Banner 980x90

Decembra rēķini par siltumu rīdziniekiem būs mazāki

Par 2013. gada decembra apkuri rīdziniekiem būs jāmaksā vidēji par 36% mazāk nekā 2012.gada decembrī, liecina Rīgas Siltuma izrakstīto rēķinu par patērēto siltumenerģiju 2013.g. un 2012.g. decembra analīze, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv vēsta uzņēmuma informācijas daļas vadītāja Linda Rence. 

Rēķinus ietekmēja vairāki faktori: pirmkārt, siltuma patēriņš samazinājies vidēji par 28%, salīdzinot ar 2012.gada decembri. Tā pamatā ir netipiski ziemai siltās āra gaisa temperatūras.

 Rīgā aizvadītā gada decembra vidējā āra gaisa temperatūra bija +2,7 grādi, kas ir par 6,6 grādiem siltāk  nekā 2012.gada decembrī, kad tā bija -3,9 grādi.

Otrkārt, pateicoties samazinātajai dabasgāzes tirdzniecības cenai un izbūvētajām atjaunojamo energoresursu siltumcentrālēm Ziepniekkalnā un Zasulaukā, siltuma cena aizvadītā gada decembrī bija 57,40 eiro/MWh jeb 40,34 Ls/MWh (bez PVN), kas ir par 11% mazāka, salīdzinot ar siltuma cenu 2012.gada decembrī, kad tā bija 64,63 eiro/MWh jeb 45,42 Ls/MWh (bez PVN).

Lūdzu pievērst uzmanību, ka dažādā siltumenerģijas patēriņa dēļ iedzīvotājiem rēķini var atšķirties! Siltuma patēriņu ietekmē katras mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji – mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī apsaimniekotāju ieregulētais režīms individuālajos siltummezglos.

Apkures izmaksas ir zemākas līdz pat 50% mājām, kur veikti energo taupīšanas pasākumi, piemēram, Celmu ielā 5 (apsaimnieko DzĪB "Celmi 5"), Ozolciema ielā 46/3 (SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", iecirknis "Zemgale"), Bebru ielā 4, Kurzemes prospektā 14 (DzĪKS "Kurzemes nams 14"), Lielvārdes ielā 101 un 103 (DzĪKS "Bāka 2") u.c.

Lai mājoklī nodrošinātu komfortablu temperatūru un reizē arī efektīvi izmantotu siltumenerģiju, Rīgas Siltums aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus lietot individuālo siltummezglu priekšrocības. Apkures temperatūras samazināšana individuālajos siltummezglos par vienu grādu, ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksām.
 
Siltumenerģijas patēriņu tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra, tai pazeminoties par vienu grādu, patēriņš vidēji pieaug par 5-6%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)