, kurā Rīgas brīvostas sakaru tornim pie Austrumu mola ir konstatētas tehniskas problēmas un ir apdraudēta kuģu ienākšana ostā. Vajadzēja veikt ūdens atsūknēšanas darbus no blakus esošā dīķa, lai varētu piekļūt komunikācijas mezgliem un tos remontēt.

Rīgas brīvosta pēc pārkrauto kravu apmēra un apkalpoto pasažieru skaita ir lielākā osta Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)