Banner 980x90

Eksperte sniedz padomus, kā mainīt skolēnu uzturu ziemas laikā

Ziemas laiks daudziem asociējas ar Ziemassvētkiem, mandarīniem un sniegu, taču šis ir arī laiks, kad mēdz pasliktināties mūsu veselība. 

Ar gripas vai parastās saaukstēšanas epizodēm, diemžēl, sastopas lielāka Latvijas iedzīvotāju daļa, īpaši tas skar skolas vecuma bērnus.

Lai stiprinātu bērnu imunitāti, jaunās programmas "Rimi Bērniem" veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina vecākiem iesaka izvērtēt savu bērnu ēdienkarti un ikdienas aktivitātes.

"Vitamīnu un minerālvielu deficīts, liekā svara pieaugums un pavājināta imunitāte rodas gan tādēļ, ka uzturā samazinās augļu un dārzeņu patēriņš, gan arī tādēļ, ka aukstajā gada periodā bērni vairāk laika pavada telpās, nesaņemot saules starus un samazinot kustību daudzumu," stāsta sertificēta uztura speciāliste Ļubina, aicinot vecākus pievērst uzmanību sekojošajam.

Brokastis Pēc SPKC Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma datiem izriet, ka aptuveni trešā daļa skolēnu vecumā no 11 līdz 14 gadiem neēd brokastis mājās. Tā rezultāts ir biežākā našķošanās, saldumu un miltu izstrādājumu pārmērīga uzņemšana, bet sekas – liekā svara pieaugums. Tādēļ gan skolēniem, gan arī viņu vecākiem ir svarīgi atcerēties, ka pirms došanās prom no mājas ir obligāti jāpaēd.

Turklāt, lai palīdzētu organismam cīnīties pret aukstumu un vīrusiem, no rīta būtu vēlams uzņemt siltu ēdienu un dzērienu.

Augļi
Neskatoties uz to, ka veikalos tagad vienmēr ir gan svaigi dārzeņi, gan augļi un ogas, ziemas periodā šie produkti tiek uzņemti mazāk, kaut arī tieši šajā laikā organismam tie ir visvairāk nepieciešami. SPKC pētījuma dati apliecina, ka tikai katrs piektais skolēns dienā apēd vismaz vienu augli vai dārzeni. Vislabāk ir uzņemt sezonas augļus, kas ziemā ir hurma un citrusaugļi, taču par sliktu nenāks arī saldētās ogas, kas saglabājušās no vasaras. Ja pašiem ogu krājumu nav, tad der atcerēties, ka ziemā veikalā pieejamas, piemēram, avenes, kazenes un dzērvenes, kas ir bagātas ar C vitamīnu un bioflavanoīdiem, kas uzlabo organisma darbību, stiprina imunitāti un mazina iekaisuma procesus.

Dārzeņu klāsts ziemā arī ir pietiekošs, un tādi dārzeņi kā burkāni, kāposti un bietes, ir pieejami pat par nelielu budžetu. Skābi kāposti ir piesātināti ar C vitamīnu pat vairāk nekā citrusaugļi, tie ir ļoti labs šķiedrvielu avots un uz 100 g produkta ir tikai apmēram 16 kcal. Bietes, savukārt, satur mikroelementu – dzelzi, kas piedalās hemoglobīna sintēzē. Burkāni ir labs karotīnu un šķiedrvielu avots. Noteikti nevajadzētu aizmirst par uzturā vērtīgajiem garšaugiem, piemēram, sīpoli un ķiploki. Šiem garšaugiem piemīt antibakteriālā īpašība, tādēļ tie efektīvi palīdz cīnīties pret ziemas infekcijām.

Mazkustīgums Siltajā sezonā skolēni daudz laika pavada ārā, spēlē aktīvas sporta spēles un ir aktīvi. Ziemā kustību paliek mazāk, bet apetīte un ēšanas paradumi paliek tādi paši. Šāda situācija var veicināt svara pieaugumu, kas nu jau kļuvusi par nopietnu problēmu – katram piektajām pirmklasniekam ir liekais svars vai aptaukošanās un šī tendence arī saglabājās vecākajās klasēs, turklāt Latvijā bērnu skaits ar lieko svaru ar katru gadu pieaug. Līdz ar to, ja bērns paliek mazkustīgāks, ir jāsamazina uzņemtās enerģijas daudzumu. Brīvā laika pavadīšana Tumšos ziemas vakarus ne mazums ģimeņu ir iecienījušas pavadīt skatoties filmas, tādēļ svarīgi piedomāt arī pie tā, ko mēs piedāvājam bērniem uzkodu veidā pie TV. Pirmkārt, apsveriet domu no šādām uzkodām atteikties vispār. Otrkārt, nepieciešams saprast, kas būtu tie produkti, kas neveicinās svara pieaugumu un uzlabos imunitāti. Kā uzkodas var izvēlēties, piemēram, mājās gatavotus burkānu, biešu un kāpostu čipsus.

Konfekšu un saldumu vietā ieteicams izvēlēties svaigus un žāvētus augļus, riekstus. Tāpat arī būtu vēlams atteikties no aukstiem un saldinātiem dzērieniem, tā vietā uzvārot tēju ar ingveru, vai pagatavojot smiltsērkšķu silto dzērienu. Šādus un līdzīgus padomus par bērnu audzināšanā svarīgām tēmām var iegūt jaunās programmas Rimi Bērniem platformā "www.rimiberniem.lv", kurā septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina, pediatre Sanita Mitenberga un skolnieks Klāvs Smildziņš – dalās pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, kā arī runā par bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi. Bērniem un jauniešiem šeit ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)