Banner 980x90

Vairāk nekā 400 cilvēki devušies Rozā lentītes atbalsta gājienā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Lai iedrošinātu sievietes nebaidīties un rūpēties par savu krūšu veselību, veicot savlaicīgas krūšu veselības pārbaudes, teju 700 cilvēki apmeklēja Krūšu veselības dienu pie Brīvības pieminekļa un vairāk nekā 400 cilvēku devās jau sestajā Rozā lentītes gājienā "Ejam kopā, lai dzīvotu!".

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja pasākuma rīkotāji, pirms došanās rozā lentītes gājienā tika aizvadīts sirsnīgs un sportiskās noskaņās veidots pasākums pie Brīvības pieminekļa, kur ikvienam bija iespēja baudīt ne vien Latvijā pazīstamu mūziķu sniegumu, aprunāties ar onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībām, bet arī sacensties ar Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlētājām soda metienu mešanā, tostarp konsultēties ar sieviešu NBA spēlētāju, basketbola treneri un ASV sporta vēstnieci Sjūzenu Viksu.

Soda metienu spēlē ar Latvijas sieviešu izlases spēlētājām bija vērojama liela atsaucība - liela daļa jaunieši izmantoja iespēju un par basketbola karjeras iespējām ASV aprunājās ar sieviešu basketbola leģendu Sjūzenu Viksu. Turklāt jaunās basketbolistes pamanījās uzspēlēt basketbolu ar slaveno sportisti soda punktu spēles starplaikos.

Gunta Baško – Melnbārde, Latvijas sieviešu izlases basketbola spēlētāja: "Esmu patiesi gandarīta, ka kopā ar Latvijas sieviešu basketbola izlases meitenēm varējām piedalīties jau sestajā Krūšu veselības dienā, kuras laikā aicinājām ikvienu sievieti ikdienas steigā neaizmirst pārbaudīt savu krūšu veselību un veikt regulāras krūšu pašpārbaudes. Šī diena vienmēr ir emocionāls notikums mums visām!"

Tāpat liela aktivitāte bija novērojama pie krūšu pašpārbaudes punkta un mobilā mamogrāfa. Kopumā pasākuma laikā gandrīz 30 sievietes apguva pareizu krūšu pašpārbaudes tehniku, savukārt 28 sievietēm tika veikta krūšu pārbaude ar mamogrāfijas metodi.

Prieks, ka veselības pārbaudes pasākuma laikā bija tikpat populāras, cik pozitīvais pasākums, kur vienkopus bija iespējams pārliecināties gan par savu veselības stāvokli, gan patīkami pavadīt laiku. Sanākušos priecēja ne vien dažādi muzikāli pārsteigumi, bet arī Valsts amatpersonu un onkoloģisko pacientu atbalsta biedrību uzrunas.

Pasākumu pie Brīvības pieminekļa ar savu klātbūtni pagodināja Latvijas Republikas Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone, LR Veselības ministrs Guntis Belēvičs, kā arī LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks.

Latvijas Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone: "Diemžēl Latvijā krūts vēzis ir viena no visbiežāk sastopamajām onkoloģiskajām slimībām sieviešu vidū. Tāpēc, mīļās sievietes, aicinu jūs rūpēties par savu veselību, regulāri doties pie ārsta uz pārbaudēm un mājās veikt krūšu pašpārbaudi! Tikai tādā veidā mēs varam cīnīties ar šo slimību. Uzrunājiet arī savas mammas, vecmāmiņas, draudzenes, kaimiņienes un citas sev tuvās sievietes! Darīsim to, pirmkārt, sevis dēļ, taču vienmēr atcerēsimies arī par savām ģimenēm un tuviniekiem, kuriem Jūs esat ļoti vajadzīgas. Mēs esam tā vērtas, lai būtu veselas un laimīgas!"

LR Saeimas Sociālo un darba lietu Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks pasākuma laikā norādija, ka ir nepieciešams uzlabot sistēmu, kas ļautu onkoloģiskajiem pacientiem ātri izārstēties un atgriezties darba dzīvē. Patlaban izveidota 27 deputātu grupa, kura atbalstīs, lai nākamā gada budžetā mēs varētu panākt šo finansējuma palielinājumu onkoloģisko pacientu ārstēšanai. Tuvākajā laikā Veselības ministrijā paredzētas tikšanās ar pacientu atbalsta biedrībām, lai atbildētu uz priekšlikumiem, kuri drīzumā tiks veikti pacientu labā. Ražuks atgādināja, ka tikai kopā mēs varam uzvarēt šo slimību, jo vēzis ir un būs ārstējama slimība.

Kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" izsaka vislielāko pateicību visiem iniciatīvas "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" atbalstītājiem, ar kuru palīdzību interneta portālā manabalss.lv astoņu mēnešu laikā izdevās savākt desmit tūkstošus parakstu! Iniciatīva aizvadītajā piektdienā tika iesniegta Latvijas Republikas Saiemā, lai onkoloģisko pacientu ārstēšanai tiktu piešķirti papildus 10 miljoni eiro, lai būtiski paplašinātu vēža diagnosticēšanas, onkoloģisko pacientu ārstēšanas un rehabilitācijas iespējas.

Pēc pasākuma pie Brīvības pieminekļa visi pasākuma dalībieki devās gājienā, lai kopīgi vērotu labdarības basketbola spēli, kur pirmo reizi spēkiem mērojās Latvijas un Jaunzēlandes sieviešu izlases spēlētājas. Savukārt īsi pirms spēles sākuma, ikvienu spēles apmeklētāju sagaidīja pārsteigums – zumbas dejotāju priekšnesums, kura laikā ikviens gājiena dalībnieks varēja iesaistīties un vienoties kopīgā dejā. Zīmīgi, ka Rozā lentītes spēles laikā, pirmo reizi vēsturē Latvijas valstsvienības spēlētājas pārspēja Jaunzēlandes izlasi, kura gatavojas Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram.

Gājienam noslēdzoties, ikvienu apmeklētāju sagaidīja pārsteigums – Zumbas dejotāju priekšnesums, kura laikā ikviens gājiena dalībnieks varēja varēja iesaistīties un vienoties kopīgā dejā.

Kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" velta siltus pateicības vārdus ikvienam viesim, kurš uzstājās pasākumā, kā arī ikvienam pasākuma apmeklētājam, kurš iedrošināja sievietes nebaidīties un rūpēties par par sevi!

Krūšu veselības dienai veltītais pasākums norisinājās aizvadītajā sestdienā, 28.maijā.

Plašāka informācija par kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" www.pārbaudikrūtis.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)