Banner 980x90

VL-TB/LNNK rosinās likuma grozījumus, lai par valsts valodas normu neievērošanu uz laiku varētu atstādināt Ušakovu

Foto: Ieva Makere/ LETA
Foto: Ieva Makere/ LETA
Apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcija tuvākajā laikā piedāvās likuma grozījumus, lai noteiktu, ka valsts vai pašvaldību amatpersonas, kuras atkārtoti sodītas par valsts valodas normu neievērošanu, uz laiku varētu atstādināt no amata, raksta "Latvijas Avīze".

Likuma grozījumu iniciatori neslēpjot, ka gatavot šos grozījumus viņus pamudinājusi Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) uzvedība. Valsts valodas centrs (VVC) Rīgas mēram ir piespriedis 140 eiro sodu par pašvaldības sociālo tīklu kontos īstenoto saziņu svešvalodās - krieviski un angliski. Ušakovs ne vien šo sodu pārsūdzējis, bet arī veltījis VVC nicīgus komentārus un karikatūras internetā. Kamēr šajā lietā vēl turpinās tiesvedība, VVC sācis jaunu administratīvā pārkāpuma lietu pret Rīgas mēru par komunikāciju krievu valodā Ēnu dienā.

"Nila Ušakova publiski demonstrētā izaicinošā un nicīgā attieksme pret valsts valodas normām un VVC lēmumiem liek secināt, ka ar pašreizējo regulējumu kaut kas nav kārtībā. Valsts valodas likuma pārkāpēji tiek cauri faktiski bez soda vai ar simbolisku maksu," izteicies partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Šobrīd amatu var zaudēt tikai tās amatpersonas, kas latviešu valodu nezina ieņemtajam amatam atbilstošā līmenī. Tie, kas valsts valodu zina, bet nelieto, riskē ar naudas sodu. Administratīvo pārkāpumu kodekss par informatīvu ziņojumu sniegšanu svešvalodā, ja tas paredzēts tikai valsts valodā, atbildīgās amatpersonas var sodīt ar 35 līdz 140 eiro sodu.

Savukārt par klaju necieņas izrādīšanu pret valsts valodu sods ir līdz 350 eiro. VL-TB/LNNK, visticamāk, rosinās papildināt šos pantus ar jaunām daļām, nosakot, ka par atkārtotu pārkāpumu atbildīgā amatpersona var tikt uz laiku atstādināta no amata. Pašlaik grozījumus vēl pilnveidojot juristi, bet pēc divām nedēļām tos esot plānots piedāvāt partneriem koalīcijas padomē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)