Banner 980x90

Par 2% pieaudzis zāģēto skujkoku materiālu eksports

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgu laika posmu pērn zāģēto un ēvelēto skujkoku kokmateriālu eksports pieaudzis par 2%, aģentūru LETA informēja Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta Meža nozares informācijas centra vadītājs Igors Krasavcevs.

Eksporta pieaugumu ietekmēja realizācijas apjoma pieaugums Āfrikas un Āzijas tirgū, kur kāpums bijis attiecīgi par 19% un 8%. Eiropā attiecīgajā laika periodā kopējais eksporta apjoms samazinājās par 3%.

Vienlaikus Krasavcevs norādīja, ka šā gada augustā Latvijas skujkoku zāģmateriāli eksportēti 177 200 kubikmetru apjomā, kas ir par 9% mazāk nekā mēnesi iepriekš. No minētā apjoma uz Eiropu eksportēti 141 300 kubikmetri, uz Āziju - 21 600 kubikmetri, bet uz Āfriku - 21 600 kubikmetri zāģmateriālu.

Augustā pārdošanas apjomi bija mazāki gandrīz visos nozīmīgākajos tirgos - Saūda Arābijā - par 88%, Japānā - 13%, Korejā - 15%. Samazinājumam gan ir izteikti sezonāls raksturs, līdzīga tendence augustā bija novērota arī iepriekšējos gados, norādīja eksperts.

Tikmēr uz Eiropu gada astotajā mēnesī bija vērojams zāģmateriālu eksporta pieaugums par 5%. Pozitīvo realizācijas kāpumu Eiropā sekmēja apjoma pieaugums Polijā - par 67%, Lielbritānijā - 9%, Lietuvā - 5%, Igaunijā un Nīderlandē - 1%.

Kā ziņots, kopumā Latvijas meža nozares eksports šā gada astoņos mēnešos sasniedzis 1,372 miljardus eiro, kas ir 4% palielinājums salīdzinājumā ar 1,318 miljardiem eiro attiecīgajā laika posmā pērn, liecina Zemkopības ministrijas Meža departamenta dati.

Vienlaikus par 7,5% palielinājies arī meža nozares imports, kas šā gada astoņos mēnešos sasniedzis 472 miljonus eiro, salīdzinot ar analogu laika posmu pērn, kad šis rādītājs bija 439 miljoni eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)