Banner 980x90

Rīgā sociālo pakalpojumu nodrošināšanu plāno deleģēt "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijai"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu deleģēt sociālo darbu ar pašvaldības ģimenēm ar bērniem nodrošināšanu biedrībai "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija".

Rīgas dome ar minēto biedrību lēmusi noslēgt attiecīgu līgumu.

Lēmuma projektā teikts, ka 2014.gadā "Rīgas ģimeņu atbalsta programmas" laikā noslēgts līgums starp "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociāciju", Rīgas Sociālo dienestu (RSD) un Rīgas domes Labklājības departamentu par sociālā darba ar ģimenēm ar bērniem deleģēšanu. Tajos tika noteikta kārtība, kādā pašvaldība deleģē biedrībai sniegt sociālā darba pakalpojumu ģimenēm ar bērniem, uz laiku līdz šī gada 31.decembrim.

Pašvaldība sociālo pakalpojumu nodrošināšanā sadarbojas ar biedrību no 2007.gada, kad tā sāka īstenot bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma institūcijā sniegšanu.

No 2011.gada līdz 2013.gadam "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas" nodrošinājusi gan apmācības jauniešu centru darbiniekiem, gan sniegusi atbalstu un palīdzību ģimenēm, kurās pastāvēja risks bērniem zaudēt savas bioloģiskās ģimenes aprūpi, ik gadu nodrošinot dažāda veida atbalsta un palīdzības pakalpojumus 250 bērniem un 150 vecākiem.

No 2014.gada līdz 2016.gadam biedrība nodrošina sociālā darba pakalpojumu pašvaldības ģimenēm un bērniem projektā "Rīgas ģimeņu atbalsta programma". Tā darbības laikā tiek izstrādātas un īstenotas četras inovatīvas metodoloģijas sociālā darba veikšanai.

Pirmkārt, tas ir sociālā darba pakalpojums, ko nodrošina speciālistu komanda, kurā ietilpst sociālais darbinieks, psihologs, narkologs, jurists un psihiatrs. Komandas darba pieeja ļauj efektīvāk identificēt sociālās problēmas, noteikt to cēloņus un sniegt kompleksu psihosociālo atbalstu un palīdzību. Līdz 2016.gada 1.ceturkšņa beigām sociālā darba pakalpojumu ir saņēmušas 150 ģimenes, kurās ir aptuveni 300 bērni. 96 ģimenes, jeb 64% no visām ģimenēm bija augsta sociālā riska ģimenes, kur bērna aprūpes nodrošināšanas izvērtēšanā bija iesaistīta bāriņtiesa. Sadarbības rezultātā 20% jeb 31 ģimenei sociālās funkcionēšanas prasmes ir uzlabotas un nostabilizētas tiktāl, ka turpmākā pakalpojuma sniegšana nav nepieciešama, 46 ģimenēs bija ierosināta lieta bāriņtiesā par aizgādības tiesību pārtraukšanu, no tām 14 ģimenēs aizgādību tiesības ir atjaunotas, 9 ģimenēs aizgādību tiesības ir pārtrauktas, bērni nonākuši aizbildnībā un audžuģimenēs.

Otrkārt, ir izstrādāta un tiek īstenota vecāku sociālo prasmju programma personības pilnveidošanai, kuras laikā deviņu nodarbību ciklā uzlabo vecāku sociālās prasmes.

Treškārt, kā jauns pakalpojums tiek īstenota sēru programma bērniem, kas ir atbalsts bērniem, kuri zaudējuši vecākus vai aprūpētājus.

Ceturtkārt, tiek izstrādāta programma darbam ar pusaudžiem, ar mērķi mazināt gūtās negatīvās pieredzes sekas, attīstīt sociālās prasmes.

Izvērtējot biedrības nodrošināto uzdevuma izpildes efektivitāti Rīgas dome secinājusi, ka sociālais darbs tiek īstenots efektīvāk un ir klientam pieejamāks, jo tiek nodrošināta savlaicīga kompleksa psihosociāla palīdzība, iesaistoties palīdzības sniegšanā speciālistu komandai un mobilizējot klientu tūlītējai sadarbības uzsākšanai. Praktiski tiek sniegts tūlītējs speciālistu atbalsts, kas ne vienmēr ir nodrošināms, ja klientu pie speciālista nosūta RSD darbinieki. Turklāt sociālā darba pakalpojums ir kvalitatīvāks un vieglāk organizējams, jo tiek nodrošināts komandas darba princips un sociālā gadījuma risināšanā operatīvāk tiek izvirzīti mērķi un veicamie uzdevumi.

Biedrības nodrošinātais sociālā darba pakalpojums pašvaldībai ir finansiāli izdevīgs, jo tiek atslogots RSD darbs, palielinot sociālo darbinieku kapacitāti un radot iespēju pilnvērtīgāk un kvalitatīvāk organizēt pakalpojumus ģimenēm ar bērniem. Izlietotais finansējums biedrībai par vienu ģimeni mēnesī ir 173 eiro. Savukārt, ja ar ģimeni netiek veikts sociālais darbs atbilstoši ģimenes vajadzībām un bērns nokļūst ārpusģimenes aprūpē, izmaksas par vienu bērnu vidēji ir: 600-620 eiro mēnesī, bērnam saņemot pakalpojumu krīzes centrā, 600-1173 eiro mēnesī, bērnam saņemot pakalpojumu ilgstošās bērnu aprūpes iestādē, bet 505 eiro mēnesī, ja bērns tiek ievietots audžuģimenē.

Ņemot vērā minētos apsvērumus un pamatojoties Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti atbalstīja Rīgas domes lēmumprojektu deleģēt "Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijai" nodrošināt pašvaldības ģimenēm ar bērniem sociālā darba pakalpojumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)