Banner 980x90

5 likumi, kas jāzina labam dārzniekam

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Dārzs – tā ir miera osta, vieta, kur ne tikai nodoties darbam, bet arī atpūsties. Dārzs prasa rūpes. Tas jāapstrādā, jāmēslo un jālaista, jāatbrīvo no nezālēm un jārušina – tikai tad tas dos pretī varenu ražu, sulīgus augļus un smaržojošus ziedus. Kas jāzina katram, kurš strādā dārzā? Par dārza darbiem ir lērums rakstu, grāmatu un žurnālu, katram atliek vien no šīs informācijas gūzmas "izlobīt" sev noderīgo.
 

1. Darbs veiksies labāk ar labu dārza tehniku un piemērotiem instrumentiem. Tas nav nekāds noslēpums, tomēr nekad nenāk par skādi atkal un atkal parunāt par to, ar kādiem instrumentiem dārzs kopjams. Protams, kāds vēl izmanto parastu kapli un lāpstu, lai paveiktu visus dārza darbus, tomēr tas ir tik nogurdinoši! Kārtīgam dārzniekam mājās noteikti ir dārza kultivators, frēze vai kāds cits elektriskais dārza instruments. Dārza kultivatori jau sen kā atzīti par labākajiem palīgiem tiem, kuri negrib lauzt muguru, uzrokot dārzu ar lāpstu. Ar dārza kultivatoru iespējams ne tikai uzrakt dārziņu, bet arī labāk iestrādāt zemē mēslojumu, uzrušināt zemi un atbrīvoties no nezālēm. Dārza kultivators lieliski noder pēc stipra lietus, kad zeme ir pieblietēta. Tad atliek vien iziet ar kultivatoru starp kultūraugiem, lai uzrušinātu zemi – tad tā labāk elpos un augi uzņems vairāk labo vielu un ūdens.

Tāpat vērtīgi būtu nokultivēt dārzu pirms laistīšanas, kad bijis ilgs sausums un zeme ir izkaltusi. Uzrušinātā zemē ūdens uzsūksies daudz labāk un vienmērīgāk, tas netecēs projām un nekoncentrēsies vienā vietā.

Dārza kultivatori nopērkami veikalā Inserv.lv, kur iespējams izvēlēties no labākajiem dārza tehnikas ražotājiem, kuru kvalitāte atzīta visā pasaulē. Profesionāļu izvēle arī jūsu dārzā – tas ir Inserv.lv.

2. Neaizmirstiet par dabīgu mēslojumu! Zeme ir jābaro. Tajā ne vienmēr ir viss, kas augiem nepieciešams. Ja vēlaties mēslot zemi, izvēlieties dabisko mēslojumu – kompostu vai kūtsmēslus. Šāds mēslojums dos zemei daudz vairāk nekā sintētiskais mēslojums, un tas nebūs tik kaitīgs apkārtējai videi. Mēslojuma iestrādāšanai zemē izmantojiet dārza kultivatoru. Svarīgi nepārspīlēt ar mēslojumu – lielā koncentrācijā tas var tikai kaitēt, piemēram, izdedzinot kultūraugu saknes.

3. Regulāri atbrīvojieties no nezālēm, jo tās veikli nomāks jūsu stādītos kultūraugus. Nezāles parasti aug ļoti ātri, un tām mēdz būt dziļas saknes (piemēram, pienenēm, gārsai un vārpatai). Ravējiet dārzu regulāri, jo tikko izdīgušas nezāles būs daudz vieglāk izraut nekā jau pāraugušas. Izmantojiet dārza kultivatoru, lai uzrušinātu zemi, lai piekļūtu nezāļu saknēm – pēc uzrušināšanas jums atliks vien nolasīt nezāles. Neļaujiet nezālēm augt savā nodabā – tās atņems vērtīgās vielas jūsu kultūraugiem!

4. Izvairieties no liekas ķīmijas – tās vietā izvēlēties dabiskus līdzekļus, lai koptu savu dārzu. Daudzi cenšas iznīdēt kukaiņus un nezāles ar dažādām indēm, tādējādi nodarot lielu skādi savam dārzam. Kopā ar nezālēm var nonīkt arī jūsu stādītie augi. Tāpat kopā ar kaitēkļiem var tikt iznīcināti vērtīgie kukaiņi, kas dara labu jūsu dārzam. Papētiet tautas metodes – kukaiņus var indēt un aizbiedēt arī ar dabiskiem līdzekļiem.

5. Apraugiet savu dārzu, aplauziet pazarītes un nokaltušās augu daļas. Ja vēlaties, lai augos nevairojas slimības, rūpīgi aplūkojiet augus. Ja kāda auga daļa ir nokaltusi vai bojāta – nogrieziet to, lai tur nevairojas kādas kaites. Dārzs prasa rūpes un mīlestību, tikai tad no tā varēs gaidīt labu ražu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)