Banner 980x90

Velo ķiveres: 5 parametri, kas jāņem vērā pirms to iegādes

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vasara ir pats labākais laiks, kad ļauties velopriekiem, taču, lai tie būtu droši, nepieciešams atbilstošs aprīkojums un velo aksesuāri, tostarp – velo ķiveres. Par parametriem, kuri jāņem vērā pirms piemērotākās ķiveres izvēles, lasi raksta turpinājumā!

Velo ķiveres izmēram jābūt perfekti piemērotam Tavai galvai
Ķiveru izmērs praktiski vienmēr tiek norādīts centimetros, kas apzīmē galvas apkārtmēru. Ir ļoti svarīgi izvēlēties ķiveri, kas pilnībā der tieši Tavai galvai, jo mazāka ķivere radīs nekomfortablas sajūtas un spiedīs, savukārt, ja ķivere būs par lielu, tā trieciena gadījumā galvu nespēs pasargāt. Taču ir labā ziņa – atsevišķi ķiveru modeļi to aizmugurē ir aprīkoti ar rullīti, kas izmēru ļauj pielāgot. Īpaši aktuāli tas ir gados jaunākajiem velobraucējiem – lai ķivere nebūtu regulāri jāmaina, šāds risinājums var lieti noderēt. 

Arī ķiveres tipam ir būtiska nozīme
Nākamais solis, pēc kura izvēlēties piemērotāko ķiveri, ir tās tips. Kā jau visi zinām, velobraukšana ir ļoti daudzveidīga – kādam tā asociējas ar braucienu uz veikalu vai laisku riņķošanu vietējā parkā, kamēr citam – ar ekstrēmām sacensībām, kurās kritiens var radīt ļoti smagas sekas. Tieši tādēļ arī velo ķiveres ir ļoti dažādas; apskatīsim to galvenos tipus.

Šosejas riteņbraukšanas ķiveres
Šo ķiveru lielākā priekšrocība ir to nelielais svars un ventilācija – tā kā šosejas riteņbraukšana lielākoties nozīmē vairāku stundu garus braucienus salīdzinoši augstā intensitātē un nereti arī karstumā, šosejas riteņbraucējiem svarīgs ir katrs liekais grams (vai vismaz gramu desmits) un plašas ventilēšanas atveres. Taču jārēķinās, ka šādas ķiveres izgatavošanai nepieciešami paši modernāki materiāli un tehnoloģijas, tāpēc to cena parasti ir salīdzinoši augstāka.

Kalnu riteņbraukšanas (MTB) ķiveres
Ņemot vērā kalnu riteņbraukšanas specifiku, šīs velo ķiveres ir ar lielāku aizsardzību galvas aizmugurējai daļai un sāniem, kā arī tām komplektā mēdz nākt nadziņš, kas palīdz labāk redzēt saulainā laikā. Jārēķinās, ka tās mēdz būt nedaudz smagākas par šosejas riteņbraukšanas ķiverēm, kā arī to ventilēšanas atvērumi ir nelielāki, lai galvu pasargātu no dažādiem priekšmetiem, kas kritiena laikā caur atvērumiem var traumēt galvu, piemēram, zariem un nelieliem akmeņiem.

Ķiveres nobraucieniem / BMX riteņbraucējiem
Šīs ķiveres ir pašas lielākās un smagākās, un tās ērti atpazīt pēc izskata – tās pasargā ne tikai galvas augšējo daļu, bet arī sānus un žokli. Šāda veida velo ķiveres lielākoties izmanto ekstrēmākajos velobraukšanas paveidos, piemēram, nobrauciena (downhill) disciplīnā vai BMX.

Velo ķiveres ikdienas vajadzībām
Protams, mierīgiem izbraucieniem pa pilsētu pilnībā derēs arī šosejas riteņbraukšanai paredzētā ķivere, taču ikdienas lietošanai paredzētās ķiveres parasti piedāvā lielāku aizsardzības līmeni un izsmalcinātākas dizaina līnijas. Iegādājoties šāda veida ķiveri, uzmanība noteikti jāpievērš ventilēšanas atverēm – ja ar velo mēdz pārvietoties daudz, labāk izvairies no ķiveres, kurai ir vien daži nelieli atvērumi.

Ķiveres triatlonam un individuālajiem šosejas braucieniem
Šīs velo ķiveres nav iespējams sajaukt ne ar vienu citu ķiveru veidu. Tās veidotas, maksimāli ievērojot perfektas plūdlīnijas, lai pēc iespējas vairāk samazinātu gaisa pretestību – tām ir apaļa priekšpuse, bet aizmugurē – smails izvirzījums. Ja negrasies profesionāli nodarboties ar šosejas riteņbraukšanu un triatlonu, šī ķivere Tev pavisam noteikti nav nepieciešama.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Jo mazāks svars, jo labāk
Protams, pārdesmit gramu starpību lietotājs parastais, visticamāk, nejutīs, taču fakts paliek fakts – jo ķivere vieglāka, jo ērtāk ar to pārvietoties. Pieaugušajiem domātās velo ķiveres lielākoties sver no 200 līdz 300 gramiem (izņemot, protams, BMX / nobraucienu ķiveres, kuras ir ievērojami lielākas, biezākas un līdz ar to – arī smagākas).

Izņemama odere un atstarojošās uzlīmes ir papildu bonuss
Nevienam nav noslēpums, ka sportisku aktivitāšu laikā pastiprinās svīšana, tāpēc aktuāls ir arī jautājums par ķiveru atbilstošu kopšanu. Šo procesu ievērojami atvieglo velo ķiveres ar izņemamu oderi, kuru ērti iespējams izmazgāt vai nu ar rokām, vai veļasmašīnā (pirms tam gan jāpārliecinās, kā attiecīgo ķiveri paredzēts kopt). Savukārt atstarojošās uzlīmes palīdzēs būt labāk redzamam diennakts tumšajā laikā.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Arī stilam ir nozīme
Lai gan ķiveres galvenais uzdevums ir pildīt aizsardzības funkciju, noteikti piekritīsi, ka daudz patīkamāk būs pārvietoties, ja ķivere būs ne tikai ērta, bet arī (vismaz Tavā vērtējumā) pievilcīga. Protams, ķiveres dizains pavisam noteikti nav galvenais parametrs, pēc kura to izvēlēties, taču klāsts ir tik plašs, ka, kārtīgi pameklējot, ir atrodamas gan ķiveres, gan citi velo aksesuāri, kas ne tikai pilda savu funkciju, bet ir arī pievilcīgi.

Vai arī Tev nepieciešamas velo ķiveres un velo aksesuāri? Tādā gadījumā ieskaties 1a.lv piedāvājumā – šeit atradīsi visu nepieciešamo Tev un Tavam velosipēdam!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)