Banner 980x90

Budžeta komisija konceptuāli atbalsta ieceri noteikt 5% likmi mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 22.oktobrī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro piemērot 5% mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz, ka mikrouzņēmuma apgrozījumam no 7000,01 līdz 100 000 eiro par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pirmo, otro un trešo taksācijas gadu kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas likme būs 5%, bet, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas, mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 8%.

2015.gadā ir noteikta 9% MUN likme visam mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 100 000 eiro gadā - gan apgrozījumam līdz 7000 eiro, gan apgrozījumam no 7000,01 eiro līdz 100 000 eiro.

Tāpat likumā paredzēts mainīt MUN sadali pa budžeta kontiem, proti, izslēgts valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) konts un lielākā daļa MUN novirzīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā.

Likuma grozījumu mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu valsts sociālās apdrošināšanas politiku, paredzot MUN maksātāju darbiniekiem, kuri aktīvi piedalās ekonomiskajā dzīvē, vismaz minimālu valsts sociālās apdrošināšanas līmeni, un novērst MUN režīma izņēmuma modeļa izmantošanu nodokļu optimizācijas nolūkā.

Valdība iepriekš vienojās no nākamā gada 37 nozarēm nepiemērot mikrouzņēmumu nodokļa režīmu.

Savukārt no 2017.gada varētu piemērot jaunu regulējumu maziem uzņēmumiem un uzņēmējdarbības sācējiem, atsakoties no mikrouzņēmuma nodokļa režīma.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien pirms pirmā lasījuma vērtē ieceri par solidaritātes nodokli un diskutē par vairākiem citiem ar nākamā gada valsts budžetu saistītajiem likumprojektiem. Šo darbu komisija turpinās arī rīt.

Budžetu un saistītus likumprojektus pirmajā lasījumā Saeimas sēdē paredzēts vērtēt 3.novembrī, bet galīgajā lasījumā - 30.novembrī. Priekšlikumu iesniegšanas termiņu visiem likumprojektiem uz otro lasījumu paredzēts noteikt 6.novembra plkst.17.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)