Banner 980x90

papildināta - Pūce aicina Ušakovu atkāpties un nepārspīlēt "savu lomu pasaules vēsturē"

(8.-10.rindkopā pievienots Valsts prezidenta viedoklis.)

Rīga, 31.janv., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) aicina Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) atkāpties no amata un neturēties pie krēsla.

"Pašlaik turpinot turēties pie krēsla, Ušakovs rada lielas problēmas Rīgas pilsētai. Es aicinātu Ušakovu nepārspīlēt savu personīgo lomu pasaules vēsturē - Rīgas dome ir pastāvējusi pirms Ušakova un pastāvēs arī pēc Ušakova," šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Pūce.

Tādēļ viņš aicināja Rīgas mēru pašam atkāpties no amata, tādejādi noņemot šaubas un tiesiskā kārtā sevi aizstāvot. Pūce atzīmēja, ka problēmu māktajam pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" drīzumā būs jāpārfinansē aizņēmumi un Ušakova atrašanās amatā var radīt uzticēšanās problēmas aizdevējiem.

Pūce stāstīja, ka par notikušajām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kratīšanām Ušakova kabinetā un dzīvesvietā ir pieprasījis informāciju un sagaidīs atbildes. Tāpat tiks prasīti paskaidrojumi arī pašam Ušakovam.

Savukārt attiecībā uz līdz šim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veikto Rīgas domes uzraudzību, Pūce bija kritisks. Jau pirmajā darba dienā viņš pieprasījis informāciju par VARAM aktivitāti Rīgas domes uzraudzībā. Pēc atbilžu saņemšanas, Pūce secinājis, ka ministrijas interese par galvaspilsētas domi ir bijusi ļoti nevienmērīga. Pēdējā mēneša laikā uzraudzība un interese ir bijusi ļoti aktīva, savukārt pirms tam - praktiski nepastāvēja.

Pūce pieļāva, ka šāda situācija izveidojusies, jo VARAM līdz šim nav spējis noteikt prioritātes pašvaldību uzraudzībā, un gan pret lielajām, gan mazajām pašvaldībām izturējies vienādi. Tāpat pie vainas varētu būt resursu trūkums.

Arī attiecībā uz "Rīgas satiksmi" informācija ir satraucoša. Pūce uzsvēra, ka Rīgas dome un Ušakovs personīgi gadiem nav izveidojis profesionālu un kompetentu uzraudzības sistēmu uzņēmumam, un nav izpildījis likumā noteiktās prasības. Nekad nav veikts arī "Rīgas satiksmes" darba vērtējums.

Tikmēr Valsts prezidents Raimonds Vējonis intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atgādināja jau pērnā gada nogalē pausto pārliecību, ka Latvijai būtu jāvirzās uz Rietumu politikā izplatīto praksi, kad šādās situācijā amatpersonas sevi atstādina vai atkāpjas.

Viņaprāt, tā būtu pareiza rīcība šajā situācijā. Vējonis gan uzsvēra, ka tas ir katra paša lēmums.

Vienlaikus prezidents norādīja, ka mēra vai domes atlaišanu vajag juridiski pamatot. Viņš uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau būtu aktīvi rīkojusies, ja tai būtu "šie juridiskie fakti". Ja notiek izmeklēšana, var būt, ka to vēl nav pietiekami, noteica prezidents.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes opozīcijas partijas savākušas nepieciešamo parakstu skaitu, lai pieprasītu sasaukt domes ārkārtas sēdi, kurā rosinātu Ušakova atlaišanu no amata.

Balstoties uz likumu "Par pašvaldībām", priekšsēdētājam ir divas nedēļas laika sasaukt šo sēdi. Ja gadījumā šajā periodā plānota kārtējā domes sēde, jautājums par atkāpšanos jāiekļauj tās dienas kārtība.

Opozicionāri atkārtotu Ušakova atlaišanu nolēma rosināt pēc trešdien notikušajām KNAB veiktajām kratīšanām Rīgas domē un Ušakova dzīvesvietā.

Gāzt mēru no amata opozicionāri mēģināja jau aizvadītā gada decembrī, īsi pēc KNAB uzsāktajām darbībām "Rīgas satiksmē". Tomēr ar "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu atbalstu Ušakovam amatu izdevās saglabāt.

KNAB darbinieki trešdien veica kratīšanas Ušakova dzīvesvietā un darba kabinetā Rīgas domē.

KNAB aģentūrai LETA sākotnēji apliecināja, ka kriminālprocesa ietvaros trešdien biroja darbinieki "veic neatliekamās procesuālās darbības", taču "atsevišķas procesuālās darbības birojs komentēt nevar". Vēlāk KNAB paziņoja, ka kratīšanas veiktas saistībā ar kādu iepriekš sāktu kriminālprocesu. Biroja interneta mājaslapā ievietotajā paziņojumā norādīts, ka "birojs veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā tiesas sankcionētas kratīšanas vairākās adresēs". "Šobrīd nevienai personai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis," norāda KNAB.

Izmeklēšanas iestādē skaidro, ka kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Savukārt pats Ušakovs žurnālistiem pēc kratīšanām noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus likumpārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies. "Liekot roku uz sirds, varu teikt, ka mana sirdsapziņa ir tīra," paziņoja Ušakovs un uzsvēra, ka nekāds statuss šajā lietā viņam neesot piemērots. Par lietas būtību politiķis gan atteicās runāt, uzsverot, ka plašākus komentārus sniegt nevar, jo ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)