Banner 980x90

 Vai vēlies ietaupīt un iekrāt? Lūk, efektīvi ieteikumi budžeta plānošanai!

Ikdiena nav iedomājama bez naudas tērēšanas. Ja cilvēkam ir daudz vajadzību, arī tēriņi būs krietni vien lielāki. Mūsdienās daudzi cilvēki neaizdomājas par to, ka ir svarīgi veidot iekrājumus, jo noteiktā laikā tie var būt ļoti nepieciešami. Taču, ja cilvēks ir pieradis ikdienā daudz tērēt un īpaši nepiedomāt pie tā, kur tiek iztērēta viņa nauda, iemācīties taupīt būs ļoti grūti. 

Iekrājumi var būt ļoti noderīgi dažādās dzīves situācijās, piemērm, pēkšņa veselības stāvokļa pasliktināšanās gadījumā, darba zaudējuma gadījumā, vai arī tad, ja vienkārši vēlies iegādāties kādu lielāku pirkumu. Arī patēriņa kredīts internetā var palīdzēt tikt pie papildus naudas līdzekļiem, taču paša iekrājumi būs drošāki, jo nebūs jāuztraucas par kredīta atmaksu, kā arī problēmām, kas var rasties, ja kredītu neatmaksā noteiktajā laikā.

Vai arī Tu vēlies ietaupīt un iekrāt naudu? Raksta turpinājumā atradīsi efektīvus ieteikumus, kā plānot savu budžetu.

Viena no svarīgākajām budžeta plānošanas sastāvdaļām ir sekošana līdzi savai naudas plūsmai. Ieteicams rūpīgi uzskaitīt visus savus ienākumus un izdevumus. Ja uzskaitīsi pilnībā visu naudas plūsmu, būs daudz vieglāk saprast kopējo situāciju, kā arī izvērtēt, kur visvairāk tiek tērēta nauda, kā arī būs vieglāk izlemt, kurās jomās tēriņus vajadzētu samazināt. 

Lai pierakstītu savus tēriņus un ienākumus, vari izmantot dažādus veidus. Viens no vienkāršākajiem būs parasta papīra klade. Šis variants derēs, ja Tev patīk rakstīt ar roku, kā arī tad, ja nejūties droši, izmantojot modernās tehnoloģijas. Tu vari izmantot arī datoru, kurā ar speciālu failu palīdzību varēsi izveidot pārskatāmas tabulas, kurās uzskaitīsi ienākumus un izdevumus. Vēl vari izmantot arī mobilās lietotnes. Šis lieti noderēs, ja vēlēsies jebkurā laikā pārskatīt budžeta plānu, jo telefons vienmēr būs līdzi. 

Ja Tev jau sākumā nav nosprausts konkrēts mērķis, tad iekrāt naudu būs ļoti grūti, it sevišķi, ja līdz šim neesi bijis īpaši taupīgs cilvēks. Vispirms izdomā, kam vēlies iekrāt naudu, un tas būs daudz vieglāk izdarāms. Mērķis var būt jebkāds, piemēram, mājokļa remonts, jaunas automašīnas iegāde, došanās ceļojumā. Kad mērķis ir nosprausts, vajadzētu apzināties tā kopējās izmaksas. Protams, precīzu summu nebūs iespējams noteikt, taču aptuveno gan. Kad summa būs zināma, tad būs daudz vieglāk atlikt naudu savam mērķim. Piemēram, katru mēnesi atliekot noteiktu summu tā īstenošanai.

Krājot naudu kādam noteiktam mērķim, iespējams, ka būs jāatsakās no kaut kā cita. Sākumā tas varētu šķist ļoti grūti, taču tas noteikti būs tā vērts, kad beigās tiks realizēts mērķis. Ir svarīgi saprast, no kurām lietām vajadzētu atteikties. Noteikti, ka tādas būs pat vairākas. Iespējams, ka Tev ir sporta zāles abonements, taču uz sporta zāli aizej vien pāris reižu gadā. Tad kāpēc tērēt naudu šādam abonementam? Turklāt tagad nāk vasara un, ja ir vēlme sportot, tad to var darīt brīvā dabā. Arī pārāk bieža ēšana ārpus mājas prasa lielus līdzekļus, tāpēc, ja vēlies ietaupīt, tad noteikti samazini maltīšu skaitu ārpus mājās un sāc biežāk gatavot pats.

Norēķini ar karti mūsdienās ir kļuvuši ļoti populāri, jo tas ir ātrs un ērts veids, kā norēķināties par pirkumu. Tomēr šādi ir grūtāk izsekot līdzi naudas plūsmai. Ja vēlies iekrāt, tad centies pēc iespējas vairāk norēķināties ar skaidru naudu, jo tad Tu redzēsi, cik daudz tērē, un būs vieglāk ierobežot savus tēriņus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)