Banner 980x90

Kā samazināt izdevumus par karsto ūdeni?

Pienākot rudens sezonai, visos mājokļos agrāk vai vēlāk sākas apkures sezona. Kā zināms, par to nemaksājam maz, turklāt jāatceras arī par to, ka visa gada garumā nākas rēķināties ar izdevumiem par karsto ūdeni, kuri laika gaitā kļūst arvien lielāki. Šī iemesla dēļ arvien vairāk saimniecībās tiek meklēti veidi, kā ietaupīt naudu, ko tērējam par karstā ūdens lietošanu. Interneta veikals 220.lv piedāvā noderīgus paņēmienus, kā tos izdarīt. Iespējams, arī Tu tos vari ieviest savā mājoklī. 

Noregulē termostatu
Pievērs uzmanību tam, kāda šobrīd ir uzstādītā karstā ūdens temperatūra mājoklī. Ja tā ir augstāka par 55°C, iesakām to samazināt. Par katriem pazeminātajiem 10 grādiem, Tu par karsto ūdeni maksāsi par 3–5% mazāk, kā arī pasargāsi ģimenes locekļus no karstā ūdens apdegumiem. 

Nosiltini ūdens boileri
Jaunākie ūdeni sildītāji ir diezgan abi nosiltināti, taču, ja Tev ir vecāks boilera modelis, būtu ieteicams parūpēties par izolācijas materiālu pievienošanu, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu iekšā esošo ūdeni karstu, samazinot izmaksas par tā sildīšanu. 

Iegādājies efektīvāku boileru
Vairums ūdens sildītāju kalpo no 10 līdz 15 gadiem. Ja Tavā mājā esošais modelis jau ir vecs un vairs tik labi nespēj pildīt savu funkciju, ir vērts apsvērt domu par jauna boilera iegādi. Interneta veikalā 220.lv ūdens sildītāji pieejami plašā sortimentā un cenu diapazonā visām vēlmēm un iespējām. 

Salabo pilošu krānu
Virtuvē vai vannasistabā jau sen pil krāns, un Tu visu laiku atliec šo darbu uz citu dienu? Tā ir liela kļūda, jo, pieņemot, ka no krāna minūtē iztek 60 pilieni, gada laikā zudumā aiziet gandrīz 12 000 litru ūdens! Un, ja pil tieši karstā ūdens krāns, Tu maksā ne tikai par veltīgi iztērēto ūdeni, bet arī enerģiju, kas izmantota, lai to uzkarsētu. 

Samazini spiedienu
Ne visiem cilvēkiem ir iespēja pilnībā izremontēt vannas istabas, taču ir dažas lietas, par kurām vajadzētu parūpēties, piemēram, nomainot veco dušas galvu un krānus. To vietā ieteicams uzstādīt jaunos, lēnās plūsmas modeļus, kas palīdzēs ietaupīt divreiz vairāk siltā ūdens nekā vecie krāni un duša. 

Atrodi veidus, kā samazināt karstā ūdens lietojumu
Pavadi dušā mazāk laika. Ja patiešām vēlies maksāt mazāk par karsto ūdeni, Tev arī attiecīgi jārīkojas, ejot uz šo mērķi. Viena no iespējām būtu dušā pavadītā laika saīsināšana, piemēram, ja agrāk nomazgājies 15 minūšu laikā, centies visu paspēt izdarīt 10 minūtēs, ieviešot to par paradumu. 

Iztīri karstā ūdens boileru. Ik pa laikam ūdens sildītāji ir jātīra, pretējā gadījumā tajos ne tikai veidojas kaļķakmens nogulsnes, bet arī uzkrājas dažādi citi netīrumi un daļiņas. Lielākā daļa ražotāju iesaka veikt ūdens boileru apkopi reizi pusgadā, taču dažkārt to labāk darīt reizi ceturksnī. Kādēļ? Jo nosēdumi un kaļķakmens apgrūtina boilera darbību, kā rezultātā tam ir ar katru reizi jāpatērē vairāk elektrības vai malkas, lai uzsildītu to pašu ūdens daudzumu. 

Uzstādiet boilera taimeri. Ja ūdens netiek izmantots, taču boilers turpina to sildīt, Tu lieki izšķied naudu. Lai no tā izvairītos, ierīko mehānisko vai elektronisko boilera taimeri, kas noteiks, kad ūdeni uzsildīt un kad ūdens sildītāju izslēgt. Piemēram, laikā, kad esi darbā vai arī naktī, kad guli, boilers netērēs elektroenerģiju. 

Nosiltini caurules. Ieteicams nosiltināt vismaz pirmo caurules metru, kas savienojas ar ūdens sildītāju, jo tādā veidā tiks samazināts siltuma zudums, kamēr ūdens aizplūst līdz vannai, dušai vai izlietnei. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)