EK meklēs risinājumu Latvijas gaļas kūpinājumu problēmai
Pirmdien, 10. februārī, Zemkopības ministrija informēja Eiropas Komisiju (EK) par problēmām, kas saistītas ar Latvijas gaļas produkcijas (kūpinājumu) ražotāju spēju ievērot EK regulas prasības par benzo(a)pirēnu pieļaujamā daudzuma samazinājumu gaļai un tās izstrādājumos no 5 mikrogramiem uz kilogramu līdz 2 mikrogramiem uz kilogramu, kam jāstājas spēkā šā gada 1.septembrī.EK, lai apzinātu regulas jauno prasību negatīvo ietekmi uz Latvijas ražotājiem, kas skars arī patērētājus, aicina Latviju pēc iespējas ātrāk iesniegt datus par benzo(a)pirēna daudzuma kūpinājumos monitoringa rezultātiem. Latvija EK iesniegs arī datus par tradicionālās kūpināšanas tehnoloģiju īpatnībām un labas ražošanas prakses piemērošanu.
Pēc situācijas apzināšanas EK lems par pārejas posma pagarināšanu prasības piemērošanai par benzo(a)pirēna daudzuma samazināšanu vai arī citiem iespējamiem rīcības scenārijiem, piemēram, nacionālo atkāpi vai tml.
Zemkopības ministrija kopā ar gaļas ražotājiem kopš janvāra gatavo nepieciešamos datus, lai aizstāvētu Latvijas ražotājus un tradicionālo kūpināšanas tehnoloģiju turpmāku izmantošanu gaļas izstrādājumu ražošanā. Uz sarakstu