Banner 980x90

"Latvijas Gāze": Tā vietā, lai runātu par šantāžu, EM būtu jāuztraucas par citiem būtiskiem apstākļiem

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA

AS "Latvijas Gāze" (LG) nenodarbojas ar šantāžu un draudiem, bet gan pievērš uzmanību apstākļiem, par kuriem būtu jāuztraucas arī Ekonomikas ministrijai (EM), komentējot ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) izteikumus, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma pārstāvis Vinsents Makaris.

Viņš akcentēja, ka pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas pastāv risks, ka tirgotāji un pircēji neveidos dabasgāzes krājumus krātuvē, jo tas maksā papildu naudu.

"Uzņēmumam nepieciešami krājumi krātuvē, pretēji ziemā var iestāties dabasgāzes deficīts, jo nav citu pilnvērtīgu apgādes ceļu. LG ir pienākums veidot šādus krājumus kā vienīgajam tirgotājam Latvijā. Valstij tikmēr būtu jāuzņemas lielāka loma šo risku novēršanā un jānosaka obligātas rezerves," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

Vienlaikus uzņēmumā atkārtoti uzsver, ka nav iebildumu pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017.gada 3.aprīlī, kad beidzas saistības, ko valsts uzņēmusies, privatizējot uzņēmumu. Tomēr uzņēmums aicina EM izsvērt visus riskus un pilnveidot likumu.

Pilseta24.lv jau vēstīja, ka ekonomikas ministre intervijā Latvijas Televīzijā sacīja, ka Latvijas gāzes tirgus monopolists LG sajūtot, ka monopola pozīcijas ir apdraudētas, nodarbojas ar šantāžu un draudiem.

Politiķe uzsvēra, ka, neskatoties uz LG draudiem, ka Latvija varētu palikt bez gāzes piegādēm, neviens valstī bez siltuma nepaliks, kaut vai tāpēc, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē pašlaik ir iesūknētas gāzes rezerves vismaz gadam.

Monopolists, sajūtot pozīciju apdraudējumu, nodarbojas ar šantāžu un draudiem, rezumēja Reizniece-Ozola, pēc kuras domām, šī situācija liecina, ka Latvija nevar vilcināties un ir strauji jāvirzās gāzes tirgus liberalizācijas virzienā, lai mums būtu drošība par gāzes piegādēm no dažādiem avotiem un arī cerības uz labāku cenu. Ministre atgādināja, ka Latvijas patērētāji maksā par 10% lielāku cenu, nekā gāze maksā biržā.

Reizniece-Ozola atzīmēja, ka ar LG kā monopolistu netiek pilnībā izmantotas Inčukalna krātuves iespējas, proti, gāzi vajadzētu pirkt vasarā, kad tai ir zemāka cena, taču LG bloķē šīs iespējas. Piemēram, energokompānija "Latvenergo" vēlējusies nopirkt gāzi savu piegāžu drošībai un glabāt to Inčukalnā, taču LG viņiem šādu iespēju atteica.

Kā uzsvēra Reizniece-Ozola, kopumā Latvija ar LG negrib konfliktēt, bet gan sadarboties, vienlaikus uzlabojot savu energodrošību, lai nenonāktu kādreiz Ukrainas situācijā, kad draud gāzes pilnīga atslēgšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)