Banner 980x90

Auto diski – TOP ražotāji un padomi, veicot to iegādi

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Daudziem autobraucējiem viņu spēkrats ir kas vairāk nekā vienkārši pārvietošanās līdzeklis. Tas var būt statuss vai stila simbols, kurš nemitīgi prasa uzmanību un uzturēšanu. Ja tā labi padomā, tad gandrīz jebkura automašīna atrodas nemitīgā uzlabošanas procesā – pa reizei ir nepieciešamas jaunas detaļas, uzlabojumi vai vienkārši vajadzīga mašīnas atsvaidzināšana. Ja Jums rūp savs auto un tā stāvoklis, tad, iespējams, esat apsvēruši domu to kādā veidā uzlabot. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir jauni diski. To iegāde gan var mulsināt plašā klāsta dēļ, tāpēc rakstā apskatīsim dažus no populārākajiem ražotājiem, kā arī kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties pareizo komplektu.

5 ietekmīgi un populāri disku ražotāji 
Auto diski pasaulē tiek ražoti ievērojamā daudzumā un izvēles iespējās, taču daži ražotāji spēj piedāvāt augstākas kvalitātes produkciju. Turpinājumā piedāvājam apskatīt piecus populārus disku ražotājus un kas tiem raksturīgs.
 
Enkei
Šis disku ražotājs no Japānas piedāvā plaša spektra produkciju sporta, luksusa klases un apvidus automašīnām. Ražoti tiek arī klasiskajām automašīnām paredzēti auto diski. Šis zīmols ir visai ietekmīgs tirgus spēlētājs, ražojot augstas kvalitātes produkciju, kas izmaksu ziņā pieejama arī plašākai sabiedrības daļai. Uzņēmums ir izveidojis savu testēšanas procesu, sauktu par Spec-E. Šī testēšana ir solis aiz standarta regulām, garantējot īpaši augstu kvalitāti. Enkei lietie diski ir labi pazīstami arī autosporta pasaulē, ar tiem aprīkojot Formula 1 McLaren komandu.

BBS
BBS lietie diski tiek uzskatīti par vieniem no skaistākajiem un izturīgākajiem, kādi tirgū pieejami. Tas skaidrojams ar uzņēmuma nemitīgajiem tehnoloģiskajiem uzlabojumiem ražošanas procesā, lai radītu patiešām kvalitatīvas auto daļas. Iespējams, daudzi no Jums ir redzējuši viņu ikoniskos spieķu diskus, kuri veidoti klasisko auto disku stilā. Daudzi no ražotajiem modeļiem ir kā standarta aprīkojums tādiem automašīnu zīmoliem kā BMW, Volkswagen, Porsche un Mercedes-Benz.
 
O.Z. 
Šis itāļu ražotājs, tāpat kā iepriekšējie, var lepoties ar spēcīgām saknēm autosportā. O.Z. lietie diski ir izmantoti sporta automašīnām tādās prestižās sacensībās kā Indy 500, LeMans, Formula 1 un WRC. Pie tam šajās sacensībās atrodoties arī uz pjedestāla. O.Z. produkcija ir izmantota kā standarta aprīkojums prestižākajiem planētas autoražotāju spēkratiem – Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, kā arī citiem. O.Z. diski ir kļuvuši populāri, pateicoties rūpīgajai attieksmei kvalitātes pārbaudēs, piemēram, skenējot diskus ar rentgena stariem, lai nepalaistu garām nevienu bojājumu.
 
KONIG
KONIG ir plaši pazīstams zīmols gan autosporta, gan tūninga pasaulē. Vairāk nekā 35 gadus šis zīmols ir uzlabojis savus standartus ražošanas procesā, radot patiesi kvalitatīvus diskus. Kā min pats ražotājs: svarīgākais ir nevis visi saražotie diski, bet stāsti, kas stāv tam apakšā – mīlestība pret automašīnām un entuziasti, kuri liek izdarīt vairāk. KONIG var lepoties ar vienu no lielākajiem dažādu modeļu un izpildījumu klāstiem.
 
VOSSEN
Iespējams mazāk dzirdēts zīmols, taču nebūt ne sliktāks. Vossen tirgū atrodas jau vairāk nekā 25 gadus, ražojot augstas kvalitātes diskus, kuri īpaši tiek izmantoti luksusa klases automašīnām. Ja vēlaties izcelties uz citu fona, tad noteikti ir vērts apsvērt šī zīmola izmantošanu. Jāpiemin, ka Vossen saviem diskiem nodrošina mūža garantiju.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com



Kam pievērst uzmanību, iegādājoties diskus
Disku, tāpat kā riepu iegādei vajadzētu būt nopietnam lēmumam, jo tā ir automašīnas sastāvdaļa, kas spēlē nozīmīgu lomu gan drošības, gan veiktspējas ziņā. Tas nozīmē, ka, izvēloties savam auto atbilstošu komplektu, nevar paļauties tikai uz pievilcīgo dizainu. Protams, jāsāk ar to, ka jāpiemeklē tādi diski, kas derēs jūsu braucamajam izmēra ziņā – gan pēc diametra, gan savienojuma tipa. Taču tālākais ir atkarīgs no Jūsu braukšanas manieres un apstākļiem, kādiem automašīna lielākoties tiks pakļauta.
 
Ražošanā izmantotais materiāls
Ražošanā izmantotais materiāls – šī ir viena no pirmajām izvēlēm, kāda jāveic, pērkot diskus. Pastāv divi galvenie disku veidi – tērauda un vieglmetāla (saukti arī par lietajiem diskiem). Katram no šiem ir savas specifiskas īpašības, kas atbildīs konkrētām vajadzībām.
• Tērauda diski – tie, salīdzinājumā ar vieglmetāla diskiem būs ievērojami smagāki. Tas nozīmē, ka šis papildus svars palielinās bremzēšanas ceļu un paātrinājuma laiku. Tie gan būs izturīgi un avārijas gadījumā deformēsies, taču nelūzīs, absorbējot daļu no trieciena. Tie tāpat būs lētāki nekā vieglmetāla diski un lieti noderēs kā ziemas komplekts.
• Lietie diski – dizaina ziņā bagātīgāki, kā arī nodrošina labāku veiktspēju. Tie pārsvarā tiek ražoti izmantojot alumīniju vai tā sakausējumus ar citiem metāliem, piemēram, magniju un niķeli. Izvēloties vieglmetāla diskus, noteikti jārēķinās ar lielāku naudas summu, taču tie noteikti ļaus Jūsu automašīnai izcelties citu starpā, tāpat kā uzlabot auto veiktspēju.

Iegādājoties diskus, svarīgi ir zināt arī, kādā tehnoloģijā tie ir ražoti, jo arī tas ietekmē to izturības pakāpi un dizaina īpašības.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Veidošanas tehnoloģijas 
Tērauda diskus veido ar preses palīdzību, no plāksnēm veidojot vajadzīgo formu. Savukārt vieglmetāla diskus iedala trīs dažādos veidos:
• lietie;
• kaltie;
• saliktie.

Liešanas tehnoloģija nozīmē materiāla izliešanu iepriekš sagatavotā veidnē. To klāsts ir samērā plašs, un pastāv trīs dažādas liešanas tehnoloģijas: gravitācijas; ar izmantotu spiedienu; plūsmas formēšana. Katra nākamā tehnoloģija prasa mazāku materiāla daudzumu, saglabājot izturību.

Kalšana sevī ietver materiāla pakļaušanu augstai temperatūrai un spiedienam. Rezultātā produkts sanāk blīvs un loti izturīgs, samazinot nepieciešamo izejvielu daudzumu. Šādiem diskiem cena būs diezgan augsta, kā arī dizaina daudzveidība būs ierobežota.

Saliktie diski ir dažādu tehnoloģiju apkopojums, veidojot tos no divām vai trim atsevišķām daļām, kuras ražotas pēc dažādām metodēm. Tas palīdz saglabāt samērā zemu svaru un bojājumu gadījumā neļauj tiem deformēties pilnībā, neizslēdzot iespēju tos vēl salabot.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Tirgus šobrīd ir piesātināts ar dažādu ražotāju piedāvājumiem, un tas nereti var radīt apjukumu. Lai process būtu vienkāršāks, pirmais būtu saprast, kādiem apstākļiem automašīna tiks pakļauta. Noteikti ir jānoskaidro, no kāda materiāla diski ir ražoti, ideālā varianta arī uzzinot, kāds process to ražošanā izmantots. Pēc tam dizaina izvēle jau ir paša īpašnieka ziņā. Ja šobrīd jums nepieciešami diski, ienāciet Riepas1.lv! Tur no rakstā minētajiem atradīsiet BBS, O.Z un Vossen diskus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)