Banner 980x90

Turpmāk lielākā daļa Uzņēmumu reģistrā uzkrātā informācija būs bez maksas

Šodien stājas spēkā pērn Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par Latvijas Uzņēmumu reģistru", kas nosaka, ka Uzņēmumu reģistra (UR) informācijai ir jābūt publiski pieejamai bez maksas. 

Rīga, 7.janv., LETA. Šodien stājas spēkā pērn Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par Latvijas Uzņēmumu reģistru", kas nosaka, ka Uzņēmumu reģistra (UR) informācijai ir jābūt publiski pieejamai bez maksas.  Pagājušajā nedēļā UR galvenā valsts notāre Guna Paidere žurnālistus informēja, ka visa informācija ir pieejama vietnē "info.ur.gov.lv", kuras izveidē UR ieguldījis aptuveni 500 000 eiro. Reģistru atvēršanas rezultātā publiski pieejama kļūs vēsturiskā un aktuālā informācija no kopumā 14 reģistriem par vairāk nekā 650 000 tiesību subjektiem, piemēram, sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, akciju sabiedrībām, biedrībām u.c., kā arī būs pieejami juridiskie fakti, piemēram, komercķīlas, laulību līgumi u.c. informācija. Publiski bez maksas būs pieejama informācija arī no komercreģistra, komercķīlu reģistra, biedrību un nodibinājumu reģistra. Paidere informēja, ka UR reģistros esošā informācija būs pieejama trijos līmeņos. Pirmā būs tāda informācija, kas pieejama bez maksas un bez autentifikācijas. Otrā būs tāda informācija, kas būs bez maksas, bet tās iegūšanai interesantam būs jāreģistrējas ar e-parakstu vai caur portālu "Latvija.lv". Savukārt trešā informācija būs nepubliskojamie dokumenti, kuriem interesents par maksu varēs piekļūt, nosūtot pieprasījumu UR, kas izvērtēs - sniegt vai nesniegt šo informāciju.  Pēc UR vadītājas teiktā, bez maksas būs pieejama lielākā daļa UR reģistros esošās informācijas, pēc aptuvenām aplēsēm - apmēram 70% dokumentu. Tāpat viņa prognozēja, ka nevajadzētu būt problēmām ar nepubliskojamās informācijas iegūšanu, bet tad interesantam ir jārēķinās, ka šis pakalpojums būs par maksu - deviņi eiro par dokumentu, kā arī tās saņemšana aizņems līdz trim darba dienām. Paidere skaidroja, ka nepubliskojamie dokumenti satur ļoti plašu informāciju, kas ietver arī tādu fizisko personu datus, kuriem nav tiešas saistības ar konkrētu uzņēmumu, par kuru interesents ievāc informāciju. Tāpat UR vadītāja norādīja, ka iestādes mērķis ir ar laiku pilnībā attiekties no izziņu sniegšanas klātienē, to nodrošinot tikai elektroniski.  Vaicāta, vai jaunais UR pakalpojums varētu kļūt par konkurentu tiem komersantiem, kuri patlaban ir UR datu atkalizmantotāji - SIA "Lursoft IT", SIA "Firmas.lv", SIA "Crefo Rating" un AS "Kredītinformācijas birojs" - Paidere uzsvēra, ka šādām bažām nav pamata un iestādes mērķis nav konkurēt ar privāto sektoru. "Ar UR jauno tīmekļa vietni vēlamies uzlabot pakalpojumus un atteikties no izziņu sniegšanas klātienē. Bet vienlaikus turpināsim sniegt informāciju atkalizmantotājiem, lai tie varētu saviem klientiem piedāvāt informāciju ar pievienoto vērtību, jo šie komersanti apkopo informāciju no vairākiem reģistriem, ne tikai UR," sacīja Paidere.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)