Banner 980x90

Dzimumzīmju pārbaude – kam, kad un kāpēc to jāveic

Dzimumzīmes uztveram kā normālu daļu no sava ķermeņa. Kādam šo punktiņu ir vairāk, citam mazāk. Kādiem dzimumzīmes ir izteiktākas un lielākas, citiem pavisam nemanāmas. Par dzimumzīmju veselību un riskantajiem faktoriem pēdējos gados ārsti runā arvien vairāk, pieminot ādas vēzi jeb melanomu, ar kuru saslimšanu skaits ir ievērojami audzis. Slimo un dzīvību no šīs slimības zaudē pat jauni un veselīgi cilvēki. 

Tāpēc dzimumzīmju pārbaude ir tas solis, ko nepieciešams spert, lai gūtu sirdsmieru par savu veselību un sliktākajā gadījumā atklātu saslimšanu agrīnā stadijā, kad cīņa ar to var būt daudz veiksmīgāka. 

Kādos gadījumos obligāti jāveic dzimumzīmju pārbaude
Daudzos gadījumos dzimumzīmju pārbaudi jāveic savlaicīgi, nedrīkst vilcināties, jo katra nedēļa situāciju var pasliktināt. Ar dzimumzīmju pārbaudi nevajadzētu kavēties vairākos gadījumos.
• Kādam no ģimenes bijis ādas vēzis
Ja ģimenē kāds jau ir slimojis ar šo briesmīgo slimību, tad profilaktiskas dzimumzīmju pārbaudes pie dermatologa būtu jāveic regulāri, jo pastāv iespēja, ka slimība ir pārmantota un ir augstāki riski ar to saskarties arī savas dzīves laikā.
• Uzradies aizdomīgs veidojums uz ādas
Ja uz ādas parādās kaut kas, kas neliek mieru un rada bažas, tas noteikti ir jāparāda ārstam. Melanoma sākumā var izskatīties pēc dzimumzīmei līdzīga pleķa, bet patiesībā zem tās slēpjas daudz kas briesmīgāks. Tāpēc, ja pamanāt jaunus veidojumus, tie noteikti ir jāparāda speciālistam.
• Pamanītas izmaiņas dzimumzīmes izskatā
Ja dzimumzīme īsā laika periodā ir mainījusi savu izskatu, tad ir pamatotas bažas, ka ar to kaut kas nav kārtībā. Tā noteikti ir jāpārbauda. Pazīmes, kas par to var liecināt, ir strauja dzimumzīmes palielināšanās, asiņošana, zvīņošana, tās malu izplūšana, mitrošana u.c.

Kam ieteicams pievērst uzmanību savām dzimumzīmēm
Iespēja, ka dzimumzīme var veikt nevēlamas pārmaiņas, dažām cilvēku grupām ir augstāka nekā citām. Ir svarīgi šiem cilvēkiem to apzināties un regulāri sekot savas ādas veselībai, lai laikus pamanītu simptomus, kas liek vērsties pie ārsta. Dzimumzīmju pārbaude un arī ādas apskate biežāk jāveic arī tad, ja piederat kādai no šīm grupām.
• Ja ir gaiša āda, kas ātri apdeg
Ja āda ir gaiša, ar tendenci saulē apdegt, ja ir gaiši mati, ja uz ādas ir daudz dzimumzīmju, tad šāda tipa cilvēkiem dermatologu vajadzētu apmeklēt biežāk, kā arī pašiem mājās spogulī regulāri apskatīt savu ķermeni un novērtēt, vai kaut kas uz ādas nav mainījies.
• Ja daudz uzturas saulē
Ja ikdienā daudz laika tiek pavadīts tiešos saules staros, it īpaši vasarā, tad par ādas veselību arī jādomā vairāk. Saules UV starojums ir viens no iespējamajiem melanomas ierosinātājiem. Ja āda saulē apdeg, ja UV staru ietekme ir ilgstoša un intensīva, tad pastāv augstāki riski saskarties ar ādas slimībām. 
• Ja ir ādas traumatisma riski
Daudzos gadījumos dzirdēts, ka par ierosinātāju melanomas attīstībai kļuvusi traumēta dzimumzīme. Piemēram, celtniecības vai citos darbos dzimumzīme tiek traumēta, tā asiņo, nesadzīst. Tad jau ir bažas par nevēlamām norisēm organismā. Ja darba specifika ir tāda, ka dzimumzīmes var tikt traumētas, tad tām īpaši jāpievērš uzmanība, biežāk jāpārbauda. Varbūt par vērts apsvērt domu par dzimumzīmju likvidēšanu specifiskās vietās, kur traumēšanas risks ir augstāks.

Vislabāk, ja dzimumzīmju pārbaude profilaktiski tiek veikta pēc vasaras, kad beigusies sauļošanās sezona. Bet, ja ir aizdomas vai simptomi, kas mudina domāt par ādas saslimšanām, tad noteikti dermatologs jāapmeklē pēc iespējas ātrāk. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)