Banner 980x90

Dailes teātra laukums - cilvēkiem vai mašīnām?

Par Dailes teātra skvēra apbūvi vai kādu citu pašreizējā izskata maiņu tiks aicināti izteikties iedzīvotāji, raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija, ne reizi vien izskatot plānoto autostāvvietas izbūvi netālu no Dailes teātra, nolēmusi, ka nepieciešama iedzīvotāju, tajā skaitā teātra apmeklētāju aptauja.

Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktora pienākumu izpildītāja Regīna Bula uzskata, ka ir svarīgi Dailes teātra priekšlaukumu sakārtot iespējami ātri, vēlams, līdz 2014.gadam. Pašlaik tā tehniskais stāvoklis ir kritisks, un pirms teātra izrādēm laukums ir pārvērsts par mašīnu stāvvietu, kur cilvēkiem drošāk neiet. Arī vizuāli šī vieta ir tik nepievilcīga, ka siltā laikā lielākoties pievelk cilvēkus bez noteiktas dzīvesvietas un ar stipri izteiktu noslieci uz dzeršanu.

Pēc diskusijām pilsētas arhitekta kolēģijas ekspertiem vienota atbilde neradās. R. Bula laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" sacīja, ka pašlaik tiks izstrādāts priekšlikums tikai "lielām lietām", piemēram, kādu daļu no priekšlaukuma atvēlēt apbūvei.

Arhitektu interaktīvās platformas a4d.lv galvenais redaktors Artis Zvirgzdiņš atgādināja, ka, piemēram, Ķengaraga promenāde ir veiksmīgs piemērs, jo, šo vietu veidojot, ir ievērotas iedzīvotāju vajadzības un iespējas. Tur netiek uzspiesta kāda ideja, kas ķengaragiešiem būtu sveša un netīkama. Tāpat vajadzētu definēt arī Dailes teātra priekšlaukuma funkcijas: vai tas ir paredzēts reprezentācijas vajadzībām vai iedzīvotāju ērtībām un atpūtai. Diskutējot par to, kā laukumu padarīt cilvēcīgāku un vai Brīvības ielas tuvums ar mašīnu izplūdes gāzēm un trokšņiem nekaitēs atpūtas zonai, A. Zvirgzdiņš izteica viedokli, ka ielas tuvums neļaus laukumam kļūt mīļam un patīkamam.

Arhitekte Gunta Grikmane laikrakstam sacīja: "Cilvēki izveido priekšstatus par vietām, un iejaukšanās ainavā izraisa sabiedrības pretestību." Arī viņa aicināja konkretizēt laukuma funkcijas. Savukārt mākslas zinātniece Gundega Cēbere rezumēja, ka cilvēkiem šajā vietā neko nepiedāvā. Viņa aicināja tikt skaidrībā par to, vai teātrim nepieciešams paplašināties, lai varētu sākt pamatotas diskusijas par laukuma labiekārtošanu.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs savukārt uzskata, ka arhitekti varētu spriest ne tikai par teātra priekšlaukumu, bet piedāvāt savus priekšlikumus plašākai teritorijai – līdz pat Rīgas 1.slimnīcai. Viņš nebija apmierināts ar pašreizējo situāciju, kad laukums ir pieblīvēts ar mašīnām un lielajiem autobusiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)