Banner 980x90

5 ādas slimības, ar kurām noteikti jāvēršas pie dermatologa

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ādas veselība ir tikpat nozīmīga kā jebkuru citu orgānu veselība, jo galu galā āda ir cilvēka lielākais orgāns. Tomēr vairums cilvēku pārāk maz pievēršas savam ādas stāvoklim, neatpazīst saslimšanas un tās arī neārstē. Cerot, ka gan jau pat pāries, kaut ko pasmērē. Ja problēma nav citu acīm saredzama, tad tā varbūt pat tiek ilgstoši ignorēta, veicinot stāvokļa pasliktināšanos. 

Tomēr nevienam nevajadzētu samierināties ar sliktu ādas veselību un diskomofortu, ko tas rada. Ādas saslimšanas ir diagnosticējamas un sekmīgi ārstējamas. Nepieciešams tikai vērsties pie īstā speciālista. Šajā gadījumā tas ir dermatologs.

Dermatologa kompetece ir diezgan plaša, tāpēc visu aptvert vienā rakstā nav iespējams. Minēsim piecas ādas slimības, ko dermatolgs var sekmīgi ārstēt un palīdzēt pat pilnībā no tām atbrīvoties.

Seborejiskais dermatīts 
Seborejiskais dermatīts bieži vien saasinās tieši rudenī, kad ir zemāka gaisa temperatūra, pasliktinās imunitāte, ir zemāks mitruma līmenis. Slimībai raksturīgākās zonas ir tur, kur lielāks tauku dziedzeru blīvums — uz sejas, ap ausīm, galvas matainajā daļā. Tas izpaužas kā sārti ādas laukumi, kas klāti ar dzeltenīgām un taukainām zvīņām. Slimība ir sezonāla ar aktīvākajiem saasinājumiem rudenī. Tā var radīt diskomfortu, niezi un estētiskas problēmas. 

Dermatolgs saasinājuma periodā var palīdzēt izvēlēties atbilstošāko ārstēšanu, lai mazinātu simptomus un pakļautu slimību kontrolei. Tā kā šī saslimšana ir cieši saistīta arī ar stresu, hormonālajām izmaiņām un citām saslimšanām, tad ārstēšana katrā gadījumā ir jāpielāgo individuāli, tāpēc vislabāko risinājumu ieteiks zinošs dermatologs.

Kārpas
Kārpas ir nepatīkama un bieži izplatīta problēma, ko daudzos gadījumos pacienti mēģina risināt paši, izmantojot tautas metodes vai aptiekā pieejamos līdzekļus. Tomēr jāatceras, ka kārpas ir labdabīgi ādas audzēji, kurus izraisa cilvēka papillomas vīrusa (CPV) infekcija. Bet ir tādi kārpu paveidi, kas rada risku audzēju attīstībai, tāpēc ir svarīgi, ka kārpas apskata dermatologs un dod labākās rekomendācijas tālākaji rīcībai. Vajadzības gadījumā var tikt veikta dermatoskopija. Vislabāk ir veikt kārpu noņemšanu profesionālā klīnikā, nevis nodarboties ar pašārstēšanos.

Akne (Acne vulgaris)
Akne ir izplatīta, bet samērā neizprotama ādas slimība, jo zinātnieki vēl nav vienisprātis par tās patiesajiem cēloņiem. Tāpēc arī trūkst objektīvas informācijas, sabiedrībā par to zina maz, pacienti arī nevēršas pie dermatologa, bet ar pašārstēšanos stāvokli vēl tikai pasliktina.  Par biežākajiem faktoriem, kas ietekmē aknes veidošanos, uzskata iedzimtību, hormonus, stresu un menstruācijas. Akne izpaužas kā ādas eļļas, ko sauc par sebum, aizsprostojumi porās. Tā rezultātā baktērijas izsauc iekaisuma reakciju. Tā rodas nepatīkami izsitumi. Aknes ārstēšana ir ilgstošs un ļoti individuāls process, ko spēs vadīt pieredzējis dermatologs.

Psoriāze
Psoriāze, kas saukta arī par zvīņēdi, ir ģenētiski noteikta imūna saslimšana. Tā izplatīta cilvēkiem visās vecuma grupā, bet visbiežāk sākas pusaudžu gados. Tā var rasties pēc ilgstoša stresa stāvokļa, arī medikamentu lietošanas. Slimība nav lipīga, bet nav arī izārstējama, tā ir kontrolējama un tās simptomi atvieglojami. Arī šo kaiti skar sezonalitāte. 

Psoriāze izpaužas kā sārti, norobežoti plankumi, ko klāj baltas un viegli noņemamas zvīņas. Dermatologs ieteiks, kā pielāgot savu dzīvesveidu un ikdienas ķermeņa kopšanas un citus paradumus, lai labāk sadzīvotu ar psoriāzi, mazinātu uzliesmojumu apjomu. Šobrīd medicīna piedāvā dažādus efektīvus līdzekļus, kas atvieglo šīs saslimšanas simptomus, tāpēc jādodas pie dermatologa, lai saņemtu atbilstošu ārstēšanu un rekomendācijas.

Izmainītas dzimumzīmes
Dzimumzīmes ir ļoti būtiska tēma dermatologa kompetences sakarā, jo tieši ar tām saistīts risks saslimt ar ādas vēzi jeb melanomu, kas ir nopietna, grūti ārstējama vēža forma. Labākā profilakse šajā ziņā ir regulāras vizītes pie dermatologa, lai veiktu ādas veidojumu, tajā skaitā arī dzimumzīmju pārbaudi. Obligāti tas jādara tad, ja pamanītas izmaiņas dzimumzīmju formā, lielumā, faktūrā. Tās jau var būt pirmās pazīmes, ka organismā notiek kādi ļaundabīgi procesi. Dzimumzīmes, kas ir aizdomīgas, dermatologs vienmēr iesaka noņemt. Tiem, kuriem ķermenis klāts ar daudzām dzimumzīmēm, jābūt īpaši piesardzīgiem un pie dermatologa jādodas biežāk, lai izslēgtu ļaudabīgu slimību riskus.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)