Banner 980x90

"Swedbank": Šogad izaugsme varētu būt nedaudz straujāka par augustā lēsto 2,1%

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Latvijas ekonomikas izaugsme kopumā varētu būt nedaudz straujāka par "Swedbank" analītiķu augustā paustajām prognozēm - 2,1%, atzīst "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs tuvu pērnajiem rezultātiem, kā arī Latvijas izaugsme būs straujākā Baltijas valstu vidū.

Tajā pašā laikā risku izaugsmei vēl arvien ir daudz, gan attiecībā uz ekonomiskajiem un politiskajiem procesiem Krievijā, gan nesabalansētību un izaugsmes pavājināšanos citos attīstības tirgos, piemēram, Ķīnā, kas var bremzēt ekonomikas izaugsmi pasaulē, skaidro ekonomiste.

Vērtējot trešā ceturkšņa rezultātus, Strašuna norāda, ka izaugsme nedaudz palēninājās, kā jau bija gaidāms. Iekšzemes kopprodukts auga par 0,4% pret iepriekšējo ceturksni jeb 2,5% pret trešo ceturksni pērn. Iepriekšējā ceturksnī pieauguma rādītāji bija attiecīgi 1,2% un 2,7%.

Ekonomiste domā, ka, visticamāk, izaugsme būs bijusi plaša. Mazumtirdzniecības apgrozījums trešajā ceturksnī auga par 4,7%, norādot uz mājsaimniecību patēriņa kāpumu. To veicina straujš algu pieaugums un kopumā stabilas patēriņa cenas. Eksporta izaugsme gan kļuvusi lēnāka nekā gada sākumā, bet rudens mēnešos to balstīs graudu eksports. Investīciju aktivitāte, visticamāk, arī turpinājusi augt, bet vēl nedroši - būvniecības apjomi ir krituši, kamēr mašīnu un iekārtu imports kāpj. Aktīvāka kļuvusi arī jaunā kreditēšana, bet struktūrfondu apguve no jaunā perioda vēl arvien kavējās.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)