Banner 980x90

Kādēļ izvēlēties LED apgaismojumu savam mājoklim?

Senāk apgaismojuma nodrošināšanai tika izmantotas dažādas spuldzes, piemēram, kvēlspuldzes, halogēnās spuldzes, LED spuldzes un citas. Taču šobrīd arvien lielāku popularitāti izpelnās tieši LED spuldzes. Un ne velti – tām ir daudz priekšrocību. Turpinājumā svarīgākie iemesli, kādēļ LED apgaismojums ir gudra izvēle.

Videi draudzīgs risinājums
LED apgaismojuma popularitātes pieaugumu sekmēja politiskie lēmumi vides aizsardzībā. Piemēram, Eiropas Savienība pieņēmusi lēmumu aizliegt kvēlspuldžu ražošanu. Eksperti atzīmē, ka drīzumā tāds pats liktenis sagaida arī halogēnās spuldzes. 

LED spuldžu ražošanā netiek izmantotas videi kaitīgas vielas un materiāli, turklāt šāda veida spuldzes praktiski neuzkarst, tādēļ arī netiek sekmēta globālā sasilšana. 

Zems elektroenerģijas patēriņš
Mūsdienās arvien vairāk tiek domāts par to, kā samazināt elektrības rēķinu. Viens no efektīvākajiem risinājumiem ir izmantot LED spuldzes – tās izceļas ar augstu energoefektivitāti. Salīdzinājumā ar citām spuldzēm, LED spuldžu energoefektivitāte ir pat līdz 92% augstāka. Īpaši jūtams ietaupījums jūtams iestādēs un citās ēkās, kur ir nepieciešams īpaši jaudīgs apgaismojums. 

Ilgmūžība
Vēl viena būtiska priekšrocība – LED spuldzes izceļas ar ilgmūžību. Kvalitatīva LED spuldze var kalpot līdz pat 100 000 stundām, kas ir vairākus desmitus reižu vairāk nekā cita veida spuldžu kalpošanas laiks. 

Būtiski arī uzsvērt, ka LED spuldzes ir triecienizturīgas, turklāt tām nav vajadzīgs laiks uzsilšanai – tās ar pilnu jaudu strādā uzreiz pēc ieslēgšanas. 

Būtiskākais pretarguments – cena
Lai arī ir skaidrs, ka LED apgaismojuma izmantošana būtiski samazina elektroenerģijas patēriņu, tomēr galvenais pretarguments tā ieviešanai ir salīdzinoši augstā cena. Tomēr, pirms noraidīt šo variantu kā budžetam neatbilstošu, vērts atcerēties, ka LED spuldzes ilgtermiņā tomēr atmaksāsies. Tātad LED spuldžu iegāde jāuztver kā ieguldījums nākotnē. 

Ko ņemt vērā, izvēloties LED spuldzes?
Meklējot piemērotāko spuldzi, ierasts pievērst uzmanību vatiem. Taču ne LED spuldžu gadījumā. Izvēloties LED spuldzes, jāņem vērā cita mērvienība – lūmeni. Ar tiem izsaka gaismas stiprumu. Vati savukārt ir jaudas mērvienība. Tādēļ sanāk, ka, lai izstarotu, piemēram, 450 lūmenu spilgtu gaismu, kvēlspuldze patērē 40 vatus, kamēr LED spuldze – 4 līdz 5 vatus. 

Otrs būtiskais faktors, kam pievērst uzmanību – LED spuldzes krāsa. Šāda tipa spuldzēm ir plašs krāsu spektrs – no baltas līdz sarkanai. Ja LED spuldzes tiek iegādāties mājoklim, priekšroku labāk dot maigi baltai vai dzeltenai gaismai. 

Iegādājoties spuldzīti, uzmanība jāpievērš arī tās cenai. Jau minēts, ka tā ir augstāka nekā cita veida spuldzēm, taču, ņemot vērā, ka pircējiem tiek piedāvātas dažādu ražojumu LED spuldzes, to cenu līmenis pie dažādiem ražotājiem var atšķirties. Te jāņem vērā fakts, ka daļa ražotāju spuldžu cenu samazina uz kvalitātes rēķina – piemēram, izmanto ne tik augstvērtīgus materiālus. 

Izvēloties piemērotāko spuldzi, jāizpēta, kāds ir tās krāsas atdeves indekss – to apzīmē ar burtu salikumu RA. Vislabāk, ja norādītais indekss ir 80 un vairāk. Zemāks RA var norādīt uz zemas kvalitātes gaismu, kas kropļo īstās krāsas. Vēl viens rādītājs, kam pievērst uzmanību – gaismas tonis. To izsaka kelvinos (K). Tā piemēram, ofisa vajadzībām labāk izvēlēties baltu gaismu, savukārt mājoklī piemērotāka 3500–4000 K gaisma dzeltenos toņos. 

LED apgaismojums – mūsdienīgs, energoefektīvs, videi un maciņam draudzīgs risinājums, ko izmanto ne vien mājsaimniecības, bet arī uzņēmumi un pašvaldības. Turklāt, pateicoties plašajam piedāvājumam, katrs var atrast tieši savām vajadzībām piemērotāko risinājumu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)