Banner 980x90

Kas jāzina katram autovadītājam karstās vasaras dienās?

Brīdī, kad termometra stabiņš uzkāpj virs +25 grādiem pēc Celsija, ikkatram no mums jārēķinās ar pastiprinātas uzmanības pievēršanu izmaiņām savā pašsajūtā. Pārlieku karsts un svelmains laiks nereti nāk komplektā ar noguruma izjūtu, nelielām galvassāpēm, sliktu dūšu, izteiktām slāpēm, kā arī reiboņiem, kas var ievērojami patraucēt ne tikai gājēju un atpūtnieku ikdienas gaitas, bet arīdzan autovadītāju plānus. 

Portāls Polisubanka.lv silti iesaka ņemt vērā zemāk uzskaitītos padomus, kas vasaras karstajā laikā parūpēsies gan par tavu, gan par tava auto stāvokli.

Parūpējies par savu labsajūtu!

Dzer daudz ūdens
Ieilguša karstuma periodos jebkuram vieglā vai smagā transportlīdzekļa vadītājam ir jābūt izteikti piesardzīgam un pastiprināti jāseko jebkādām izmaiņām savā pašsajūtā. Viens no galvenajiem priekšlikumiem, kas noteikti jāņem vērā, ir pietiekams ūdens uzņemšanas daudzums. Atceries, ka dienā ieteicams uzņemt vismaz 2 litrus šķidruma – vislabākajā gadījumā tieši tīra dzeramā ūdens. No gāzētiem un ķīmiski saldinātiem dzērieniem būtu vēlams izvairīties, jo tie var tikai veicināt atūdeņošanās procesu. Pirms došanās ceļā ieplāno veikala apmeklējumu, lai, atrodoties pie stūres, varētu ērti un ātri remdēt slāpes. 

Izvairies no tiešiem saules stariem
Šoferīšiem jābūt ārkārtīgi piesardzīgiem arī tiešo saules staru ziņā. Spilgtā saule var izraisīt visai bīstamas situācijas uz ceļa, proti, apžilbināt vadītāju un būtiski apgrūtināt redzamību. Ne vienu reizi vien ir nācies dzirdēt pieredzējušu šoferīšu nostāstus par to, kā visai labi pārredzamā ceļa posmā viņus ir pārsteiguši spožie saules stari, kas uz dažām sekundēm pilnībā pārklāj redzi, tādējādi izraisot dzīvībai bīstamas avārijas situācijas. Lai pēc iespējas labāk izvairītos no šādiem gadījumiem, jāizvēlas pietiekami augstas kvalitātes saulesbrilles.

Neaizmirsti arī par pasažieriem
Ja automašīnā bez tevis atrodas arī citi pasažieri, der aizdomāties par to, vai kāds no viņiem, karstā laika un spilgtās saules dēļ nav pakļauts augstākiem veselības problēmu riskiem. Augstākajā riska grupā ietilpst tādi pasažieri kā zīdaiņi un mazi bērni, kā arī vecāka gada gājuma cilvēki.

Pirms bērna iesēdināšanas auto krēsliņā obligāti jāpārbauda, vai sēdeklīša drošības siksnas nav pārāk sakarsušas. Zīdaiņu āda ir īpaši jutīga – karstās auto krēsliņa jostas var izraisīt ādas apdegumus. Visbiežāk sastopamā kļūda ilgstoši karstā laikā ir bērnu, sirmgalvju, kā arī mājdzīvnieku atstāšana sakarsušā un nevēdinātā automobilī. Ņem vērā, ka pārkarsis auto var būt dzīvībai bīstams arī tādā situācijā, kad mazāk aizsargātais pasažieris tiek atstāts uzkavēties automobilī pat uz nieka 5 minūtēm.

Noteikti neaizmirsti arī par regulāru auto vēdināšanu. Šim procesam vajadzētu veltīt vismaz 10 minūtes. Jāatzīmē, ka, automašīnai atrodoties kustībā, nebūtu ieteicams vērt vaļā visus 4 automašīnas logus vienlaicīgi, jo tas pēcāk var izraisīt saaukstēšanos.

Saudzē arī automobili
Kad par sevi un pārējiem līdzbraucējiem esi parūpējies, atliek padomāt arī par sava spēkrata stāvokli. Pirmkārt, noteikti jāpārbauda automašīnas dzesēšanas šķidruma līmenis. Gadījumā, ja šī šķidruma līmenis ir visai zems, noteikti uzpildi to – pretējā gadījumā tiek riskēts ar spēkrata pārkaršanu.

Riepu stāvoklis
Svelmainā laikā īpaši jāpiedomā arī par riepām un atbilstošu spiedienu tajās. Īpaši karstās dienās nebūtu ieteicams riepas pārpumpēt, jo karstuma ietekmē gaiss riepās izplešas, tādējādi samazinot automašīnas saķeri uz ceļa.

Rēķinies, ka problēmas ceļā var izraisīt ne tikai salīdzinoši augstā gaisa temperatūra, bet arīdzan tava auto OCTA derīguma termiņš. Ja neesi drošs par polises darbības beigu datumu, ieteicams to atkārtoti pārbaudīt, jo dalība ceļu satiksmē bez tās nav atļauta un ir ārkārtīgi riskanta. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)