Banner 980x90

Kā paša spēkiem uztaisīt lapeni?

Tuvojoties vasarai, cilvēki arvien vairāk sāk domāt par dažādām dārza ballītēm. Ir ļoti patīkami atpūsties svaigā gaisā, pagatavot ēdienu uz grila un nobaudīt kādu gardu dzērienu. Vislabāk, ja šo visu var darīt kopā ar saviem ģimenes locekļiem. Latvijā ir ļoti daudz skaistu vietu, kur iespējams atpūsties svaigā gaisā ar piknika iespējām, taču dažkārt pašam savā mājas pagalmā šķiet daudz patīkamāk. 

Lai atpūta izdotos, ir nepieciešamas divas pašas svarīgākās lietas – lapene un grils. Ja jums šobrīd mājās nav lapenes, tad ir īstais laiks, lai to uzceltu. Lapenes būvniecība nav nekas sarežģīts. Raksta turpinājumā varēsiet iepazīties ar svarīgākajiem soļiem lapenes būvniecībā.

Ar ko jāsāk?
Sākumā nepieciešams izdomāt kāda veida lapeni jūs vēlētos redzēt savā dārzā. Dažādas lapenes idejas var apskatīt internetā. Arī dažos veikalos, piemēram, internetveikalā 220.lv, iespējams apskatīt un iegādāties jau gatavas lapenes. 

Konstrukcijas būvēšana
Kad ir atrasta īstā lapenes ideja, tad jāsāk būvēt tās konstrukcija atbilstoši plānam un skicēm. Pirms tam gan jāiegādājas visi nepieciešamie materiāli. Pašā sākumā noteikti jāsāk ar lapenes pamata laukuma izveidošanu. 

Pamatu var veidot no bruģa, flīzēm, akmens plātnēm vai arī koka. Galvenais, lai šī pamatne būtu izturīga, kā arī līdzena. Kad pamats ir izveidots, jāķeras klāt lapenes karkasa veidošanai. Karkasam gan labāk izvēlēties koka materiālus, lai lapene būtu pēc iespējas izturīgāka. Koku nepieciešams apstrādāt ar speciāliem līdzekļiem, lai tas nebojātos un kalpotu pēc iespējas ilgāk. Kad koks ir apstrādāts, ir jāpagaida, lai tas pilnībā nožūst, un tikai tad var ķerties klāt nākamajiem darbiem.

Jumta segums
Kad karkass ir uzbūvēts, jāsāk domāt par jumta segumu. Variantu ir ļoti daudz, atliek vien izvēlēties savām vēlmēm atbilstošāko. Jumta segumam var izmantot dakstiņus, lubiņas, niedres, bitumena šindeļus, metālu, šīferi vai vēl kādu citu variantu. Katram no iepriekš minētajiem materiāliem ir sava cena, tāpēc jāizvērtē, kas jums pašam būs izdevīgāk.

Sienas
Kad jumts ir uzlikts, tad jādomā par lapenes sienu veidošanu. Sienas var veidot no dekoratīviem dēlīšiem. Lai lapene būtu pēc iespējas gaišāka, nepieciešams ierīkot logus. Lai nebūtu caurvēja, logus var iestiklot vai aizklāt ar kādu citu caurspīdīgu materiālu. 

Iekārtojums un dekoratīvie elementi
Lai lapenē būtu mājīgi uzturēties, ir jāpadomā par tās iekārtojumu un dekoratīvajiem elementiem. Noteikti jāiegādājas galds un krēsli. Veikalos ir pieejams plašs dārza mēbeļu klāsts, kur atradīsiet savai lapenei piemērotus variantus. Padomājiet arī par kādu dekoratīvu elementu, piemēram, spilveniem, svecēm, vai augiem.       

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)