Banner 980x90

Zobu balināšana žilbinošam smaidam: cik tas ir droši un efektīvi?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mūsdienu Rietumu kultūrā balts smaids ir neatņemama izkoptā tēla sastāvdaļa, tāpēc baltinošās pastas un citi līdzekļi ir ārkārtīgi populāri. Un tomēr vienīgā procedūra, kas nodrošina ilgstošu un zobu veselībai nekaitīgu efektu, ir profesionāla zobu balināšana. Procedūra aizņem tikai 2 stundas un rada ļoti skaistu rezultātu.

Zobu balināšana ir piemērota gandrīz visiem pieaugušajiem cilvēkiem, to var veikt arī pēc endodontijas, zobu traumām un antibiotiku lietošanas, taču atsevišķās situācijās zobārsts var ieteikt citas zobu restaurēšanas metodes. Uzziniet šajā rakstā, kā notiek procedūra, kam tā ir piemērota un kā uzturēt balināšanas rezultātu ilgtermiņā!

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Vai zobu balināšana un zobu higiēna ir viens un tas pats?
Ikdienā cilvēki mēdz jaukt profesionālus terminus, saucot zobu higiēnu pie zobu higiēnista par balināšanu. Patiešām pēc profesionāli veiktas zobu higiēnas emaljas tonis kļūst baltāks, jo no zobiem tiek noņemts zobakmens un zobi tiek tīrīti ar ultraskaņu. Taču zobu balināšana ir cita procedūra, kuras laikā zobi tiek apstrādāti ar ķīmisko vielu – ūdeņraža peroksīdu. Mūsdienās daudzās klīnikās ir pieejama arī balināšana ar lāzeri, kas ļauj sasniegt vēl izteiktāku rezultātu. 

Svarīgākais par zobu balināšanu
Atšķirībā no zobu higiēnas, ko ikvienam cilvēkam ieteicams veikt reizi sešos mēnešos, balināšana var būt piemērota pacientiem ar dzeltenīgiem, pelēcīgiem un tumšiem zobiem. Ir ne mazums iemeslu, kāpēc zobu emalja maina krāsu: smēķēšana, pārmērīgs tējas, kafijas un sarkanvīna patēriņš, iedzimtība u.c. Zobu balināšanas procedūra notiek šādi:
• zobu higiēnists izolē smaganas, lai uz tām nenokļūtu balinošās vielas;
• uz zobiem tiek uzklāts balinošais gēls;
• zobi tiek apgaismoti ar heliolampu;
• nepieciešams ekspozīcijas laiks;
• tiek noņemts balinošais gēls un smaganas aizsargmateriāls;
• zobi tiek apstrādāti ar jutīgumu mazinošo preparātu.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Procedūra aizņem aptuveni 2 stundas. Bet vai vērts tērēt savu laiku un naudu, lai izbalinātu zobus pie zobārsta, ja skaistumkopšanas preču veikalos ir ne mazums produktu zobu balināšanai mājas apstākļos?

Zobu balināšana mājās un pie zobārsta: kopīgais un atšķirīgais
Veikalos atrodamas balinošās zobu pastas un speciālie balinošie komplekti arī satur ūdeņraža peroksīdu, taču daudz mazākā koncentrācijā nekā profesionālie balinošie līdzekļi. Balināt zobus mājās nav lietderīgi, jo efektīvai balināšanai ir nepieciešamas zobārsta zināšanas un pareizi piemeklēts aktīvās vielas sastāvs.

Zobu balināšanas atsauksmes pēc procedūras zobārsta kabinetā un mājās ir ļoti dažādas. Lai gan balināt zobus mājas komfortā ir lētāk un ērtāk, tomēr tikai zobārsts spēj adaptēt balināšanas procedūru ikviena klienta vajadzībām. 

Zobu balināšanas atsauksmes atšķirsies arī pēc pacientu zobu emaljas sākotnējā stāvokļa, jo dzeltenīgus zobu var izbalināt efektīvāk nekā zobus pelēkā un pelēkbrūnā nokrāsā. Veikalos nopērkamie zobu balināšanas līdzekļi ir universāli un neņem vērā ikviena cilvēka unikālo emaljas toni un zobu stāvokli, tāpēc visefektīvākā un reizē saudzīga balināšana notiek zobārsta kabinetā. 

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Izņēmums – fotobalināšana mājas apstākļos. Atkarībā no pacienta zobu stāvokļa un vēlamā rezultāta, zobārsts var rekomendēt pacientam balināt zobus patstāvīgi. Tā gan nebūs balināšana ar zobu pastu vai skalojamajiem līdzekļiem, bet gan ar konkrētam pacientam izgatavoto zobu balināšanas kapi un piemēroto balināšanas gēlu. Mājās jāveic aptuveni 14 zobu balināšanas seansi, uzliekot gēlu uz dažām stundām vai uz nakti.

Pārbaudiet, vai balināšanas procedūra ir piemērota arī Jums!
Profesionāla zobu balināšana cenas ziņā ir lētāka par citiem zobu estētiskās korekcijas veidiem. Pārējie stomatoloģiskie risinājumi, piemēram, ortodontija un protezēšana, arī palīdz tikt pie skaistāka, baltāka smaida, kad balināšana vai nu nav piemērota, vai nu nevar nodrošināt vēlamo efektu. Zobu balināšanas kontrindikācijas ir:
• vecums līdz 18 gadiem;
• kariess;
• alerģija uz ūdeņraža peroksīdu;
• neizārstētas smaganu slimības.

Ņemiet vērā, ka pēc zobu balināšanas var nākties mainīt plombas un zobu kroņus, tāpēc kopumā zobu balināšana cenas izteiksmē var būt dārgāka nekā norādīts klīnikas cenrādī. 

Var rasties papildu izmaksas, ja pēc balināšanas atšķiras kroņu un plombju krāsas un tos estētikas nolūkos nepieciešams mainīt.

Pacientiem ar jutīgiem zobiem rūpīgi jāapdomā balināšanas ieguvumi un iespējamie mīnusi. Lai gan procedūra var tikt veikta pēc pretsāpju medikamentu lietošanas un pat vietējā anestēzijā, tomēr augsta jutīguma pakāpe arī ir viena no balināšanas kontrindikācijām. Bet, ja jūsu zobi ir veselīgi, svarīgi ir ne tikai kvalitatīvi izbalināt zobus, bet arī uzturēt rezultātu mājas apstākļos. Kā to izdarīt, uzziniet raksta turpinājumā!

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Padomi, kā saglabāt baltus zobus ilgtermiņā
Zobu balināšanas atsauksmes ir atkarīgas no tā, vai pēc procedūras pacients ir ievērojis zobārsta norādījumus. 48 stundu laikā pēc procedūras pacientam ir jāievēro speciāla "baltā diēta", kurā ir iekļauti tikai baltās krāsas produkti, piemēram:
• piena produkti bez piedevām;
• vārīta vistas vai truša gaļa;
• olu baltumi;
• baltie rīsi;
• ziedkāposti;
• baltmaize bez garozas.

Pēc "baltās diētas" beigām zobārsti rekomendē vēl divas nedēļas nelietot uzturā izteikti krāsojošus produktus, piemēram, sarkano vīnu, mellenes, upenes, ķiršus, melno kafiju un melno tēju, smūtijus no burkāniem un citiem spilgtas krāsas augļiem un dārzeņiem u.tml. Lai gan zobu balināšana cenas ziņā nav dārgākais pakalpojums stomatoloģijā, tomēr nevienam negribas izmest naudu vējā, tāpēc ieteicams pieturēties pie uztura vadlīnijām.

Izbalināja un aizmirsa? Nē!
Zobu balināšanas efekts saglabājas aptuveni 1–2 gadus, taču sākotnējais emaljas tonis var atgriezties arī ātrāk. Tas notiek, ja cilvēks smēķē un lieto uzturā daudz krāsojošu produktu, tāpēc pēc zobu balināšanas ieteicams pārskatīt savu dzīvesveidu un ikdienas diētu. Tāpat svarīgi atcerēties, ka balti zobi nav veselīgu zobu sinonīms un ka par zobu higiēnu jārūpējas arī pēc balināšanas. Izmantojiet pareizi piemeklētu zobu pastu un zobu birsti, neaizmirstiet par regulāru zobu diega izmantošanu un apmeklējiet zobu higiēnistu reizi sešos mēnešos. Ilgstoša balināšana nerada negatīvas sekas cilvēka veselībai, ja procedūru veic kvalificēta ārsta uzraudzībā un neaizraujas ar balināšanu mājas apstākļos.

Kvalitatīva zobu balināšana var tikt veikta tikai labā zobārstniecības klīnikā, kur zobārsti izmanto jaunākās saudzīgas tehnoloģijas. Rīgā šādus pakalpojumus piedāvā Dr. Alēnas Butkēvičas privātprakse.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Kvalitatīva ārstēšana un individuāla pieeja ikvienam pacientam
Jau vairāk nekā 20 gadus Rīgā strādā Dr. Alēnas Butkēvičas zobārstniecības klīnika. Dr. Butkēviča ir pulcējusi savā privātpraksē speciālistu komandu, kas spēj tikt galā gan ar standarta uzdevumiem, gan ar sarežģītiem gadījumiem. Klīnikas plašajā pakalpojumu klāstā ietilpst arī zobu balināšana.

Klīnikā strādā vairāki zobu higiēnisti, kas izmanto jaunākās zobu balināšanas metodes. Izvēloties zobu balināšanu Dr. Butkēvičas klīnikā, jūs iegūsiet:
• zobu higiēnista konsultāciju pirms procedūras;
• kvalitatīvu zobu balināšanu ar ūdeņraža peroksīdu;
• uztura un turpmākās zobu higiēnas rekomendācijas.

Dr. Butkēvičas klīnikā izmanto efektīvas, bet saudzīgas zobu balināšanas metodes. Galvenais zobu higiēnista mērķis ir nevis pēc iespējas baltāki zobi, bet estētiski pievilcīgs, dabisks rezultāts un pacienta veselība. 

Zobu balināšana neaizņem daudz laika, taču nodrošina skaistu, baltu smaidu vairāku gadu garumā. Izmantojiet iespēju atgūt saviem zobiem dabas doto baltumu un piesakiet vizīti pie zobu higiēnista Dr. Butkēvičas zobārstniecības klīnikā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)