Banner 980x90

Latvijā ievērojami pieaug pieprasījums pēc auto līzinga

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Viens no ekonomiskās situācijas uzlabošanas radītājiem ir augošais privātais patēriņš, tostarp Latvijas iedzīvotāju pieprasījumā pēc auto līzinga pakalpojumiem. Šogad deviņu mēnešu laikā jaunu auto iegādes līzinga darījumu skaits privātpersonu segmentā valstī kopumā pieaudzis par 31%, liecina "SEB līzinga" apkopotie dati.

Taču, neskatoties uz to, vidējais autoparka vecums Latvijā turpina pieaugt - 44% no visiem šogad pārdotajiem auto ir bijuši 11 līdz 29 gadus veci.

Lai gan kopumā tirgus pieprasījums pēc jauniem, kā arī videi draudzīgiem automobiļiem aug, darījumu skaits jauno automašīnu segmentā joprojām ievērojami atpaliek no darījumu skaita lietoto auto segmentā - ap 12 000 darījumu pret gandrīz 37 000 attiecīgi.

Šī gada deviņu mēnešu laikā "SEB līzings" finansējis par 81% vairāk privātpersonu auto pirkšanas darījumu nekā pērn. Jaunu videi draudzīgu automašīnu ("SEB līzinga" noteikums: oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzums līdz 110 gramiem uz kilometru) darījumu skaits pieaudzis par gandrīz 40%, turpretim lietoto auto segmentā - par vairāk nekā 60%.

"Šogad redzam strauju izaugsmi gan darījumu skaita, gan izsniegtā finansējuma apjoma ziņā - trīs ceturkšņu laikā piešķirtais finansējums ir par 36% lielāks nekā pērn un veido gandrīz 83 miljonus eiro. Lielākā finansējuma daļa (ap 73%) piešķirtā automobiļu un vieglā komerctransporta iegādei. Priecē gan iedzīvotāju, gan uzņēmēju aktivitāte. Ņemot vērā rekordzemās procentu likmes, šis ir labs brīdis iedzīvotājiem iegādāties jaunu auto, jo jaunāki modeļi ir gan ekonomiskāki, gan videi draudzīgāki. Savukārt uzņēmumiem tā ir iespēja parūpēties par izdevumu samazināšanu, kā arī konkurētspējas palielināšanu," norāda "SEB līzinga" vadītāja Nellija Kočanova.

Pēc "SEB līzinga" datiem, populārākais modelis gan jauno, gan lietoto automobiļu segmentā ir "Volkswagen Passat". Starp pieprasītākajiem modeļiem jaunu auto segmentā ir arī "Volkswagen Golf", "Škoda Octavia", "Nissan Qashqai" un "Toyota Avensis". Lietoto auto segmentā populārākā izvēle vēl aizvien ir "Volvo XC60", "Audi A6", "Toyota Avensis" un "Audi A4".

"Klienti rūpīgi izvērtē savas iespējas iegādāties auto par saprātīgu cenu, izvērtējot vajadzības, vēlmes un saistības. Arvien biežāk klienti izvēlas iegādāties lietotas automašīnas no oficiālā dīlera, kurš pirms pārdošanas pārliecinās par automašīnas tehnisko stāvokli. Pēc mūsu datiem, vidējais ar "SEB līzinga" finansējumu iegādāto mazlietoto auto vecums ir pieci gadi. Tomēr kopumā valstī lielākais darījumu skaits notiek krietni vecāku auto segmentā, un Latvijas autoparka vidējais vecums diemžēl turpina pieaugt," norāda Kočanova.

Pēc Latvijas Auto asociācijas statistikas datiem, 44% no deviņu mēnešu laikā reģistrētiem darījumiem notika ar 11-29 gadus veciem auto. Otrais pieprasītākais segments - astoņus līdz desmit gadu vecie auto: šajā segmentā pirmo trīs ceturkšņu laikā reģistrēti 29% no visiem darījumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)