Banner 980x90

Būvniecības nozares nemainīgais līderis - "Depo DIY"

Foto: LETA
Foto: LETA

Būvniecības nozares līderis pērn, tāpat kā vairākos iepriekšējos gados, bija būvmateriālu tirdzniecības uzņēmums SIA "Depo DIY" ar 167,4 miljonu eiro apgrozījumu, liecina SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2015".

Otra lielākā kompānija pēc apgrozījuma pērn bija būvfirma AS "BMGS" ar 97,92 miljonu eiro apgrozījumu, bet trešā - būvfirma SIA "Skonto būve" ar 91,31 miljona eiro apgrozījumu.

"Top 10" iekļuvuši arī tādi uzņēmumi kā AS "UPB" ar 89,96 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Cemex" ar 86,92 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Binders" ar 70,1 miljona eiro apgrozījumu, SIA "Merks" ar 67,96 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Tirdzniecības nams "Kurši" ar 66,93 miljonu eiro apgrozījumu, VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ar 63,84 miljonu eiro apgrozījumu un AS "A.C.B." ar 59,8 miljonu eiro apgrozījumu.

Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grinbergs norāda, ka problēmu saraksts būvniecības nozarē ir liels, un sāpīgākās no tām ir zemā darbinieku kvalifikācija, slikta maksāšanas disciplīna no ģenerāluzņēmēju puses un zems atbildības līmenis. "Darba kvalitāte būvniecībā ir zema. Lielākā daļa no kvalificētiem būvniecības speciālistiem ir aizbraukuši prom no Latvijas un aizvietot tos ar ātri apmācītiem bezdarbniekiem un bēgļiem nav iespējams. Ir jāievieš solidārās atbildības princips, lai lauztu domāšanu par to, kā nemaksāt par paveikto darbu," skaidro Grinbergs.

Būvniecības uzņēmumu vadītāji uz būvniecības nozares izaugsmi skatās skeptiski - aptuveni 70% nozares pārstāvju uzskata, ka 2015.gadā būvniecības nozares peļņa un apgrozījums nepārsniegs pagājušā gada rādītājus. Lielākā daļa - 40% aptaujāto - uzskata, ka šogad būvniecības uzņēmumiem sagaidāms gan apgrozījuma, gan peļņas kritums.

Lielākā daļa būvniecības nozares uzņēmumu vadītāju - 43% - paredz, ka 2015.gada būvniecības nozares kopējā peļņa būs mazāka salīdzinājumā ar 2014.gadu. Īpaši skeptiski par šī gada peļņas prognozēm ir uzņēmumi, kuri algo 26 un vairāk darbiniekus - 62% prognozē peļņas samazināšanos. Aptuveni 32% būvnieku uzskata, ka peļņa šogad paliks 2014.gada līmenī, bet tikai 18% būvniecības uzņēmumu vadītāju uzskata, ka peļņas rādītāji šogad palielināsies.

"Latvijas biznesa gada pārskata" kārtējā izlaidumā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)