Banner 980x90

LLKC: Vēsie laikapstākļi augļkokiem pagaidām nekaitē

Rīga, 29.nov., LETA. Pēdējo dienu vēsie laikapstākļi augļkokiem Latvijā nekaitē, jo sals nav tik liels, lai radītu draudus un arī sniega sega tos pasargā no aukstuma, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

"Lai arī ziemošana ir sākusies salīdzinoši ātrāk un ziemošanas periods solās būt ilgstošāks, kopumā temperatūras pazeminājās pakāpeniski un nepārsniedz -10 grādus, izņemot Madonu, kur gaisa temperatūra šorīt bija pazeminājusies līdz -17 grādiem. Ir izveidojusies arī neliela sniega sega," viņš sacīja, piebilstot, ka ziemošanas apstākļi pagaidām ir gana labvēlīgi, lai dārzkopjiem nebūtu bažu vai satraukuma par bojājumiem augļu dārzos.

Pēc Narvila teiktā, pašreizējie laika apstākļi Latvijā ir attiecīgajai klimatiskajai zonai atbilstoši, un pagaidām lielas nobīdes no Latvijai ierastiem laika apstākļiemm nav. Arī nelielā sniega sega nedaudz "mīkstina" aukstumu.

Vienlaikus viņš atzina, ka mitruma nodrošinājums ziemošanas periodam joprojām augļu dārzos nav optimāls. "Būtu bijis labi, ja mitruma būtu vairāk. Daudz kas ir atkarīgs no turpmākajiem laika apstākļiem, kāda būs dinamika starp sniegu un salu. Ja sals no augsnes izsaldēs ūdeni, augsne izžūs un bojāsies koku un krūmu saknes, kas var kļūt bīstami," atzina Narvils. Pēc viņa teiktā, mitruma nodrošinājuma ziņā labāka situācija ir dārzos, kur augsne augu apdobēs ir nomulčēta vismaz 10-12 cm biezā kārtā, jo zem mulčas augsne sasalst vēlāk.

Narvils prognozēja, ka bažām par situāciju Latvijas augļu dārzos nav pamata, iekams neiestājas kailsals - situācija, kad sals sasniedz vai pat pārsniedz -15 grādus un nav sniega.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)