Banner 980x90

Kā sapucēties un nenošaut greizi, dodoties uz balli?

Etiķeti nepārzina visi, tāpēc laikā, kad jādodas uz svinīgām ballēm, ceremonijām un citiem svarīgiem svētku pasākumiem, var rasties satraukums par to, kā pareizi saposties, lai izskatītos ne tikai satriecoši, bet arī korekti. Dažādie nosacījumi un pieņemtās sabiedrības normas ir veids, kā izrādīt cieņu pasākuma organizatoriem un, protams, justies arī pašam lieliski un līdzvērtīgi. 

Šajā rakstā apskatīsim stilistiski pareizu ģērbšanos uz jau minētajiem pasākumiem.

Vieta un laiks
Saņemot uz pasākumu ielūgumu, visbiežāk tajā jau tiek norādīts ģērbšanās stils, kas var atvieglot meklējumus. Informāciju par konkrēto pasākuma ģērbšanās stilu tālāk var meklēt Google vai Pinterest, kā arī dažādos stilistu blogos. 

Lai noteiktu pasākuma ģērbšanās formātu, jāpievērš uzmanība arī tam, kas tas būs par pasākumu un kad tas notiks, piemēram, ja pasākums notiks vasarā un ārā, jāizvērtē tā vieta, jo, piemēram, pludmalē vai greznā zālē, apģērba un apavu izvēle var kardināli atšķirties. Tāpat arī der zināt, ka - jo vēlāk vakarā ir pasākuma sākums, jo greznāku tērpu, aksesuārus un grimu var izvēlēties. 

Ziemas pasākumos-ballēs ir jāizvairās no vasaras tipa kleitiņām, kuras ir plānas, puķainas un acīmredzami neiekļaujas esošajā gadalaikā. Vasaras kleitas ieteicams izvēlēties no aprīļa vidus līdz septembra sākumam, skatoties pēc laikapstākļiem. 

Ielūgumos norādītie saīsinājumi
Saņemot oficiālu ielūgumu, tajā visbiežāk ir norādīts pasākuma stils. Apzīmējumi mēdz būt saīsināti, tāpēc der ielāgot, ko katrs no tiem nozīmē:
• A5 nozīmē "After five" jeb neoficiāls vakara pasākums. Ja papildu ir apzīmējums "informal", tad šis pasākums būs neformāls, tomēr grezns;
• "White Tie" apzīmējums pieprasa augstu un smalku ģērbšanās stilu, kas tiek izmantots diplomātiskos valsts mēroga pasākumos, ballēs, godalgu pasniegšanās vai inaugurācijās. Vīrietim tas nozīmē būt frakā, bet sievietei - garā vakarkleitā no izteikti acīmredzama dārga auduma. Etiķetes stila noteikumos šāds apzīmējums nozīmē arī lielu dekoltē vai garu kleitas šķēlumu, kā arī drīkst būt atkailināti pleci. Ja pleci ir atkailināti, jāparūpējas arī par kādu apmetni;
• "Black Tie" - sievietēm jāierodas sapucētām, gan ar frizūru, gan somiņu. Kleita var būt īsa un tumšā krāsā, piemēram, melna, tumši zila vai zaļa;
• "Lounge Suit" - neformāli svinīgs apģērbs. Šādā stilā ierodas svinīgos pasākumos, kur kleitas izvēle var būt arī ar apdruku vai spilgtām krāsām. Kleitai jābūt vismaz divu ceturtdaļu garumā no dāmas auguma;
• "Formal Attire" - šis ir ģērbšanās stils, ko norāda lietišķos, oficiālos pasākumos, arī korporatīvās ballēs. Šādos pasākumos nevajadzētu ģērbties pārāk grezni. Izvēlieties solīdu, elegantu tērpu, kas var līdzināties arī biroja stilam. Ierasties var arī divdaļīgā tērpā - biksēs, blūzē un žaketē. Ja izvēlas kleitu, tad jābūt līdzi lietišķa stila žaketei, kas ir klasiskos krāsu toņos. 

Kādus aksesuārus izvēlēties?
Izvēloties greznu balles tērpu, bieži vien rotas ir jāizvēlas smalkas, un atkarībā no tērpa tās jāpielāgo vai nu līdzvērtīgi greznas, vai tieši pretēji - neuzkrītošas. 

Elegantiem tērpiem dāmas dažkārt vēlas uzvilkt arī garos cimdus, tomēr jāņem vērā, ka ne katrā pasākumā tos var vilkt. Etiķete garo cimdu vilkšanu pieļauj ļoti augsta ranga pasākumos, piemēram, diplomātiskās valstu pieņemšanās. 

Šādos pasākumos jābūt arī greznai vakara frizūrai un augstpapēžu kurpēm. 

Ierodoties uz pasākumu vai balli, kur ir norādīts "Lounge suit", dāma var rotāties ar dažāda veida rotām, arī bižutēriju - rokassprādzes, brošas vai matu sprādzes. 

Nekad nenošausiet greizi, izvēloties zelta auskarus vai gredzenus. Zelta gredzeni lielākoties vizuāli ir arī neitrālākie un piemērotākie, jo klasiski iederēsies gandrīz pie jebkura tērpa. Zelta auskari var būt jebkāda lieluma, pielāgojoties tērpam. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)